του Δημήτρη Γκάτσιου
Στο…παρά πέντε της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει οριοθετήσει ήδη στον απόηχο της συμφωνίας του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τις διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες χωρίζουν τα δύο πολιτικά στρατόπεδα. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο "λευκός καπνός" του Λουξεμβούργου αποτέλεσε
για τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων άλμα κάτω από τον ήδη χαμηλωμένο πήχη. Παράλληλα, για τον κ. Τσίπρα το κλείσιμο του αέναου διαπραγματευτικού κύκλου με τους πιστωτές της χώρας τοποθέτησε στη…ναφθαλίνη δύο από τα μείζονα αφηγήματά του. Πρώτον, τη λύση στην ατζέντα του χρέους και δεύτερον την ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Δυστυχώς, η λύση για το χρέος μετατέθηκε. Δε φαίνεται στον ορίζοντα ένταξη στο QE. Όλα αυτά, συνοδεύονται από ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για όλους τους Έλληνες. Με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, για μετά το τέλος του προγράμματος. Η απόφαση του Eurogroup λέει με σαφήνεια ότι, για πέντε χρόνια, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Αυτό για τους πολίτες σημαίνει περισσότερους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου. Σημαίνει μια διαρκής λιτότητα, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης", έχει διαμηνύσει, λίγες ώρες μετά το πέσιμο της αυλαίας του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης. Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, με το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η γαλάζια παράταξη γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν σοφότεροι για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.
"Δεν περιμένουμε να μάθουμε τίποτα καινούριο. Όλα, λοιπόν, θα ειπωθούν στη Βουλή και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί, στην Ολομέλεια, ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι εθνικό θέμα. Έχουμε άποψη. Έχουμε τις θέσεις μας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί. Και θα ακούσουμε τον κ. Τσίπρα", τονίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν αναμονή του ραντεβού Μητσοτάκη-Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, άγνωστο παραμένει ακόμα κατά πόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα που έχει προκύψει με τα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, να συνομιλεί με καταδικασμένο σε ισόβια λαθρέμπορο. Ήδη, πάντως, η οδός Πειραιώς στριμώχνει πολιτικά και επικοινωνιακά τη συγκυβέρνηση, ζητώντας άμεσες απαντήσεις για ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
"Δεν έχει υπάρξει στην Ελληνική Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα παρόμοια υπόθεση. Εν ενεργεία υπουργός Εθνικής Άμυνας να παρεμβαίνει σε εν εξελίξει ανακριτική διαδικασία μεταξύ της δικαιοσύνης και ενός ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών, χωρίς να έχει την παραμικρή θεσμική ιδιότητα. Ο κ. Καμμένος το παραδέχτηκε δημοσίως και μάλιστα, με θράσος. Πρόκειται για παραβίαση του συντάγματος, του μισού ποινικού κώδικα και της ηθικής. Οι κύριοι Καμμένος και Κοντονής οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή για αυτή την υπόθεση", σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ζητάει να δοθούν εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης για τις επαφές του κ. Καμμένου. .capital.gr