Παρασκευή, Ιουνίου 30

Πιέσεις από τους Ευρωπαίους Μαφιόζους στην ελληνική κοινωνία για δόσεις, χρέος

Χάσμα με ΔΝΤ

Πιέσεις από τους θεσμούς στην κυβέρνηση για δόσεις, χρέος - Χάσμα με ΔΝΤ
Της Δήμητρας Καδδά
Η παραδοχή - όχι μόνο από τους θεσμούς αλλά ακόμα και από τον κ. Χουλιαράκη - ότι πρέπει να γίνουν πρόσθετα βήματα προσαρμογής εντός του μνημονίου αλλά και στη συνέχεια, καθώς και η εμφανής διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος και για το δημοσιονομικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα επόμενα χρόνια, αποκρυσταλλώθηκαν στην χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Economist.

Σήμερα αναμένεται ένας δημόσιος διάλογος "κορυφής" μεταξύ του επικεφαλής του ESM Klaus Regling και του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ίδιο συνέδριο. Χθες οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο ΥΠΟΙΚ με τον Regling (σ.σ. ο οποίος στην συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό) να δηλώνει ότι αν το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τότε" η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές "μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018", αλλά και να εκφράσει την αισιοδοξία του για την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Ιουλίου.

Συνεδριάζει το EWG

Το θέμα της δόσης εισάγεται σήμερα και σε έναν άλλο "στίβο", αυτόν του Εuroworking Group. Θα ξεδιπλωθεί εκ νέου το ελληνικό ζήτημα για να αποφανθούν θεσμοί και εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ (σ.σ. με την συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη από ελληνικής πλευράς), για το κατά πόσο οι "αστερίσκοι" έχουν φύγει από τα 141 προαπαιτούμενα (σ.σ. αυξήθηκαν κατά ένας σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο) ώστε στις αρχές Ιουλίου να γίνει εφικτή η εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων.
Στο πεδίο της εφαρμογής του μνημονίου, έγινε σαφές χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ότι στο επίκεντρο μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα πλέον τίθενται οι τράπεζες και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Και αποκρυσταλλώθηκε ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα πριν επιχειρήσει μία έξοδο στις αγορές. Στο πεδίο του χρέους και των πλεονασμάτων δε ήταν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν υποχωρεί και ότι η λύση στο χρέος θα βρεθεί όταν ολοκληρωθεί (επιτυχώς) το πρόγραμμα.

Χουλιαράκης: πρέπει να κηρύξουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος

O αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο παραδέχθηκε ότι "πρέπει να κηρύξουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος". "Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η γραφειοκρατία" και τούτο παρά τα όσα έχουμε κάνει, επισήμανε.
Επισήμανε επίσης ό ΥΠΟΙΚ ότι πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτά αλλά όχι επιθυμητά γιατί ρισκάρουν την ανάπτυξη. Είπε ότι η λιτότητα είναι το τέλμα και ότι η διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια εξαρτάται και από το ΑΕΠ, διότι αν υπάρχει ανάπτυξη τότε μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ με δημοσιονομικό χώρο….
"Αν με ρωτάτε πότε θα έχουμε πρόσβαση (στις αγορές), εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, σημαντικός αλλά όχι καθοριστικός, είναι η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση".
Για την απόφαση του Eurogroup ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γινόταν μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, "ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα θα εξειδικευόταν στο τέλος".


Το ΔΝΤ δεν αλλάζει θέση για τα πλεονάσματα
Η Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velculescu μέσω Skype μιλώντας στο συνέδριο του Economist έκανε σαφές ότι το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί άπαξ και δια παντός" και έκανε σαφές ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1% μακροπρόθεσμα.
Μάλιστα, η αιτία όπως είπε γι αυτόν τον χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα είναι η γήρανση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι λόγω γήρανσης θα χαθεί το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού και εκτίμησε ότι ακόμη και αν γίνουν όλες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στο πιο καλό σενάριο η μελλοντική ανάπτυξη θα είναι 1,5% κατά μέσο όρο αφού μετά από δεκαετίες αναμένεται μοιραία ύφεση.
Πρέπει να γίνει "και ελάφρυνση χρέους και μεταρρυθμίσεις. Και τα δύο πρέπει να γίνουν σε βάθος πιο πολύ από ότι συζητείται αυτή τη στιγμή και πρέπει να συνεργασθούν όλοι οι θεσμοί" ανέφερε. Για ένα σενάριο χωρίς λύση στο χρέος είπε "το να μην γίνει αυτό είναι Εξήγησε μάλιστα ότι "θα πρέπει να γίνουν σε ρεαλιστικές υποθέσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν θα είναι αποτελεσματικό και πόσες επιπτώσεις θα έχει σε συνδυασμό με την ανάπτυξη για τον πληθυσμό της Ελλάδας".

Κοστέλο: το μπαλάκι στις ελληνικές αρχές

"Η Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο έτος του προγράμματός της με δυνατότητα να βγει στις αγορές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της τον Αύγουστο του 2018. Έχουμε ξαναβρεθεί όμως στο ίδιο σημείο, το 2014, χωρίς να μπορέσει όμως τότε να βγει στις αγορές. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία που της ξαναδίνεται. Χρειάζονται να γίνουν πολλά πράγματα" επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Declan Costello.
"Βέβαια, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει. Πιστεύω ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, έχουν μείνει λίγα πράγματα. Όσον αφορά τη νέα νομοθεσία, δεν θα υπάρχουν καινούρια δημοσιονομικά προαπαιτούμενα πέραν του 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα για τα επόμενα ένα δυο χρόνια. Το θέμα είναι να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, από τις εταιρείες και από τις τράπεζες. Το ίδιο ισχύει και για την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων. Η υλοποίηση ήταν η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος μέχρι στιγμής για την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να ζητήσουμε επιπλέον πράγματα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει ουσιαστικά μετά το ’18 να αποσαφηνίσουμε και το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους" επισήμανε.

Drudi: Τα νέα τραπεζικά προαπαιτούμενα

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Francesco Drudi, μιλώντας στο συνέδριο του Economist έκανε σαφές ότι τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις έχουν ανέβει, αλλά και πάλι παραμένουν περίπου 25% κάτω από εκεί που βρισκόμασταν όταν ξεκίνησε η κρίση.
Καταγράφοντας τις εκκρεμότητες στις τράπεζες είπε ότι "το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων είναι εκκρεμές, όπως και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, που είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της σταθεροποίησης των τραπεζών και των προϋπολογισμών τους, και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό βήμα προς το μέλλον, προκειμένου να υποστηριχθεί η μείωση του συνολικού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπα, αυτά τα νομοθετικά εργαλεία εντάσσονται στις απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προβλέφθηκαν μετά την πρώτη αξιολόγηση, και θα δώσουν στις τράπεζες την απαραίτητη δυναμική για να κινηθούν προς τα εμπρός και να μειώσουν το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό σημαίνει αυτομάτως μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής δανείων, πίστωσης στην πραγματική αγορά".
Το σήμα που έδωσε για το μέλλον είναι "υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση" είπε και ανέφερε ότι "χρειαζόμαστε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες να κινηθούν γρήγορα και ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες αλλαγές σε ζητήματα πολιτικής δικονομίας, καθώς και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες"
Έδωσε έμφαση "υλοποίηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι, όταν υλοποιηθεί, αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό για να έχουμε πρόοδο στον χρηματοοικονομικό τομέα και θα δώσει μια ώθηση στην ελληνική οικονομία".
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στο QE χωρίς παρεμβάσεις στο χρέος (σ.σ. κάτι με το οποίο διαφώνησε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης ζητώντας να αλλάξει στάση), ενώ κατέγραψε δύο ασάφειες στην συμφωνία του Eurogroup: για το χρέος αλλά και για τον μηχανισμό ανάπτυξης που όπως είπε πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Για τους κεφαλαιακούς ελέγχους είπε ότι για να έχουμε άρση χρειάζεται τροφοδότηση των πιστώσεων, "αυτή είναι η βασική πρόκληση και όχι τόσο το να βρει 3 ή 4 δισ. ευρώ μετά το πρόγραμμα". Είπε ότι αλλά να δείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος.

Giammarioli: Να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια
"Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει" ανέφερε εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli. "Νομίζω ότι τα κείμενα του προγράμματος που δημοσιεύτηκαν ήδη, το συμπλήρωμα του μνημονίου κατανόησης και άλλα έγγραφα δείχνουν πώς θα πρέπει να κινηθούμε μέχρι το τέλος του προγράμματος" είπε και "τώρα έφτασε η ώρα να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ελλάδα δημιούργησε, θέσπισε μια ανεξάρτητη αρχή και πρέπει τώρα να αρχίσει να εισπράττει φόρους, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και την απάτη. Ιδιωτικοποιήσεις. Έχει δημιουργηθεί το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί, να γίνονται ιδιωτικοποιήσεις για να εξάγεται αξία από τις ελληνικές επιχειρήσεις".
"Για να έχει και πάλι πρόσβαση στις αγορές, και αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιεί και θα έχει την ιδιοκτησία του. Είμαστε καθ’ οδόν. Ναι, έχουν γίνει πολλά, αλλά έχουμε και πολλά να κάνουμε ακόμη" επισήμανε.
Παραδέχτηκε πάντως ότι πράγματι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι χρειάζονται πλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 capital.gr