Πόσο μεγάλη είναι η ζημιά της ΔΕΗ στο Αμύνταιο – Τι περισώζεται – Τι θα γίνει με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗςΣτοιχεία υπεύθυνα για το ύψος της ζημιάς στο Αμύνταιο  και για τις επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους, έδωσε στους μετόχους της ΔΕΗ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ.Μ.Παπαγιωτάκης.
ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
“Η πλήρης αποτίμηση της οικονομικής ζημιάς δεν μπορεί να γίνει. Θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι θα πρέπει να δούμε πόσος εξοπλισμός, από αυτόν που έχει καταπλακωθεί, θα διασωθεί. Αυτό θα διαπιστωθεί στους επόμενους δύο μήνες.

Πάντως, ένα σημαντικό μέρος θα διασωθεί, όπως και ένα σημαντικό μέρος δε θα διασωθεί. Επίσης, μετά από αρκετό διάστημα και αφού απομακρυνθούν τα χώματα θα φανεί πόσο μέρος του εναπομείναντος κοιτάσματος θα είναι απολήψιμο. Υπενθυμίζω ότι ήταν περίπου 30 εκατ. τόνοι το κοίτασμα, που είχε απομείνει στο ορυχείο Αμυνταίου. Ένα μεγάλο μέρος κατέρρευσε μαζί με τα άγονα και επομένως έχει ανακατευθεί.
Δε γνωρίζουμε πόσο από αυτό το μέρος που έχει αποκολληθεί και καταρρεύσει θα είναι απολήψιμο. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, όπως επίσης και το υπόλοιπο που έχει μείνει στα μέτωπα. Εξαρτάται από το βάθος της αποκόλλησης. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτή τη στιγμή.
Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι υπάρχει ένα κοίτασμα περίπου 4,5 εκατ. τόνοι, το οποίο θα μπορούμε να το παίρνουμε μετά από λίγους μήνες και κυρίως τη χειμερινή περίοδο, εφόσον είναι η κρίσιμη περίοδος που λειτουργούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και για λόγους ενεργειακού προγραμματισμού, διότι όπως γνωρίζετε έχουν τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, 17.000 ώρες. Οπότε τις μονάδες αυτές δεν τις λειτουργούμε το καλοκαίρι ή τις περιόδους που δεν υπάρχει ανάγκη και το συνδυάζουμε βέβαια και με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. Δε θα υπάρξει, λοιπόν τέτοιο πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να το διαβεβαιώσουμε, έστω και αν οι Υπηρεσίες μας είπαν στους κατοίκους του Αμυνταίου και στο Δήμαρχο ότι «αυτό θα μπορούμε να σας το πούμε 100% μετά από δέκα ημέρες περίπου. Εν πάση περιπτώσει, όμως, νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε.
Θα έλεγα, επίσης ότι τα νούμερα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τουλάχιστον υπερβολικά. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ζημιά δεν είναι μικρή. Είναι μεγάλη. Είναι σημαντική ζημιά. Θα κάνω μια πρώτη ανακοίνωση με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, αλλά οι πλήρεις εκτιμήσεις θα προκύψουν μετά από εξέταση του φαινομένου από επιστημονική επιτροπή, μετά από 15 περίπου ημέρες. Ήδη σήμερα συστήνεται αυτή η επιτροπή, από καθηγητές και εξωυπηρεσιακούς παράγοντες. Παράλληλα, κάνει την εκτίμησή της η Επιθεώρηση Μεταλλείων και όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός θα γίνει και εκτίμηση του θέματος από επιτροπή της Πολιτείας.
Φαίνεται, ότι εκτός από ένα γνωστό ρήγμα, που διαπερνούσε ένα μέρος του ορυχείου και κατέληγε στο παρακείμενο χωριό, ενεργοποιήθηκε και ένα άλλο ρήγμα, το οποίο δεν είχε δώσει καθόλου τέτοια σήματα. Το πρώτο ρήγμα το παρακολουθούσαμε και μάλιστα είχε αρχίσει πλέον να δείχνει ότι θα υπάρξει κατολίσθηση, η οποία αν περιοριζόταν σε αυτό, θα ήταν πολύ περιορισμένη. Οι εργασίες του ορυχείου είχαν σταματήσει, προφανώς για λόγους ασφάλειας του προσωπικού. Ο εξοπλισμός είχε απομακρυνθεί, ο οποίος ήταν δυνατόν να απομακρυνθεί. Αντιλαμβάνεσθε ότι για να απομακρυνθεί ένας εκσκαφέας χιλιάδων τόνων πρέπει να ξεμονταριστεί και να μονταριστεί σε άλλο σημείο, διότι αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι κινούμενος. Έγινε πραγματική σοβαρή δουλειά από τους εκεί τεχνικούς μας και το προσωπικό. Απομακρύνθηκαν σε σημεία, που είχαν θεωρηθεί ασφαλή, εκ των οποίων κάποια επαληθεύτηκαν, αλλά κάποια σημεία, που οφείλονταν στην ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος, αποδείχθηκαν μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν με χώματα, μετατοπίζοντας τον εξοπλισμό κατά 100 και πλέον μέτρα.
Σε ότι αφορά στο χωριό, θέλω να διευκρινιστούν δυο πράγματα. Υπήρχε, όπως και ένα άλλο χωριό, την Ακρινή, ένας νόμος από το 2011, που έλεγε ότι εντός δεκαετίας θα γίνει μετεγκατάσταση του χωριού. Το εντός δεκαετίας σημαίνει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος αλλά υπήρχε όχληση και μάλιστα έτσι είχε τεθεί. Αυτή ήταν και η δική μας αντίληψη.
Σήμερα η Πολιτεία πήρε μια απόφαση υπό το κράτος και του συμβάντος και ανακοινώθηκε στο χωριό ότι θα γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση με τις πλέον ταχύρρυθμες διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και να μετεγκατασταθούν σε άλλη τοποθεσία, την οποία ήδη έχουν βρει εδώ και δυο χρόνια.
Η ΔΕΗ σε αυτές τις περιπτώσεις επωμίζεται το 50% της σχετικής δαπάνης και φυσικά θα την επωμισθεί. Επίσης, ανακοινώσαμε στους κατοίκους ότι για οποιεσδήποτε ταλαιπωρίες υποστούν αυτό το διάστημα και φυσικά αυτή την προληπτική απομάκρυνσή τους από το χωριό τις δαπάνες θα αναλάβει η Επιχείρηση. Μένουν σε ξενοδοχεία σε παρακείμενες περιοχές. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι όλες οι κατοικίες ακατοίκητες. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό, όπως και ο σεισμός έχει τους μετασεισμούς, έχει δευτερογενείς δραστηριότητες. Μικρά κομμάτια αποκολλώνται από του χείλος του γκρεμού, που έχει δημιουργηθεί, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτό θα διαρκέσει δυο-τρεις ημέρες. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών ανθρώπων μας εκεί. Μέχρι τότε, λοιπόν μπορεί να υπάρξουν και κάποιες δονήσεις. Εν πάση περιπτώσει, μέχρι να σταθεροποιηθεί το φαινόμενο, θα υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία των ανθρώπων και για προληπτικούς λόγους απομακρύνονται από τα σπίτια τους τουλάχιστον το βράδυ. Έχουν διάφορες δραστηριότητες του χωριού, που σε συνεργασία με τη διεύθυνση του ορυχείου θα τις αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα, ένας θέλει να πάει στα πρόβατά του, αλλά υπάρχει μια γενική απαγόρευση, που αφορά την προσπέλαση προς τα εκεί. Όμως, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του ορυχείου θα πηγαίνει. Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά είναι ένα γενικό μέτρο ασφάλειας.
Τέλος, όσον αφορά τους εργαζομένους, είναι 600 εργαζόμενοιστο ορυχείο. Ήδη η κατεύθυνση που δώσαμε από το Σάββατο, που επισκέφθηκα την περιοχή, είναι ότι θα παραμείνουν οι απολύτως απαραίτητοι για τις εργασίες, που θα λάβουν χώρα αυτό το διάστημα και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν και θα εργασθούν στα άλλα ορυχεία. Δηλαδή δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πηγαίνουν στο ορυχείο και δε θα ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχουν πολλές εργασίες και στα άλλα ορυχεία και έτσι θα ενισχύσουν το εκεί δυναμικό μας.
Ερώτηση: Θα μεταφερθούν και οικογένειες;
Απάντηση: : Βεβαίως, μεταφέρονται οικογένειες. Το βράδυ κοιμούνται σε ξενοδοχεία. Επίσης, όσοι πηγαίνουν τα παιδάκια τους στο σχολείο του διπλανού χωριού, θα τους μεταφέρουμε.
Ερώτηση: Τα μηχανήματα δεν ήταν ασφαλισμένα;
Απάντηση:  Στη ΔΕΗ έχουμε ένα καθεστώς αυτασφάλισης, διότι όπως αντιλαμβάνεσθε η ασφάλιση όλου αυτού του εξοπλισμού κοστίζει τεράστια ποσά. Τα μηχανήματα έχουν αποσβεσθεί, εφόσον το ορυχείο είναι παλιό. Δεν έχουν λογιστική αξία, αλλά έχουν αξία χρήσης και αντικατάστασης. Το λογιστικό μέρος είναι αυτό που γράφεται στα βιβλία. Είναι ένας κλυδωνισμός, τον οποίον νομίζω ότι θα απορροφήσουμε. ”