Κυριακή, Ιουνίου 25

Κότσι - Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι είναι το Κότσι;
Κότσι είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη παραμόρφωση που ταλαιπωρεί τον γυναικείο πληθυσμό και που, εκτός από την αντιαισθητική εικόνα, προκαλεί
και μεγάλο πόνο.
Πώς δημιουργείται το Κότσι;
Βασική αιτία είναι η κληρονομική προδιάθεση. Εξίσου σημαντικό είναι τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια και γι' αυτό το λόγο η αναλογία γυναίκες προς άνδρες είναι 9 προς 1.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν κάθε βράδυ με στόχο να μην επιδεινωθεί και όχι να θεραπευτεί το κότσι.
Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από την παραμόρφωση και τον πόνο που προκαλεί το κότσι.
Ποια επέμβαση είναι κατάλληλη για μένα;
Μέχρι σήμερα το κότσι αντιμετωπιζόταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (διαδερμική τεχνική) όπου με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνουμε άριστο και μόνιμο αποτέλεσμα.
Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος θεραπείας για το κότσι χρησιμοποιείται σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής που πάσχει από κότσι είναι ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού (αρθρίτιδα, σφυροδακτυλία, πτώση μεταταρσίων).
Χρησιμοποιείται LASER ;
Όχι. Η έννοια του LASER χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους εντυπωσιασμού και προσέλκυσης ασθενών.
Το Κότσι ξαναδημιουργείται;
Το κότσι δεν ξαναδημιουργείται εάν επιλεχθεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.
Χρειάζεται να παραμείνω μέσα στο νοσοκομείο;
Όχι . Ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και παραμένει για λίγες ώρες. Δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Γίνεται τοπική ή ολική αναισθησία;
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Θα πονάω;
Όχι . Οι νέες τεχνικές που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς είναι ανώδυνες και αναίμακτες.
Χρειάζεται να φορέσω γύψο ή κάποιο νάρθηκα;
Όχι . Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανοικτό παπούτσι.
Πότε μπορώ να περπατήσω;
Ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού.
Πότε επιστρέφω στην εργασία μου;
Ανάλογα με το είδος της εργασίας του ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να επιστρέψει είτε άμεσα είτε μετά από μία εβδομάδα από το χειρουργείο.http://www.athensorthocenter.gr/%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%B9