Παρασκευή, Ιουνίου 16

Ξεμπροστιάζει τον ΨΕΥΤΟδιαπραγματευτή--Σόιμπλε: Είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις, για επικοινωνιακούς λόγους

Σόιμπλε: Είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις, για επικοινωνιακούς λόγους


Αιχμές κατά της Αθήνας άφησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, πετώντας όμως "καρφί" κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα, όπως μεταδίδει η Καθημερινή: "είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία αλλά οι Έλληνες ζήτησαν άλλες τρεις, για επικοινωνιακούς λόγους". Γι' αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία.
Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε ότι έχει βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ θα μπορεί να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.
Ωστόσο η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα έρθει αργότερα, δήλωσε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές.
Διευκρίνισε δε ότι η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στη συμφωνία του 2016.
Merkel:ΕλπίζωότιτοEurogroupθακαταλήξεισεσυμφωνίαπουθαεπιτρέπειτηνεκταμίευσητηςδόσης
Την ελπίδα ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα η οποία και θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Φυσικά και είναι επιθυμία μου να δούμε αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας θα πρέπει να εκτιμηθούν καθιστώντας εφικτές τις περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της.
"Ωστόσο, δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα (της συνεδρίασης)" συμπλήρωσε η Α. Μέρκελ.
"Η Γαλλία θέλει λύση για την Ελλάδα"
Η Γαλλία επιθυμεί να βρεθεί μια λύση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire σημειώνοντας πως η γαλλική πρόταση να συνδεθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, παραμένει στο τραπέζι.
"Η πρότασή μου, η γαλλική πρόταση παραμένει σίγουρα στο τραπέζι και είμαστε εδώ στο Λουξεμβούργο, πολύ αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση για τον ελληνικό λαό. Είμαι πραγματικά πρόθυμος να βρούμε μια συμφωνία επειδή είναι προς όφελος όλων των πλευρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
"Πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή, πραγματικά θεωρώ πως είναι ώρα να βρούμε μια λύση και είναι ώρα όλοι να κάνουν ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
"Η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη"
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrosvskis, η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν μπορεί να μιλήσει για το ακριβές ποσό. Πρόσθεσε μάλιστα πως: είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και να προχωρήσουμε στη δόση.
"Kαλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στοEurogroup"
Την πεποίθηση του ότι το Eurogroup θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εξέφρασε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. "Η ελληνική πλευρά έχει σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, βλέπω ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ψηφιστεί και έχει αρχίσει η εφαρμογή τους", ανέφερε ο επίτροπος.
Σημείωσε παράλληλα ότι και στο θέμα του χρέους "έχει γίνει καλή πρόοδος" από το προηγούμενο Eurogroup. Σχολιάζοντας εξάλλου την πρόταση της Γαλλίας να συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη της οικονομίας, ο Moscovici ανέφερε ότι είναι "καλή ιδέα", προσθέτοντας ότι "σήμερα θα δούμε τις προτάσεις για το χρέος".
"Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία και υπάρχει θέληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει σε μία νέα φάση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές".
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την πρόοδο σήμερα και φυσικά το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα καθώς διασφαλίζει την αξιοπιστία του προγράμματος", σημείωσε.
Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο να πάει το θέμα του χρέους σε Σύνοδο Κορυφής ο Moscovici σημείωσε ότι "έχουμε εδώ έναν πολύ καλό υπουργό και φίλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ενεργεί στο όνομα της Ελλάδας. Η εμπειρία μου είναι ότι είναι καλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στο Eurogroup. Οι αρχηγοί κρατών δεν θέλουν να εμπλέκονται σε αυτό".
Πηγή:capital.gr
 
 antinews.gr/