Τρίτη, Ιουνίου 13

Πεπτίδια εναντίον ρυτίδων

Τμήματα πρωτεϊνών, τα πεπτίδια κατέχουν ρόλο-κλειδί στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καλλυντικών βοηθώντας όσους θέλουν να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου

Πεπτίδια εναντίον ρυτίδων
Φανταστείτε έναν τοίχο που έχει υποστεί ρωγμές και εσείς επιθυμείτε να «επουλώσετε» τις «πληγές» του. Είναι λογικό ότι θα επιλέγατε τα πιο συμβατά υλικά που θα βρίσκατε προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το φυσικότερο δυνατόν. Σκεφθείτε τώρα ότι ο εν λόγω τοίχος είναι η επιφάνεια του προσώπου σας και οι «ρωγμές» που φέρει δεν είναι άλλες από τις ρυτίδες που θέλοντας
και μη «σκάβουν» την επιδερμίδα όλων μας θυμίζοντάς μας τον χρόνο που περνά. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσατε να εξαφανιστούν τα σημάδια του χρόνου από το δέρμα σας με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο. Οι ειδικοί του τομέα της κοσμητολογίας έχουν ήδη ψυχανεμιστεί αυτή την επιθυμία του πληθυσμού, και δη του γυναικείου, και έτσι η σύγχρονη τάση του «κεφαλαίου» της αντιγήρανσης σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά προϊόντα έχει το... πρόσωπο επιστημονικών αλλά συνάμα φυσικών «θαυμάτων». Και το όνομα αυτών αμινοπεπτίδια, τα οποία ουσιαστικώς αποτελούνται από «δομικά συστατικά» του οργανισμού μας και ως τέτοια υπόσχονται να κλείσουν με τον φυσικότερο δυνατό τρόπο τις «ρωγμές» του προσώπου μας «γεννώντας» πιο χαρούμενα είδωλα κάθε φορά που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Το σημαντικό είναι ότι, όπως επιβεβαιώνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η υπόσχεση γίνεται πράξη για ολοένα και περισσότερες γυναίκες που χαμογελούν κάθε πρωί κοιτάζοντας τον καθρέφτη τους...
Ενάντια στο τραύμα και στον χρόνο
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα 2/3 των γυναικών δηλώνουν πως στη μάχη ενάντια στη γήρανση προτιμούν να χρησιμοποιούν ως «όπλα» προϊόντα περιποίησης του δέρματος παρά επεμβατικές λύσεις για την ανανέωση του προσώπου τους. Ετσι πλήθος εταιρειών καλλυντικών χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια πεπτίδια στα προϊόντα τους τα οποία βελτιώνουν με φυσικό τρόπο την εικόνα της επιδερμίδας.
Σε πρόσφατη ημερίδα της εταιρείας καλλυντικών Olay η οποία έλαβε χώρα στο Αμβούργο της Γερμανίας η δερματολόγος, καθηγήτρια Κοσμητολογίας, επικεφαλής του Τμήματος Κοσμητολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου δρ Μαρτίνα Κέρσερ εξήγησε ότι τα πεπτίδια είναι μικρά τμήματα πρωτεϊνών τα οποία αποτελούνται από αλυσίδες αμινοξέων (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και ως εκ τούτου του οργανισμού μας). Μελέτες έχουν δείξει ότι κατέχουν ρόλο-«κλειδί» στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε «ρυθμιστές» πολλών και διαφορετικών βιολογικών διεργασιών. Μία εξ αυτών αφορά τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων, ενώ πιο πρόσφατα διαπιστώθηκε και η επίδραση των πεπτιδίων στη βελτίωση της όψης της ώριμης επιδερμίδας.
Ενας από τους «σταρ» των πεπτιδίων της κοσμητολογίας στον «πόλεμο» με τις ρυτίδες είναι το Pal-KTTKS, το οποίο περιέχεται ήδη σε δημοφιλή καλλυντικά προϊόντα. Οπως σημειώνει η δρ Κέρσερ στο «Βήμα», «αρχικώς ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέμφις ανακάλυψαν ότι το πενταπεπτίδιο KTTKS παίζει ρόλο στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων έπειτα από μελέτη η οποία έγινε για λογαριασμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Αποδείχθηκε συγκεκριμένα ότι το πεπτίδιο αποτελεί τον "διακόπτη" που κάνει το δέρμα να αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να παραγάγει περισσότερο κολλαγόνο. Ο συνδυασμός του πεπτιδίου που αποτελείται από πέντε βασικά δομικά στοιχεία φυσικών πρωτεϊνών με τον μεταφορέα παλμιτικού οξέος - προσετέθη ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ενεργός ουσία θα απορροφηθεί σωστά από την επιδερμίδα - αποδείχθηκε άκρως αποδοτικός. Το Pal-KTTKS, που αποτελεί το "τέκνο" αυτού του... γάμου και το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολόγων στο Παρίσι, φάνηκε ότι μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να ενεργοποιήσει τον σχηματισμό κολλαγόνου. Ως αντιγηραντική θεραπεία αποδείχθηκε ότι μειώνει τον όγκο και το βάθος των ρυτίδων και κάνει την επιδερμίδα πιο ελαστική».
Μισό - μισό
Η δρ Κέρσερ είναι ίσως η πιο κατάλληλη για να μιλήσει σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Pal-KTTKS ενάντια στα σημάδια του χρόνου, δεδομένου ότι ηγήθηκε μελέτης σε 20 γυναίκες ηλικίας 35-60 ετών ώστε να διερευνήσει την επίδρασή του στο δέρμα. Ολες οι εθελόντριες χρησιμοποιούσαν πρωί και βράδυ επί 12 εβδομάδες δύο διαφορετικά προϊόντα που περιείχαν το πεπτίδιο, το καθένα στο μισό πρόσωπό τους. Οπως προέκυψε στο τέλος της μελέτης, και τα δύο καλλυντικά προϊόντα προσέφεραν σημαντική μείωση των ρυτίδων γύρω από το στόμα και τα μάτια αλλά και συνολικότερη βελτίωση της επιδερμίδας του προσώπου που έφθανε ως και άνω του 30%. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, παρατηρήθηκε λείανση του δέρματος, ενίσχυση του φράγματος της επιδερμίδας, αύξηση της ενυδάτωσης των εξωτερικών στιβάδων της επιδερμίδας, αισθητή βελτίωση του πάχους της και μείωση των ρυτίδων περιστοματικώς και περιοφθαλμικώς. «Η επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών με χρήση ενός ιδιαιτέρως ανεκτού προϊόντος φροντίδας προσώπου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δερματολογία και την κοσμητολογία» λέει η δρ Κέρσερ.
Σημαντικό είναι το ερώτημα που αφορά τις πιθανές παρενέργειες. Τι απαντά η ειδικός; «Ως σήμερα εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει καλλυντικά προϊόντα όπως το Pal-KTTKS. Αποδείχθηκε ότι αυτό είναι απολύτως συμβατό χωρίς να παρουσιάζει ερεθισμούς όπως εκείνοι που έχουν σχετισθεί με άλλα προϊόντα σαν αυτά που περιέχουν ρετινόλη, με αποτέλεσμα να ενδείκνυται για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα. Εκτενείς μελέτες έχουν επίσης διεξαχθεί σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων με το πενταπεπτίδιο και έχουν δείξει εκπληκτική μακροπρόθεσμη ανεκτικότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε γυναίκα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και ως εκ τούτου ο κάθε οργανισμός μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην οποιαδήποτε ουσία. Ετσι δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε την έκβαση για το κάθε άτομο που χρησιμοποιεί τα προϊόντα».
Σε ποιους απευθύνονται
Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται αυτού του είδους τα καλλυντικά αντιγηραντικά προϊόντα; «Τα καλλυντικά προϊόντα με πεπτίδια αναπτύχθηκαν για γυναίκες γύρω στα 40 έτη που επιθυμούν να σβήσουν τις λεπτές γραμμές που αρχίζει να γράφει επάνω τους ο χρόνος. Ωστόσο, δεδομένου ότι αποτελούν πολύ καλά και ασφαλή ενυδατικά προϊόντα, δεν υπάρχει λόγος να μην ξεκινά και νωρίτερα η εφαρμογή τους» διευκρινίζει η δρ Κέρσερ. Και βέβαια, όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα για το δέρμα, χρειάζεται... επιμονή και υπομονή ώστε να εμφανιστούν αποτελέσματα. «Τα αντιγηραντικά ενυδατικά προϊόντα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση και για μακρό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια κρέμα με το πενταπεπτίδιο Pal-KTTKS μπορεί με εντελώς μη παρεμβατικό τρόπο να επιτύχει αποτελέσματα αντίστοιχα εκείνων που συνδέονται με πιο επεμβατικές διαδικασίες όπως οι ενέσεις της αλλαντοτοξίνης τύπου Α. Είναι αυτή η πραγματικότητα; Η καθηγήτρια απαντά ότι «η αλλαντοτοξίνη Α αποτελεί μια άκρως αποτελεσματική ουσία η οποία παραλύει ορισμένους μυς ή μειώνει τη δραστηριότητά τους με αποτέλεσμα να λειαίνονται οι ρυτίδες σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί και ούτε πρέπει να επιτυγχάνεται με χρήση κοσμητικών προϊόντων. Ωστόσο προϊόντα με συστατικά που έχουν επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα όπως το Pal-KTTKS έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του δέρματος κάνοντάς το να φαίνεται νεότερο, αποτελώντας μια καλή επιλογή για γυναίκες που δεν είναι έτοιμες να υποβληθούν σε άλλου είδους διαδικασίες». Παράλληλα, σύμφωνα με τη δρα Κέρσερ, τα καλλυντικά προϊόντα με τέτοιου είδους πεπτίδια μπορούν να δράσουν σε συνδυασμό με παρεμβάσεις όπως η έγχυση αλλαντοτοξίνης. «Οι ενέσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου και ένα αντιγηραντικό προϊόν είναι απαραίτητο ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση της επιδερμίδας και στο υπόλοιπο πρόσωπο χαρίζοντας έτσι μια πιο νεανική συνολική εικόνα».
Συνηθίζουμε να λέμε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Στόχος της κοσμητολογίας είναι πλέον η κατά το δυνατόν συμβατή με τον οργανισμό μας στροφή προς καλλυντικά που θα μας χαρίζουν μια τέτοια εικόνα ώστε να κάνουμε τους γύρω μας να μην μπορούν να... αρθρώσουν λέξη από τον θαυμασμό τους. Εκατομμύρια γυναίκες αλλά και άνδρες ελπίζουν ο στόχος να επιτευχθεί...
.tovima.gr