Τετάρτη, Ιουνίου 14

«Πύργος της Κολάσεως»: Κανείς δεν επέζησε στους τρεις τελευταίους ορόφους (βίντεο)

«Πύργος της Κολάσεως»: Κανείς δεν επέζησε στους τρεις τελευταίους ορόφους (βίντεο)

Η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις χειρότερες που έχουν χτυπήσει τη Βρετανία, σε όλη της την ιστορία, καθώς οι φλόγες τύλιξαν ένα κτήριο 27 ορόφων, μετά από μόλις 15 λεπτά. 

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει έξι θανάτους, με τη Scotland Yard να λέει ότι ο αριθμός αναμένεται να ανέβει σημαντικά, ένας κάτοικος της περιοχής που εργάζεται μαζί με τους διασώστες, στην προσπάθεια να εντοπιστούν οι όποιο επιζώντες προχώρησε σε μία ανατριχιαστική μαρτυρία:
«Κανείς από τους τρεις τελευταίους ορόφους δεν έχει επιζήσει!»
«Έχουμε στα χέρια μας μια λίστα αγνοούμενων. Είναι τόσοι πολλοί. Πιθανόν να είναι πάνω από 50, μπορεί και πάνω από 100». Η αστυνομία δεν μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα πόσοι είναι οι ακριβείς αριθμοί θυμάτων, τραυματιών και αγνοουμένων, καθώς η φωτιά είναι ακόμα αναμμένη, αν και υπό έλεγχο, 12 ώρες μετά τη στιγμή που ξεκίνησε.
Μερικές από τις εικόνες θύμιζαν το μακελειό στους δίδυμους πύργους. Όπως τότε, έτσι και τώρα, κάποιοι πήδηξαν από τα παράθυρα σε μία προσπάθεια να σωθούν. Στο απόγειο της πυρκαγιάς, οι ένοικοι, μαρμαρωμένοι από το φόβο, θεάθηκαν να πετούν ακόμα και τα παιδιά τους έξω από τα παράθυρα, σε μία προσπάθεια να τα σώσουν από το να καούν ζωντανά. Άλλοι έκαναν σχοινιά, δένοντας σεντόνια μεταξύ τους, ή τα χρησιμοποίησαν ως αυτοσχέδια αλεξίπτωτα.
Χαρακτηριστικό της απόγνωσης ήταν ένα μωρό, το οποίο οι γονείς του το πέταξαν από τον «ένατο ή το δέκατο όροφο» του κτιρίου και σώθηκε επειδή το έπιασε ένας άνθρωπος που βρισκόταν από κάτω. Το μωρό γλίτωσε με μερικά σπασμένα οστά και μώλωπες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Οι παγιδευμένοι, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα μέσα, ακούστηκαν ικετεύουν για τη ζωή τους, ενώ κουνούσαν λευκές πετσέτες, δάδες και κινητά τηλέφωνα για να προσελκύσουν την προσοχή των 200 πυροσβεστών που ξεκίνησαν τη γιγάντια επιχείρηση, μόλις έξι λεπτά μετά από την πρώτη κλήση που έλαβαν.
Ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν από τη φωτιά έχει ανέβει στους 74, συμπεριλαμβανομένων 20 τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοινώσεις της NHS και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Λονδίνου.

Τους φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών επιβεβαιώνει και η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν ο οποίος δήλωσε πως «πολλοί» από τους ενοίκους του κτηρίου αγνοούνται.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε, εντωμεταξύ, ότι το κτήριο των 24 ορόφων δεν κινδυνεύει από κατάρρευση καθώς είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο τη φωτιά.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «τα ειδικά πληρώματά αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτίριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τους διασώστες μας να βρίσκονται εκεί».

Δείτε live εικόνα από το σημείο:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=NHNvdtIdMZE
Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω του Ραμαζανίου, πολλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι του κτηρίου ήταν ξύπνιοι και έτρωγαν την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα. Έτσι, κατόρθωσαν να ειδοποιήσουν και άλλους ενοίκους και να βγουν έξω με ασφάλεια, προτού η φωτιά επεκταθεί σχεδόν σε όλο το ύψος του πύργου, προκαλώντας μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.
Το κτήριο, που ονομάζεται Grenfell Tower και βρίσκεται στην οδό Λάτιμερ του δυτικού Λονδίνου, στεγάζει 120 κατοικίες και περίπου 600 κατοίκους.