Του Δημήτρη Δελεβέγκου 
Σύμφωνα με το τελευταίο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών της KPMG, η δράση του κυκλώματος με τα εισιτήρια στο μετρό προκάλεσε στην εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), το διάστημα 2011-2015, απώλεια εσόδων ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.


Ωστόσο, ο λογαριασμός, όπως αποκαλύπτουν στο Capital.gr καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, εάν οι προβολείς στραφούν στην οδό Μετσόβου στην Αθήνα.

Στην έδρα, δηλαδή, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) όπου δύο υπάλληλοι της εταιρείας, που διατηρούν κάτι περισσότερο από επαγγελματική σχέση, αποτελούσαν αναπόσπαστο κρίκο του κυκλώματος που δρούσε στους κόλπους της ΣΤΑΣΥ. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πληροφορημένες πηγές, ο ρόλος τους σχετιζόταν με την παραλαβή απούλητων κουπονιών καρτών απεριορίστων διαδρομών, τα οποία επιστρέφονται (στον ΟΑΣΑ) προς καταστροφή μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος πώλησης.
Η εμφάνιση λιγότερων πωλήσεων καρτών, συγκριτικά με τις πραγματικά πωληθείσες, αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική, που επέτρεπε στους επιτήδειους να αποκομίζουν "εύκολα και γρήγορα” υψηλά ποσά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Οι πωλήσεις των καρτών και το "μαγείρεμα”  (ώστε οι πωλήσεις να εμφανίζονται πολύ λιγότερες) γινόταν στη ΣΤΑΣΥ, της οποίας υπάλληλοι μετέφεραν σε "μαύρες σακούλες” τα κουπόνια στους "συνεργάτες” τους στον ΟΑΣΑ, όπως αναφέρει στο Capital.gr η ίδια πηγή.
Τα κουπόνια των εισιτηρίων παραδίδονταν, σε μηνιαία βάση, ως επί το πλείστον, στους "παραλήπτες” στην Μετσόβου, χωρίς να ελέγχεται εάν το περιεχόμενο αντιστοιχεί με όσα δηλώνονται. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το μηνιαίο "όφελος” για τα μέλη του κυκλώματος μπορούσε να αγγίξει τις 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2015, το έλλειμμα από εισιτήρια ανερχόταν σε 350.000 ευρώ, ενώ από κάρτες απεριορίστων διαδρομών ήταν περίπου 850 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η ζημιά που προκλήθηκε τις χρονιές πριν από το 2015, είναι μάλλον αδύνατο να εντοπιστεί: σχεδόν το σύνολο της ποσότητας κουπονιών, των προγενέστερων του 2015 ετών, που δεν διατέθηκε στην αγορά έχει καταστραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες.
Με άλλα λόγια, στο σκέλος, που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, η "μπίζνα” περιορίστηκε στις απούλητες κάρτες, οι οποίες εμφανίζονταν περισσότερες σε σχέση με την πραγματικότητα. 
Εκτιμάται ακόμη, ότι οι επιτήδειοι στον ΟΑΣΑ είχαν παραλάβει και παρτίδες απούλητων εισιτηρίων, κάτι που συνέβαινε σπανιότερα, επειδή η παράδοση-παραλαβή αδιαθέτων εισιτηρίων γίνεται όταν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική. Έτσι, το διάστημα 2011-2015, κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετείται η δράση του κυκλώματος, οι τιμές των εισιτηρίων δεν άλλαξαν περισσότερες από δύο φορές.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, ένα από τα τρία μέλη (Χ.Μ., Α.Ξ., Μ.Π.) του σκληρού πυρήνα του κυκλώματος της ΣΤΑΣΥ - επόπτες στον τομέα καταμέτρησης - έχει προφυλακιστεί, έχοντας κριθεί ως ύποπτο φυγής από τη χώρα, ενώ σε δύο ακόμη άτομα έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.
dimitris.delevegos@capital.gr