Τρίτη, Ιουνίου 13

Πρόβα ζητιανιάς…




Από το Eurogroup θα γυρίσουμε με συμφωνία. Με λεφτά δεν θα γυρίσουμε.
Το νέο «μπουγιουρντί» έρχεται. Καλά τα πάτε (θα λέει) αλλά λεφτά για να τα κάνετε ό,τι νομίζετε ξεχάστε το…
Ξεχάστε το μαζί με τη ρύθμιση του χρέους και τα παραμύθια σας για αντίμετρα. Η δόση θα βουλώνει τις τρύπες που βλέπουμε μόνο εμείς…

Μακάρι να μην είναι έτσι.
Πολλά τα σενάρια για το ύψος της δόσης. Μέχρι και 10 δισ. ευρώ διαρρέουν από το Μαξίμου ότι θα πάρουμε αμέσως με τη συμφωνία. Και οι πληροφορίες διανθίζονται… και με τη μόνιμη αριστερή ψευδολογία»… θα έλθουν και άλλα λεφτά όταν θα βγούμε στις αγορές».
Αλλά οι δανειστές τραγουδάνε στον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο το παλιό παιδικό παιχνιδάκι «πινακωτή… πινακωτή… από το άλλο μου το αυτί…». Και για τη δόση. Και για τις δόσεις της κάθε δόσης…
Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και θα φανεί πολύ γρήγορα.
Ο λαός θα είναι στα μπάνια του όταν Τσίπρας και Τσακαλώτος θα ψήνονται, στα μέσα Ιουλίου, που θα μετράνε το «παγκάρι» (έτσι κατάντησε ο κρατικός κορβανάς) και δεν θα βγαίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ που χρωστάμε για να μην χρεοκοπήσουμε επισήμως.
Και τώρα είναι που θα καταλάβουν, για τα καλά, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά οι Τσίπρας και Τσακαλώτος, πως και οι ίδιοι αλλά, δυστυχώς και ο ελληνικός λαός, πόσο θα μας στοιχίσουν τα παχιά λόγια για τη ρύθμιση του χρέους και οι προχειρότητες εξαγγελιών για έξοδο στις αγορές.
Οι δανειστές «αξιοποιώντας» την αγωνία του Αλέξη Τσίπρα για παραμονή του στην εξουσία και το 2018 (επιμένοντας πως ο χρόνος θα δουλέψει σε όφελός του) κρατάνε στο «μανίκι τους» εκτός από το άριστο χαρτί του χρέους (προσφορά στη σημερινή αλλά και τη διάδοχο κυβέρνηση) και το καλύτερο όλων. Τις δόσεις για την κάθε δόση…
Τι σημαίνει αυτό; Το γνωρίζουμε και από τα προηγούμενα δύο μνημόνια. Προαπαιτούμενα και στάξιμο μέρους δόσης… Όχι όλης της δόσης. Προαπαιτούμενα όμως όπως τα βλέπουν και όπως τα κρίνουν δανειστές και Τρόικα.
Οδός διαφυγής δεν υπάρχει για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι δεμένοι με τη μοίρα που οι ίδιοι χάραξαν. Δρόμος που για να κάνεις πίσω απαιτεί ρήξη Έχουν τα κότσια όμως… όταν η χρεοκοπία τους κουνάει το μαντήλι;
Θέλουν να τους παραδώσουν οι δανειστές μια «σημαία» που να λέει ρύθμιση του χρέους περιμένοντας «αβάντα» και από το ΔΝΤ το οποίο μέχρι χθες το πυροβολούσαν.
Θέλουν ποσοτική χαλάρωση για να βγουν στις αγορές με ψηλά το κεφάλι και όχι ως επαίτες για να πάρουν κάτι με όσο-όσο αξία για να μπορούν να μας το πουλήσουν ως κέρδος.
Θέλουν και μεγάλη δόση, μέχρι και 10 δισ. ευρώ, για να καλύψουν τα προαπαιτούμενα γιατί, όπως προείπαμε, ο κορβανάς έγινε «παγκάρι» με τις ασφαλιστικές ανοησίες και τη ληστρική πολιτική σε βάρος των επαγγελματιών.
Την τελευταία φορά που άνοιξαν τα κρατικά Ταμεία, για να πληρώσουν λίγα από τα φέσια σε επιχειρήσεις, εξαγωγείς και προμηθευτές, βρήκαν μόνο 120.000.000 ευρώ να δώσουν έναντι των άνω των 6 δισ. που χρωστάνε!!
Και να σκεφτεί κανείς ότι η εξόφληση των κρατικών χρεών είναι βασικότατο προαπαιτούμενο.
Πως είναι δυνατόν σε αυτά τα χάλια με επιχειρηματική μετανάστευση στο φουλ, με 7.000 αιτήσεις επιχειρήσεων (μεγάλων έως ατομικών) να ζητάνε έξοδο από την Ελλάδα για αλλαγή φορολογικής έδρας και με τον λαό να κλαίει τη μοίρα του σε ποσοστό 98% να τα γυρίσουν τούμπα και να βγουν στις αγορές.
Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο εμείς. Το βλέπουν και οι αγορές. Και πάνω απ’ όλα οι δανειστές ενόψει της συμφωνίας που (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) θα υπογραφεί γιατί δεν πάει άλλο.
Τίποτε δεν θα αλλάξει όμως την επόμενη της συμφωνίας. Ούτε οι επενδυτές θα τρέξουν μπας και χάσουν… την ανάπτυξη. 
Με το ένα χέρι απλωμένο στα δανεικά των 7,5 δισ. (που καιγόμαστε για τον Ιούλιο). Και με το άλλο στραμμένο στην Τρόικα (για αύξηση του σταγονόμετρου της δόσης) στο Eurogroup, της 15 Ιουνίου, θα κάνουμε πρόβα ζητιανιάς… για τις δόσεις του 2018. 
Εκεί μας κατάντησαν οι αριστερές «μαγκιές» με τη ρύθμιση του χρέους και τα αντίμετρα. 
Περαστικά μας. Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr
Πηγή
 http://realpolitics.gr