Τετάρτη, Ιουνίου 14

Όπως τα έχεις κάνει Αλέξη…

Ο Σόιμπλε είναι τιτανοτεράστιος,  μεγάλη μορφή. Ο άνθρωπος είναι μια κατηγορία από μόνος του! Λέει καλά λόγια, στάζει μέλι το στόμα του για την Ελλάδα και προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, λίγο πριν από το Eurogroup. Βγάζει συνειδητά τον εαυτό του από το κάδρο. Κι αυτό μας ανησυχεί! Όταν ο Σόιμπλε προβλέπει καλοκαιρία, να έχουμε μαζί μας (καλού – κακού) και μία ομπρέλα.
Το έχει ξανακάνει στο προηγούμενο Eurogroup. Και τότε έλεγε διάφορα και τσιμπιόμασταν: «Ο Σόιμπλε το είπε αυτό»; Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ο ίδιος δεν είχε την παραμικρή ανησυχία για το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα. Είχε ήδη πείσει όλους τους ισχυρούς παίκτες για το τι θα έπρεπε να συμβεί. Δεν είχε λόγο να εκτεθεί και να συμπεριφερθεί όπως ένας γκρινιάρης  και εμμονικός γέροντας.
Αυτή την φορά πήγε και μερικά βήματα πιο πέρα. Εκθείασε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ότι όλο το πρόβλημα είναι ότι ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά. Σαν να παίζεται το πρωτάθλημα σε ένα παιγνίδι και ο πρόεδρος Μαρινάκης να δηλώνει ότι θέλει για τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, στο μεταξύ τους παιγνίδι, τον τάδε. Ελάτε τώρα στην θέση του Ιβάν. Όσο και να θέλει να αγνοήσει το περιστατικό και να το αποδώσει σε ένα παιγνίδι τακτικής του αντιπάλου, μία ανησυχία όλο και θα την έχει!
Κατά τα φαινόμενα είναι πιθανόν να υπάρξει εκταμίευση της δόσης ή έστω ένα κομμάτι αυτής, ακόμη κι αν εμείς διαφωνούμε! Να φύγουν τα λεφτά από την μία τσέπη στην άλλη, να πληρωθούν οι υποχρεώσεις μας και να αποφευχθεί έτσι κάποιο ατύχημα. Κι εμείς; Μπορούμε να φωνάζουμε πόσο κακός είναι ο Σόιμπλε, πόσο άθλιος, πόσο ποταπός. Να τον στολίζουμε με κοσμητικά επίθετα και ενδεχομένως να πετάμε βελάκια σε αφίσες που θα αναρτήσουμε σε κεντρικά σημεία και πλατείες. Μόνοι μας θα τα κάνουμε και θα τα λέμε και μόνοι μας θα τα ακούμε. Σαν να μην υπάρχουμε. Και πιστέψτε μας! Αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί. Το χειρότερο θα είναι να μην έχουμε συμφωνία και να μην έχουμε και εκταμίευση.
Υπάρχει και το άλλο σενάριο! Να δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι του φέρουν στο τραπέζι. Δεν είμαι από αυτούς που θα τον «συμβούλευαν» να το κάνει. Να πάρει, δηλαδή, ό,τι του προσφέρουν. Επειδή δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα είναι αυτό που θα του προσφέρουν. Ακόμη κι αν αυτό είναι το γαλλικό σχέδιο. Ειδικά το τελευταίο είναι μία καταστροφή…
Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως τα έχει κάνει δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να του δώσει μία λύση. Το πραγματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του. Δεν τον εμπιστεύονται. Και γι αυτό δεν φταίνε οι άλλοι. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει φροντίσει γι αυτό. Οι δηλώσεις του για τις γραβάτες και η διαρροή του γαλλικού σχεδίου ήταν δύο κορυφαία λάθη που ήρθαν να προστεθούν σε μία ατελείωτη αλυσίδα ατυχών επιλογών και δηλώσεων που έπληξαν την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα και της χώρας.
Πόσο πιθανό είναι να δεχτούν οι Ευρωπαίοι το σχέδιο των Γάλλων; Είναι στο τραπέζι, αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί παρουσιάζεται ως επιτυχία. Γιατί θα πρέπει να θέλουμε μία λύση που θα μας επιβάλλει να πληρώνουμε περισσότερα όταν η χώρα πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τι είναι εκείνο που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουμε την ελληνική Οικονομία σε ανάπτυξη, όταν λείπει το κίνητρο γι αυτό. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να το παρουσιάσει ως επιτυχία! Δεν αμφιβάλλουμε γι αυτό. Σημασία έχει ποιος θα τον πιστέψει.
Όπως τα έχει κάνει, ας βρει ο ίδιος την λύση. Αν έχει κουραστεί, μπορεί να ρωτήσει κι άλλους κουρασμένους για το τι θα πρέπει να κάνει. Αν θέλει να σηκώσει τα μανίκια και να δουλέψει, ξέρει επίσης ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά του. Να μην σκεφτεί, μόνο, ότι μπορεί να δραπετεύσει μέσα από τυχοδιωκτισμούς. Το 2017 δεν είναι 2015.
Θανάσης Μαυρίδης