Παρασκευή, Ιουνίου 16

Carpet bombing στην οικονομία από τους φόρους Τσίπρα-Καμμένου



Οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν την ανάγκη να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις.
Ακόμη και η αριστερή μας κυβέρνηση έχει κάνει στροφή και προσπαθεί να εμφανιστεί πιο φιλική προς τις επενδύσεις με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά επικεφαλής των μεγάλων επενδυτικών project.
Με εξαίρεση όμως συγκεκριμένες επενδύσεις για τις οποίες έχουν αναληφθεί ήδη δεσμεύσεις και η υπαναχώρηση συνεπάγεται μεγάλο κόστος, δεν υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στη χώρα. 
Η ελληνική οικονομία είναι εγκλωβισμένη στην παγίδα των κάθε λογής υψηλών έως και υπερβολικών φόρων. Ολες οι κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων απέφευγαν για λόγους πολιτικού κόστους τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και προσπαθούσαν να πιάσουν τους στόχους με την επιβολή νέων φόρων. 
Οι δανειστές ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρονται να πάρουν τα χρήματα τους και αδιαφόρησαν για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα. 
Ηρθε και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις ιδεοληψίες της και βάφτισε φορολογικά πλούσιους όσους βγάζουν 20.000-25.000 ευρώ, ενώ αποφάσισε να εξοντώσει και συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως πχ τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το βουνό των φόρων που είχαν ήδη συσσωρευτεί ψήλωσε ακόμη περισσότερο και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αφόρητο. Η τυφλή επιβολή φόρων προς κάθε κατεύθυνση συνοδεύεται από ένα πολτό ατελείωτων φορολογικών διατάξεων και ρυθμίσεων που λόγω του όγκου και των αλλεπάλληλων αλλαγών, ούτε οι ειδικοί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν. 
Κάθε πέντε-έξι μήνες η Βουλή ψηφίζει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 
Οι διατάξεις του ενός νόμου «κάθονται» πάνω στις διατάξεις του άλλου, η μια εγκύκλιος διαπλέκεται με τις διατάξεις της άλλης και ακόμη και οι νομοταγείς φορολογούμενοι είναι απροστάτευτοι απέναντι στις διαθέσεις της εφορίας.
Η φορολογική λαίλαπα υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια καθώς όχι μόνον αποθαρρύνει τις επενδύσεις, αλλά γονατίζει και τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνάμεις. 
Στον τουρισμό, το πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώνονται πλέον οι επιπτώσεις της γενικευμένης επιβολής δυσβάστακτων φόρων. 
Εχουν δημιουργηθεί νέες μονάδες υψηλών προδιαγραφών, οι γειτονικές αγορές έχουν καταρρεύσει, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά τα έσοδα μειώνονται. Πρόκειται για θαύμα καθώς στην Ελλάδα που δεν υποχωρούν οι τιμές φαίνεται πως μόνον οι τουρίστες βρήκαν τον τρόπο να ξοδεύουν λιγότερα. 
Η εξήγηση όμως είναι πιο απλή: Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκουν τρόπους να διατηρούν εκτός Ελλάδας μέρος των πληρωμών τους από το εξωτερικό. 
Είναι προφανές ότι η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις με το σημερινό φορολογικό πλαίσιο και πρέπει οι Κυβερνήσεις μας να αφήσουν τα φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον και να ασχοληθούν με πιο πεζά θέματα που μας αφορούν όλους, όπως η μείωση των φόρων. Αλέξανδρος Κασιμάτης
protothema
Πηγή