Πέμπτη, Ιουνίου 15

Βlοomberg: Έκθετος ο Τσίπρας, σε απελπισία οι Έλληνες

Τη ζοφερή εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία δύο χρόνια μετά τις συνεχείς υποσχέσεις
του Αλέξη Τσίπρα για λύση στο ζήτημα του χρέους, περιγράφει σε σημερινό του άρθρο το πρακτορείο Blοomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, επί σχεδόν δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες λύση στο ζήτημα του χρέους, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα
ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα οδηγήσει σε μια έκρηξη των επενδύσεων που θα σώσουν τη χώρα από τον πόνο της λιτότητας.
Αντ’ αυτού, όμως, οι Έλληνες βομβαρδίζονται καθημερινά εδώ και δύο χρόνια από εκθέσεις διεθνών οργανισμών και αποτελέσματα συνεδριάσεων σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Στο μεταξύ, καθώς τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ έχουν φέρει ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, μόνο η οικονομία της Ελλάδας παραμένει ακόμα στάσιμη, βυθίζοντας τον ελληνικό λαό στην απαισιοδοξία, υποστηρίζει το Bloomberg.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE στο προβλέψιμο μέλλον, όπως άλλωστε υποστηρίζει και πηγή που έχει γνώση του θέματος. Στο αυριανό Eurogroup μπορεί να συμφωνηθεί να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα αφήσει έκθετο τον Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνει το Bloomberg.
Στη συνέχεια το Blοomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διατηρεί το ΑΕΠ της σταθερό – μετά από πτώση 25% στα χρόνια της κρίσης – χάρη στην κατανάλωση και τον τουρισμό, ενώ δεν φαίνονται στον ορίζοντα οι επενδύσεις που θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία.
Μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά σε πρόσφατη έκθεση της Pricewaterhouse Coopers, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις σε υποδομές βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης αφήνοντας ένα συσσωρευμένο σύνολο προγραμματισμένων και εν εξελίξει έργων ύψους άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, μιλώντας στο Bloomberg, επιχειρηματίες αναφέρουν ότι με την υφιστάμενη φορολογία κάποιος θα πρέπει να είναι τρελός για να επενδύσει στην Ελλάδα.taxalia.