Σάββατο, Ιουλίου 22

Οι 10 φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

Δέκα ταξιδιώτες φωτογραφίζουν, στέλνουν τις πιο συγκλονιστικές τους εικόνες στο National Geographic, και το τελευταίο τους βραβεύει διαλέγοντας τις καλύτερες, τις οποίες και σας παρουσιάζουμε… για τα μάτια σας μόνο.
Οι 10 φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic
Τα ταξίδια κρύβουν συγκινήσεις. Κρύβουν εξωπραγματικά τοπία, αλλά και σκηνές εξαθλίωσης. Φολκλόρ ευχάριστες εικόνες αλλά και στιγμιότυπα από την κάθε άλλο παρά ευχάριστη ζωή την ντόπιων. Οι «περίεργες» φωτογραφικές μηχανές δεν κάνουν διακρίσεις: Αποτυπώνουν όλες τις πλευρές της ταξιδιωτικής περιήγησης στον κόσμο.
Όταν μάλιστα, πάνω από έξι χιλιάδες από τους ταξιδιώτες είναι φωτογράφοι και στέλνουν τα στιγμιότυπά τους στον Ταξιδιωτικό Διαγωνισμό του National Geographic, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Πριν λίγες ημέρες, το γνωστό περιοδικό ανακοίνωσε τους νικητές του διαγωνισμού του, και εμείς σας παρουσιάζουμε τις δέκα κορυφαίες φωτογραφίες, όπως ψηφίστηκαν από τους ειδήμονες των παιχνιδιών του φωτός. 

*Πρώτο βραβείο: Cedric Houin
Πρόκειται για την φωτογραφία που κοσμεί την κορυφή του δημοσιεύματος και τραβήχτηκε μέσα στους κοιτώνες μιας οικογένειας νομάδων στα οροπέδια του Αφγανιστάν. Η οικογενειακή ζωή και η ζεστή συγκινητική ατμόσφαιρα του στιγμιότυπου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την σκληρή ζωή των νομάδων της περιοχής. Πρόκειται για καταυλισμό αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον «πολιτισμό», ενώ στα δεξιά διακρίνεται μια τηλεόραση και μια κονσόλα ήχου. 

*Το μπαλόνι μου, Vo Anh Kiet
Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού έλαβε η ασπρόμαυρη φωτογραφία τριών παιδιών να παίζουν με τα μπαλόνια τους, κατά την διάρκεια μιας ομιχλώδους ημέρας του Ιανουαρίου στην επαρχία Son La του Βιετνάμ. Η κριτική επιτροπή του National Geographic είδε σε αυτή «ένα όνειρο, χωρίς χρόνο».

*Devotees, Andrea Guarneri
Είναι Πάσχα και οι εορτασμοί των «Μυστηρίων» στο Trapani της Σικελίας έχουν ξεκινήσει. Οι πιστοί κουβαλούν τα «Πάθη» στους ώμους τους καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, και όταν ξημερώνει, κάνουν διάλειμμα. Εκείνη την στιγμή έγινε το μαγικό κλικ, που σύμφωνα με τους κριτές απέδωσε εξαίσια τα παιχνίδια του φωτός πάνω στο γλυπτό του Ιησού αλλά και την εξαντλημένη έκφραση των προσώπων των τριών κουβαλητών. 

*Κοιτάζοντας σε έναν άλλο κόσμο, Fred An
Πρόκειται για τον περίφημο σφένδαμο των Γιαπωνέζικων Κήπων του Portland, που ενώ έχει πολυφωτογραφηθεί για τα υπέροχα χρώματα των φύλλων του, εδώ κέρδισε τις εντυπώσεις στην κατηγορία «υπαίθριο τοπίο» χάρη στην εντυπωσιακή οπτική γωνία. 

*Χαμένη στον χρόνο – Ένα Αρχαίο δάσος, Ken Thorne

Ο φωτογράφος «συνέλαβε» την κοπέλα κοντά στην πόλη Morondava, στην δυτική ακτή της Μαδαγασκάρης και κατάφερε να αποδώσει την ιερότητα του αρχαίου δάσος των περίφημων δένδρων baobab, που συναντώνται μόνο στην Μαδαγασκάρη, αλλά και την εξίσου συγκινητική πνευματικότητα που εκπέμπει η σχεδόν εξωπραγματική ανθρώπινη φιγούρα στο κέντρο. Σκέτη μαγεία. 

*Υποβρύχιο surf, Lucia Griggi

Σε έναν ύφαλο των νησιών Fiji, ένας surfer βουτά στα κύματα για να αποφύγει το μένος της θάλασσας, και η φωτογράφος αποτυπώνει μια σκηνή μπόλικης αδρεναλίνης. Το στιγμιότυπο κέρδισε στην κατηγορία «Αίσθηση του χώρου» και όχι άδικα. 

*Bagan Bliss, Peter DeMarco

Περισσότεροι από 2.000 βουδιστικοί ναοί και παγόδες γεμίζουν τις πεδιάδες του Bagan στη Βιρμανία, και οι βοσκοί οδηγούν τα κοπάδια τους μέσα στις ιστορικές περιοχές του τόπου. Κι ο επισκέπτης ζει την φαντασίωση του Indiana Jones…

*Old men with Djellaba
Δεν πρόκειται για αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, όπως επιτυχημένα διαπιστώνει το National Geographic, αλλά μια παρέα ηλικιωμένων ανδρών στο Chefchaouen του Μαρόκο, που συζητούν καθισμένοι στο πεζούλι. Ο φακός τους έπιασε σε στάσεις που όντως θυμίζουν αναγεννησιακές φιγούρες σε έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες όλων των εποχών. 

*Το Χωριό του Gasadalur, Ken Bower
Δεκαέξι κάτοικοι ζουν στο χωριό του Gasadalur στις νήσους Faroe και μέχρι το 2004 που διανοίχτηκε τούνελ, η πρόσβαση στα υπόλοιπα χωριά γινόταν μετά από πολύωρο ταξίδι με άλογα. Το απότομο τοπίο, τα μαγευτικά νερά, ο τρόπος που το φως διαγράφει την γεωμορφολογία, δεν θα μπορούσαν παρά να αποσπάσουν τον έπαινο του National Geographic. 

*Κολυμπώντας στην βροχή, Camila Massu
Σε μια λίμνη στη Νότια Χιλή, η φωτογράφος με την αδερφή τους ετοιμάζονται για κολύμπι, αλλά αρχίζει να βρέχει. Η βροχή όμως δεν τις πτοεί: Αντίθετα, γίνεται αφορμή για μια υπέροχη φωτογραφική στιγμή, που αποτυπώνει την χαρά του υδάτινου στοιχείου – από όποια πλευρά κι αν αυτό προέρχεται. 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
 .in2life.gr