Τετάρτη, Ιουλίου 12

Ποινή φυλάκισης 4 ετών στο δίδυμο Παπαντωνίου-Κουράκου

Ποινή φυλάκισης 4 ετών στο δίδυμο Παπαντωνίου-Κουράκου
Με την ίδια ποινή, όπως και πρωτοδίκως, τιμώρησε το Πενταμελές Εφετείο τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2010. Το δικαστήριο καταδίκασε το ζεύγος Παπαντωνίου σε 4ετή φυλάκιση, ποινή όμως εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, η οποία, όπως
υπολογίζεται, μαζί με τις προσαυξήσεις, θα τους στοιχίσει περίπου 100.000 ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό που θα πρέπει αύριο κιόλας να καταβάλουν για να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης τη δήμευση των χρημάτων από την επικαρπία του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στο γιο του ζευγαριού.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του που δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από το συνήγορό τους, κρίθηκαν ένοχοι, γιατί δεν συμπεριέλαβαν στη δήλωση πόθεν έσχες τη κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως τόνισαν δια του συνηγόρου τους, Τάσου Τριανταφύλλου, πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες, καθώς θεωρούσαν ότι, αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαν πλέον την κυριότητα τους.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης. Ο ελεγκτής επισήμανε πως σε όλες τις κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010, που αφορούν την επίμαχη κατάθεση, αποδεικνύεται ότι υπήρξε μεθόδευση.

Στο δικαστήριο κατέθεσε δικηγόρος, οικογενειακός φίλος του ζευγαριού, ο οποίος υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δυο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο, χωρίς να το γνωρίζει κανείς και να μην υπόκεινται σε φόρο κληρονομιάς.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, υποστηρίζοντας πως αποκλείεται ο πρώην υπουργός να μη γνώριζε για τα χρήματα.

«Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων, η οποία και αγνοείται».

«Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο, γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος; Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν; Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι», τόνισε η εισαγγελέας. 
.zougla.gr