Τρίτη, Ιουλίου 11

5 Έξυπνα κόλπα που χρησιμοποιούσαν οι «παλιοί» για να δροσίζουν τα σπίτια τους πριν τα air condition

Φωτογραφία για 5 Έξυπνα κόλπα που χρησιμοποιούσαν οι «παλιοί» για να δροσίζουν τα σπίτια τους πριν τα air condition
Ο κλιματισμός εφευρέθηκε το 1902 και μπήκε στο πρώτο σπίτι (στη Μινεσότα) το 1914. Αλλά τι έκαναν οι άνθρωποι πριν την εφεύρεση του κλιματισμού;Ο σχεδιασμός του σπιτιού ήταν ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Εδώ είναι μερικά στυλ σπιτιών σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητές των ανθρώπων να πεθαίνουν από θερμοπληξία:


Το Dogtrot

Ενδιαφέρουσα ονομασία, σωστά; Το dogtrot παίρνει το όνομά του από το αεράκι μεταξύ δύο πλευρών. Και οι δύο πλευρές γέμιζαν το σπίτι με φρέσκο αέρα που θωρακίζονταν από τα κλειστά μπροστινά παράθυρα. Αυτό ήταν δημοφιλές το 1800.

Το Sleeping Porch

Όπως μπορεί να υποδηλώνει το όνομα, οι άνθρωποι συνήθιζαν να κοιμούνται στις βεράντες τις ημέρες πριν από τον κλιματισμό.

Tο Shotgun

Το στενό πλάτος του σπιτιού σήμαινε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τον εγκάρσιο εξαερισμό. Η οροφή προστατεύει από τον ήλιο και τη βροχή.

Tο Cupola

Ο μικρός θόλος που κολλάει στην κορυφή υποτίθεται ότι επιτρέπει τον αερισμό, με τη θεωρία ότι ο θερμός αέρας ανεβαίνει. Φρέσκος αέρας ρέει μέσα από τα ψηλά παράθυρα και τις πόρτες που προστατεύονται από τη βεράντα.

Κουρτίνες, Δέντρα & Αμπέλια

Ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσετε ένα σπίτι δροσερό είναι να αποκλείσετε τον ήλιο. Τα παραθυρόφυλλα και τα στρατηγικά φυτευμένα δένδρα κρατούν τον ήλιο μακριά, ενώ τα αμπέλια βοηθούν να διατηρηθούν οι τοίχοι μονωμένοι και δροσεροί.
Πηγή
Tromaktiko