Πέμπτη, Ιουλίου 13

Ανεβάζει «ταχύτητες» η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ανεβάζει «ταχύτητες» η υπερθέρμανση του πλανήτη - Κεντρική Εικόνα/Video
Αποτελεί παγκοσμίως κοινή διαπίστωση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθεί σταδιακά τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ο ρυθμός με τον οποίο θερμαίνεται ο πλανήτης δεν θα παραμείνει ο ίδιος σύμφωνα με ανάλυση των  Cristian Proistosescu και Peter Huybers από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και όπως υποστηρίζουν θα επιταχυνθεί.

Μερικά μέρη του πλανήτη θερμαίνονται με πιο βραδείς ρυθμούς από ό,τι άλλα, όπως εξηγούν. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι περιοχές που κάποτε επηρεάζονταν λιγότερο από την παγκόσμια θέρμανση και θα γίνουν πιο ζεστές.
Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη καταδεικνύει το κενό μεταξύ δύο αντιδιαμετρικά αντίθετων τάσεων οι οποίες προσπαθούν να κατανοήσουν πόσο γρήγορα θα υπερθερμανθεί ο πλανήτης. Η μία ομάδα αναφέρεται στο ιστορικό ρεκόρ και προβάλει την υπερθέρμανση η οποία είναι γνωστό ότι θα προκύψει και βασίζεται κυρίως στην άμεση παρατήρηση. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι δεδομένου ότι η διοξίνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την εποχή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, η θερμοκρασία μπορεί να σημειώσει άνοδο από 1,6 βαθμούς έως 3 βαθμούς Κελσίου.
Αυτές οι εκτιμήσεις, αν και είναι απαισιόδοξες είναι σημαντικά πιο επιεικείς σε σχέση με όσα προβάλλουν τα κλιματικά μοντέλα της αντίθετης τάσης. Αυτά βασίστηκαν σε εξισώσεις της Γεωφυσικής και επιτρέπουν στους επιστήμονες να κάνουν κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό υπό πραγματικές συνθήκες και να προσομοιώσουν τη συμπεριφορά του πλανήτη υπό διαφορετικές συνθήκες για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Oι αντιφατικές προσεγγίσεις των δύο ομάδων αποκρυσταλλώθηκαν το 2013 όταν η πιο κατηγορηματική επιστημονική ομάδα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος αποστασιοποιήθηκε από τις ίδιες της τις πρακτικές και παρέλειψε να προσφέρει μια έστω βέλτιστη εκτίμηση για την υπερθέρμανση. Αντίθετα,
Το μόνο που έκανε ήταν να προσφέρει μια κλίμακα από 1,5 έως 4, 5 βαθμούς Κελσίου.
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι «δύο ταχυτήτων» ανάλογα με το σημείο της γης στο οποίο βρισκόμαστε
Έχει λοιπόν τόσο σημασία αυτή η διαμάχη ειδικά όταν μιλάμε για διαφορά ελάχιστων βαθμών Κελσίου; Η απάντηση είναι πως ναι. Και αυτό επειδή είναι καίριας σημασίας να υπάρχει όσο πιο ακριβής πρόβλεψη προκειμένου να διαμορφωθεί ανάλογα (επιθετική ή λιγότερο επιθετική) στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.
Καθεμία από τις δύο επιστημονικές προσεγγίσεις βασίζεται σε διαφορετικές αναλυτικές μεθόδους και καθιστά δύσκολη τη σύγκριση. Η νέα μελέτη αναζητά να θέσει το πρόβλημα «διασπάζοντας» τις προηγούμενες μελέτες σε μικρότερα τμήματα σε μια προσπάθεια να προσφέρει μια πιο ομοιόμορφη σύγκριση, όπως υποστηρίζει ο Proistosescu.
Μάλιστα οι συγγραφείς θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να λαμβάνονται υπ’ όψιν δύο διαφορετικές ταχύτητες για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι στιγμής αυτή είχε μπει στο «γρήγορο» στην οποία κάποιες περιοχές τείνουν να «υπερθερμαίνονται» πιο γρήγορα και δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας. Σε αυτές συγκαταλέγονται περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου.
Ωστόσο, υπάρχει και ο πιο αργός ρυθμός. Μέρη όπως εκείνα στο ανατολικό τμήμα του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού και του Νότιου Ωκεανού όπου το κλίμα είναι ψυχρότερο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και για αυτό θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να υπερθερμανθεί. Αλλά αυτό είναι όπως και να έχει αναπόφευκτο.insider.gr