Πέμπτη, Ιουλίου 20

Χάστε κιλά χωρίς δίαιτα

Μπορεί η παραπάνω πρόταση να ακούγεται σαν… ευχή, ωστόσο μερικά tips και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά χωρίς να κάνετε δίαιτα.
Διατροφή ή δίαιτα; Και πώς μπορεί κανείς να χάσει κιλά χωρίς να κάνει δίαιτα; Οι ειδικοί πλέον στρέφουν την προσοχή τους σε έναν καλύτερο τρόπο διατροφής, σε ένα πρόγραμμα ρύθμισης
του βάρους μας μακροπρόθεσμα, παρά στις δίαιτες. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; Οι δίαιτες αναφέρονται μόνο σε αλλαγές στη διατροφή μας και είναι συνυφασμένες με στέρηση τροφών και πείνα. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα ρύθμισης βάρους, από την άλλη πλευρά, στοχεύει στη διόρθωση λανθασμένων συνηθειών δίνοντας ίδια έμφαση σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Αν όμως θέλετε να χάσετε λίγα μόνο κιλά, μπορείτε να το καταφέρετε πιο εύκολα αλλάζοντας ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Η διαφορά στη ζυγαριά δεν θα φανεί αμέσως, αν όμως είστε συνεπείς στις νέες σας συνήθειες, θα συμβεί!
Διατροφική αλλαγή #1
Αυτή είναι πιθανότατα η πιο σημαντική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε, όχι μόνο για να χάσετε βάρος αλλά για να κερδίσετε υγεία: τρώτε κάθε μέρα πρωινό. Μετά τη νυχτερινή "νηστεία”, το πρωινό ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ξεκινάει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες. Ιδανικές επιλογές πρωινού που θα σας ενεργοποιήσουν χωρίς να σας δώσουν περιττά λιπαρά και θερμίδες είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ένα γιαούρτι με βρόμη και ξηρούς καρπούς ή 2 φέτες ψωμί με μικρή ποσότητα βούτυρου και μέλι. Το βούτυρο δεν είναι "απαγορευμένο” αφού βοηθά τον εγκέφαλο να ενεργοποιηθεί μετά το βραδινό ύπνο, αρκεί να χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα και όχι καθημερινά.
Το ψωμί ολικής άλεσης θα κρατήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας και θα αργήσετε να ξαναπεινάσετε.
Διατροφική αλλαγή #2
Τρώτε δύο σνακ στη διάρκεια της ημέρας. Μην παρασύρεστε από τους έντονους ρυθμούς της δουλειάς και το ξεχνάτε. Τα σνακ έχουν μια σημαντική λειτουργία για τον οργανισμό και είναι πολύ σημαντικά, μικρά γεύματα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Εδώ όμως θα πρέπει να είστε πιο "αυστηροί” συγκριτικά με το πρωινό σας, αφού τα σνακ πρέπει να είναι μικρά στην ποσότητα και να σας προσφέρουν ενέργεια χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. Τι θα μπορούσε να είναι ένα "καλό” σνακ;
Ένα γιαούρτι με 1 κ.σ. μέλι και 7-8 αμύγδαλα ή μισά καρύδια
Ανάμικτοι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί και ένα φρούτο με τη φλούδα του
Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, κατά προτίμηση πολύσπορο ή ολικής άλεσης
1 μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα
Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και επιτελούνται καλύτερα όλες οι λειτουργίες του, μαζί και η λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ενεργοποιεί και το μεταβολισμό.
Διατροφική αλλαγή #3
Τρώτε σε κάθε γεύμα σας άπαχη πρωτεΐνη: Μπορεί να είναι ψητό κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινο ή λευκό κρέας, χωρίς όμως σάλτσα ή ένα κομμάτι τυρί χωρίς πολλά λιπαρά. Πολλοί από εμάς δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη με αποτέλεσμα πιο αργό μεταβολισμό. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι αυτή που μας χορταίνει περισσότερο από κάθε άλλη τροφή και είναι το "μυστικό” συστατικό για να μη χρειάζεται να τρώμε ανάμεσα στα γεύματα και τα σνακ.
Συνοδέψτε το γεύμα σας με μια μικρή ψητή ή βραστή πατάτα, με 1 φλ. μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ¾ φλ. βρασμένο ρύζι και σαλάτα. Αν δεν μπορείτε να φάτε "κανονικό” φαγητό στο γραφείο, παραγγείλετε μια σαλάτα χωρίς σος, με ψητό κοτόπουλο ή μια μικρή ποσότητα τυρί και αποφύγετε το ψωμί.
Αν προσπαθείτε μέσω γυμναστικής και διατροφής να αυξήσετε το μεταβολισμό σας θυμηθείτε να γευματίζετε ή να τρώτε ένα ελαφρύ σνακ περίπου 3-4 ώρες, φροντίζοντας στα μεσοδιαστήματα να πίνετε 8 – 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα.