Πέμπτη, Ιουλίου 13

Βαθαίνει το ρήγμα στον Αραβικό κόσμο


Το τελεσίγραφο, η απάντηση του Κατάρ και οι κυρώσεις

Σε διαρκή κρίση οι σχέσεις των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από οικονομικές και μη κυρώσεις. Οι στρατηγικές και των δύο κρατών που προχωρούν σε διπλωματική σύγκρουση έχουν καθοριστεί και ο αγώνας για την επικράτηση έχει ήδη ξεκινήσει.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Όπως ήταν αναμενόμενο το Κατάρ απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο που του είχαν θέσει η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με αποτέλεσμα το ρήγμα μεταξύ των χωρών να βαθύνει και άλλο και να αρχίζει η εφαρμογή του plan b.
Από την πλευρά των Αραβικών χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, είπε ότι το πολιτικό και οικονομικό εμπάργκο θα διατηρηθεί μέχρι το Κατάρ να αλλάξει την πολιτική του προς το καλύτερο. Πρόσθεσε ότι τυχόν περαιτέρω αποφάσεις σε βάρος του Κατάρ θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω και θα εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο.
Οι συνέπειες του «όχι»

Ήδη ένα από τα πρώτα αρνητικά της διπλωματικής κρίσης χτύπησε το Κατάρ, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε «αρνητική» από «σταθερή», ενώ τόνισε «Οι πιθανότητες να παραταθεί το κλίμα αβεβαιότητας το 2018 έχουν αυξηθεί, καθώς δεν προβλέπεται να επιλυθεί το θέμα μέσα στους επόμενους μήνες».
Τον προηγούμενο μήνα και η S&P υποβάθμισε σε αρνητική την πιστοληπτική ικανότητα του Κατάρ, ενώ η Fitch ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο υποβάθμισης.
Ακόμη, η απαγόρευση εισαγωγών από το Κατάρ, μια κύρωση που επιβλήθηκε λόγω της φερόμενης σχέσης της χώρας με την τρομοκρατία, δημιουργεί φόβους για ελλείψεις υγροποιημένου ήλιου σε ερευνητικά εργαστήρια, βιομηχανίες και νοσοκομεία.
Το υγροποιημένο ήλιο έχει θερμοκρασία μόλις 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν και χρησιμοποιείται ως ψυκτικό για τους υπεραγώγιμους μαγνήτες των μαγνητικών τομογράφων και άλλων μηχανημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για την ανίχνευση διαρροών στη βιομηχανία, στην παραγωγή ημιαγωγών, στην έρευνα, και βέβαια σε μπαλόνια.
Η στρατηγική του Κατάρ

Το Κατάρ ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα δεχτεί την λίστα με τα 13 αιτήματα των Αραβικών κρατών και μάλιστα η φήμη αυτή ήρθε να επιβεβαιωθεί την Τρίτη όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ράχμαν αλ Θάνι ανακοίνωσε πως τα αιτήματα αυτά είναι μη ρεαλιστικά και απαράδεκτα και τόνισε πως η τυχόν αποδοχή τους δεν αφορά την τρομοκρατία αλλά το τέλος της έκφρασης.
Πλήρως προετοιμασμένο φάνηκε το Κατάρ καθώς αμέσως μετά την απάντηση στο τελεσίγραφο, η Ντόχα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει κατά 30% την παραγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) σε μια προφανή επίδειξη ισχύος στην διαμάχη της με τις γειτονικές της αραβικές χώρες του Κόλπου.
Η κίνηση ήρθε καθώς το Κατάρ φαίνεται ότι προετοιμάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία αν η διαμάχη του με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διαρκέσει για μια παρατεταμένη περίοδο.
Ως άμεση επίδραση της κίνησης αυτής θα είναι η επιδείνωση του κορεσμού στην παγκόσμια αγορά του ΥΦΑ, στην οποία ανταγωνίζονται η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Με την κίνηση αυτή, η συνολική παραγωγή ΥΦΑ του Κατάρ θα αυξηθεί από 77 εκατομμύρια τόνους σε 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Σαάντ αλ Κάμπι.
rizopoulospost.com