Πέμπτη, Ιουλίου 13

Πώς ο καφές βελτιώνει την αθλητική μας απόδοση;

Πώς ο καφές βελτιώνει την αθλητική μας απόδοση;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να τονίσουν τη σημασία συστατικών της διατροφής στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και τη μείωση της κόπωσης.
Ένα από τα πιο μελετημένα είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη, με κύρια πηγή της τον καφέ, είναι σε όλους μας γνωστή για την τονωτική της δράση σε επίπεδο καθημερινότητας. Ας δούμε όμως πώς επιδρά
στην αντοχή μας και την καλύτερη απόδοση κατά την άσκηση, βάση πάντα επιστημονικών στοιχείων.

Η κύρια εργογόνος δράση της καφεΐνης και του καφέ οφείλεται κυρίως σε τρεις βασικούς μηχανισμούς στον οργανισμό μας :
  • Αυξημένη κινητοποίηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου, ενισχύοντας έτσι τη μυϊκή συστολή και την παραγωγή έργου κατά την άσκηση, με αποτέλεσμα καλύτερο αθλητικό αποτέλεσμα.
  • Αυξημένη οξείδωση ελεύθερων λιπαρών οξέων, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για παραγωγή έργου και αντοχή στην άσκηση.
  • Δράση σε υποδοχείς στον εγκέφαλο (υποδοχείς αδενοσίνης), μειώνοντας έτσι το αντιλαμβανόμενο αίσθημα του πόνου και παρατείνοντας το χρόνο παραγωγής έργου, καθυστερώντας την κόπωση. Ο μηχανισμός αυτός είναι και η βασική αιτία που, πέρα από την άσκηση, ο καφές μας βοηθάει να κουραζόμαστε λιγότερο και να είμαστε πιο αποδοτικοί στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην καθημερινότητά μας.


Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιστοποιηθούν και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία η καφεΐνη σε ποσότητα των 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ενός ενήλικα, μία ώρα πριν την άσκηση, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απόδοση.

Κλείνοντας, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τους λάτρεις του ελληνικού καφέ ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (με βάση τη μέση ποσότητα κατανάλωσης που είναι 8,5 gr καφέ) θα μας δώσει 70 mg καφεΐνης, ενώ αν αυτός είναι διπλός 115 mg. Για όσους προτιμούν το στιγμιαίο καφέ είτε ζεστό είτε frappe, μια μέση κούπα ζεστού στιγμιαίου (3 γρ ή 1,5 κουταλάκι του γλυκού καφέ) θα μας δώσει 110 mg καφεΐνης, ενώ ένας frappe (4 γρ ή 2 κουταλάκια του γλυκού καφέ) 160 mg.govastileto.gr