Τρίτη, Ιουλίου 4

Έκκληση Ομπάμα για ανεκτικότητα από τη Τζακάρτα

Έκκληση Ομπάμα για ανεκτικότητα από τη Τζακάρτα
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε έκκληση χθες Σάββατο για ανεκτικότητα και σεβασμό από τη Τζακάρτα όπου έζησε τέσσερα χρόνια όταν ήταν παιδί.

Μιλώντας ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την ομιλία του
σε ένα συνέδριο της διασποράς της Ινδονησίας, ο Ομπάμα εξήρε το πνεύμα της ανεκτικότητας, το οποίο επικρατεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ινδονησία, αναφερόμενος στα τεμένη, τους βουδιστικούς ναούς και τις εκκλησίες που είναι χτισμένα δίπλα δίπλα.

«Αυτό το πνεύμα είναι ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την Ινδονησία και που πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τις άλλες μουσουλμανικές χώρες του κόσμου», τόνισε ο Ομπάμα, ολοκληρώνοντας τη δεκαήμερη παραμονή του στη χώρα μαζί με την οικογένειά του.

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο ρητό της Ινδονησίας, το οποίο είναι «ενότητα μέσα από την ποικιλομορφία».

Το πνεύμα ανεκτικότητα που εξήρε ο Ομπάμα τέθηκε υπό αμφισβήτηση τους τελευταίους μήνες, κυρίως μετά την καταδίκη του χριστιανού κυβερνήτη της Τζακάρτα Μπασούκι Πουρνάμα τον Μάιο σε δύο χρόνια φυλάκιση για «προσβολή του ισλάμ».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε τότε εκφράσει την ανησυχία του και πίεσε την Ινδονησία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της για τη βλασφημία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να διατηρηθεί «η μακρά της παράδοση της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού».

Ο Ομπάμα είχε ζήσει επί τέσσερα χρόνια στη Τζακάρτα ως το 1970, όταν η μητέρα του ήταν παντρεμένη με έναν Ινδονήσιο.

Χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ινδονησία, όπου έχει ανεγερθεί ένα μπρούτζινο άγαλμά του ύψους δύο μέτρων στην αυλή του παλιού του σχολείου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η οικογένειά του θα αναχωρήσουν σήμερα για τη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ