Πέμπτη, Ιουλίου 6

Συγκαλεί Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ερντογάν και δίνει σύνθημα επίθεσης: «Η Ελλάδα θα πληρώσει – Δεν έχει καμία δικαιολογία»

Ειδικού συνεργάτη
Πολεμική ρητορική από τα τουρκικά κυβερνητικά ΜΜΕ καθώς εξαπολύουν ευθείες απειλές
εναντίον της Ελλάδας λέγοντας ότι πυροβολήσαμε πολιτικό σκάφος ενώ τονίζουν το γεγονός πως θα το «πληρώσουμε»!

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της κρίσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρ.Τ.Ερντογάν συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο ενώ αργότερα αναμένεται και σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή τουρκικές ακταιωροί και πλοίο του τουρκικού Ναυτικού έχουν σταλεί στην περιοχή ανοιχτά της Ρόδου
Ελληνικά χωρικά ύδατα, ή διεθνή ύδατα; Αυτό είναι το ερώτημα, πάνω στο οποίο βασίζεται όλη η υπόθεση του νέου περιστατικού έντασης στο Αιγαίο.
Το «θερμό επεισόδιο» που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο έχει… εξέλιξη.
Κι αυτή έρχεται από την τουρκική κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με το τουρκικό Anadolu, η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίστηκε την υπόθεση και την καταδικάζει ανοιχτά!
Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Anadolu, η Τουρκία χαρακτηρίζει «απερίσκεπτη ενέργεια» την απόφαση του ελληνικού Λιμενικού να ανοίξει πυρ εναντίον του φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, νωρίτερα το μεσημέρι, ανοιχτά της Ρόδου!
Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ
«Kαταδικάζουμε το περιστατικό στο οποίο οι Ελληνες Λιμενικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του τουρκικού φορτηγού πλοίου στο Αιγαίο»
«Δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτή την ενέργεια των Ελλήνων».
«Επιτέθηκαν σε μη οπλισμένο, εμπορικό πλοίο».
«Η μόνη παρηγοριά μας είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος».
«Είναι σημαντικό να ειδοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα για την συμπεριφορά της Αθήνας και να διασφαλίσουμε ότι η Αθήνα δεν θα προβεί ξανά στο μέλλον στις ίδιες ενέργειες».
«Πρόκειται για μη ισοδύναμη ενέργεια, δεν υπολόγισαν την ανθρώπινη ζωή που είναι το πιο βασικό αγαθό».
Σύμφωνα με το τουρκικό yenisafak.com, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, Σάμι Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι «η ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου. Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε, και το έκαναν. Αυτή είναι μια διαδρομή που έχουμε ξανακάνει. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο. Το πλήρωμα επιβίωσε από μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε ο καπετάνιος στο CNN Turk.
Το πλοίο φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττα και μετέφερε ξηρό φορτίο και είχε προορισμό τη Νικομήδεια. Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του τουρκικού φορτηγού πλοίου κοντά στη Ρόδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ.
Συνολικά 16 σφαίρες χτύπησαν το κατάστρωμα του πλοίου. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που τις επικαλείται το NTV, επιβεβαίωσαν ότι από όσα γνωρίζουν δεν υπάρχει τραυματισμός.
http://www.pentapostagma.gr
http://fonaklas.blogspot.gr