Κυριακή, Ιουλίου 2

Λευκό ή μαύρο ψωμί; Τελικά, ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μου;

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας σίγουρα θα σας ξαφνιάσουν...
Λευκό ή μαύρο ψωμί; Τελικά, ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μου;
Ίσως κάθε φορά που επιλέγετε να αγοράσετε μαύρο ψωμί -ή, ακόμη καλύτερα, να το φτιάξετε εσείς στο σπίτι- να νιώθετε ότι κάνετε κάτι καλό για τον οργανισμό σας. Ωστόσο τα ευρήματα μιας νέας μελέτης έρχονται να αμφισβητήσουν την ορθότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Κι αυτό γιατί δείχνουν ότι για κάποιους ανθρώπους είναι πιο ωφέλιμο το ψωμί ολικής άλεσης, ενώ για άλλους το λευκό.

Συγκεκριμένα, όπως γράφτηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism, 20 υγιείς εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για μία εβδομάδα η πρώτη κλήθηκε να παίρνει το 25% των ημερήσιων θερμίδων της από λευκό, επεξεργασμένο, τυποποιημένο ψωμί. Ενώ από τη δεύτερη ζητήθηκε να καταναλώνει το ίδιο ποσοστό θερμίδων από ψωμί ολικής άλεσης, με προζύμι, φρέσκο και φτιαγμένο ειδικά γι' αυτήν (δηλαδή, θεωρητικά ό,τι πιο υγιεινό). Μετά το τέλος της εβδομάδας οι εθελοντές δεν έφαγαν καθόλου ψωμί για ένα δεκαπενθήμερο. Στη συνέχεια, οι ρόλοι αντιστράφηκαν για μία ακόμη εβδομάδα: το δεύτερο γκρουπ κατανάλωσε το τυποποιημένο ψωμί, ενώ το πρώτο το ολικής άλεσης.
Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες παρακολουθούσαν διάφορους δείκτες υγείας των συμμετεχόντων, όπως τα επίπεδα γλυκόζης, τις τιμές των ιχνοστοιχείων (σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο) στο αίμα τους, αλλά και το μικροβίωμα του καθενός (τα είδη των μικροβίων που φιλοξενούσε το σώμα τους).
«Ενάντια στις προσδοκίες μας, το μέχρι στιγμής συμπέρασμα είναι ότι η κατανάλωση των δύο τύπων άρτου δεν προκαλεί κλινικά σημαντικές διαφορές», σχολίασε ο καθηγητής Eran Segal, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές. Μάλιστα, περίπου οι μισοί εθελοντές παρουσίασαν καλύτερες τιμές γλυκόζης με το μαύρο ψωμί και οι άλλοι μισοί με το λευκό.
«Οι παραπάνω ανακαλύψεις δείχνουν ότι ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά στην ίδια τροφή», πρόσθεσε ο Eran Elinav, συνεργάτης στο Τμήμα Ανοσολογίας του Ιδρύματος Weizmann και ένας ακόμη από τους επικεφαλής ερευνητές, καταλήγοντας ως εξής: «Προς το παρόν η θρεπτική αξία που αποδίδεται σε κάθε τροφή έχει βασιστεί σε ανεπαρκή στοιχεία, ενώ το μοντέλο “μία δίαιτα για όλους τους ανθρώπους” έχει αποτύχει παταγωδώς».elle.gr