Διοικητής Κούρδων: Η Τουρκία προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στη Συρία

Διοικητής Κούρδων: Η Τουρκία προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στη Συρία

Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων κοντά σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, που ελέγχονται από τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), ισοδυναμεί με μια «κήρυξη πολέμου» που μπορεί να πυροδοτήσει συγκρούσεις στις επόμενες μέρες, προειδοποίησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Σίπαν Χέμο, διοικητής της κουρδικής πολιτοφυλακής.
Ερωτηθείς εάν αναμένεται σύγκρουση με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, όπου οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει βολές πυροβολικού τις τελευταίες ημέρες, ο Σίπαν Χέμο κατηγόρησε την Τουρκία ότι προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή.
«Αυτές οι (τουρκικές) προετοιμασίες έχουν φθάσει σε επίπεδο κήρυξης πολέμου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση πραγματικών συγκρούσεων τις επόμενες ημέρες» είπε και πρόσθεσε «δεν θα παραμείνουμε αδρανείς σε αυτήν την πιθανή επίθεση».
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό, τονίζοντας ότι η στρατιωτική προετοιμασία της Τουρκίας είναι ένα νόμιμο μέτρο ενάντια στην απειλή που θέτουν οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στην περιοχή Εφρίν. Διεμήνυσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν σε κάθε εχθρική κίνηση.
«Αυτή δεν είναι μια κήρυξη πολέμου. Προετοιμαζόμαστε ενάντια σε δυνητικές απειλές», τόνισε ο Κουρτουλμούς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς.
«Είναι. . . ένα νόμιμο μέτρο ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε.
«Ο πρωταρχικός στόχος τους (του YPG) συνιστά μια απειλή για την Τουρκία και αν η Άγκυρα δει μια κίνηση του YPG στην βόρεια Συρία που εγείρει μια απειλή για την Τουρκία θα ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Παράλληλα προειδοποίησε τις κουρδικές δυνάμεις να μην προσπαθήσουν να εκδιώξουν τους Άραβες και Τουρκμένους κατοίκους της πόλης Τελ Ριφάτ, που βρίσκεται κοντά στην Εφρίν.
«Αυτές (οι τουρκικές) προετοιμασίες έχουν φτάσει στο επίπεδο μιας κήρυξης πολέμου και μπορεί να οδηγήσουν στο ξέσπασμα πραγματικών συγκρούσεων εντός των επόμενων ημερών», τόνισε ο Χέμο με σχόλια του στο Ρόιτερς.
«Δεν θα παραμείνουμε απαθείς ενάντια σε αυτήν την πιθανή επιθετικότητα», σημείωσε.tribune.gr