Γιάννης Κουρτάκης
∆εν έχουν περάσει τόσο πολλά χρόνια από την εποχή που άνθρωποι χωρίς καµία γνώση οικονοµικών έπαιζαν στο Χρηµατιστήριο τους κόπους µίας ζωής, συντάξεις και εφάπαξ. Η αιτία; Ο ίδιος ο Κώστας Σηµίτης, πρωθυπουργός τότε, είχε απευθύνει ουσιαστικά πρόσκληση για επενδύσεις
λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Ο τζίρος του Χρηµατιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουµε σχεδιάσει».Οι «φούσκες» τελικά του Γενικού ∆είκτη Αξιών έσκασαν και µεγάλη µερίδα του πληθυσµού έµεινε στον άσο. Στην Ιστορία έµεινε ως το «Σκάνδαλο του Χρηµατιστηρίου».
Ενας γάµος στο Παρίσι, ένα σπίτι στη ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου και εκατοµµύρια χρηµάτων που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασµούς συνθέτουν σε αδρές γραµµές ένα ακόµα σκάνδαλο, το οποίο χρεώθηκε αποκλειστικά στον, φυλακισµένο σήµερα, Ακη Τσοχατζόπουλο.
Στο εισαγγελικό πόρισµα που δηµοσιεύτηκε µετά τη σύλληψή του αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληµατική οργάνωση και για την πραγµάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις offshore εταιρείες, τις Blubell, Νοbιlis και Torcaso, µέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνοµων πράξεων, µεταξύ άλλων και νοµιµοποίηση παράνοµων αµοιβών µέσω του υπουργείου Εθνικής Αµυνας».
Ποιος ήταν όµως τότε πρωθυπουργός, άρα πολιτικός προϊστάµενός του; Ο Κώστας Σηµίτης.
Η Siemens µέχρι το 2008 ήταν διάσηµη για την ποιότητα των ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών της. Από το 2008 µέχρι και σήµερα έχει ταυτιστεί µε το µεγαλύτερο σκάνδαλο χρηµατισµού πολιτικών στην Ελλάδα, το οποίο µάλιστα έχει και τη σφραγίδα της ∆ικαιοσύνης: 550.000 µάρκα βρέθηκαν στους λογαριασµούς του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσου Μαντέλη. Αλλο 1.000.000 µάρκα κατέληξε στα ταµεία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2000 και το θρίλερ των αποτελεσµάτων.Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ο Κώστας Σηµίτης.
Λίγα χρόνια αργότερα, η χώρα έµπαινε στο ευρώ χρησιµοποιώντας µία διαδεδοµένη µέθοδο για να «κρύψει» τα χρέη της, τα περίφηµα swaps. Αποτέλεσµα; Η χώρα ναι µεν µπήκε στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νοµίσµατος, αλλά πρόσθεσε αναδροµικά 21 δισ., εκτινάσσοντας το χρέος στο 115% του ΑΕΠ, το οποίο «έσκασε» λίγα χρόνια αργότερα και αποτέλεσε µία από τις βασικότερες αιτίες εισόδου της χώρας στον φαύλο κύκλο των Μνηµονίων και της επιτήρησης. Πρωθυπουργός; Ο Κώστας Σηµίτης, που πόζαρε µπροστά από το ATM κρατώντας ένα χαρτονόµισµα του ευρώ, έχοντας πίσω του τον Λουκά Παπαδήµο.
Οι Ολυµπιακοί Αγώνες αποτελούν µια µακρινή, καλή ανάµνηση για όλους τους Ελληνες, που ένιωσαν εθνική υπερηφάνεια για την επιστροφή του αθλητικού γεγονότος στον τόπο όπου γεννήθηκε.Οι Αγώνες αυτοί όµως κόστισαν πολύ ακριβά σε όλους µας. Ακόµα δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς το ύψος του κόστους, αλλά µένουν στην Ιστορία ως η ακριβότερη διοργάνωση, στοιχίζοντας 13-15 δισεκατοµµύρια ευρώ, µε την ασφάλεια και το περίφηµο σύστηµα ασφαλείας C4I να κοστίζουν το ποσό-ρεκόρ του 1,5 δισ. ευρώ. Λεπτοµέρεια που το καθιστά σκάνδαλο; Το σύστηµα δεν λειτούργησε ποτέ εξ ολοκλήρου. Κοινά σηµεία µε τα παραπάνω σκάνδαλα;
Το σύστηµα παραγγέλθηκε επί πρωθυπουργίας Σηµίτη από τη γερµανική εταιρεία Siemens. Κοινός παρονοµαστής όλων των παραπάνω; Ο Κώστας Σηµίτης, ο πρόεδρος των κυβερνήσεων µε τα περισσότερα σκάνδαλα στο παθητικό τους, όχι µόνο στη Μεταπολίτευση, αλλά από την εποχή του Κωλέττη τον 19ο αιώνα.Ο άνθρωπος που έγινε η αιτία να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών η σχέση των όρων «διαπλοκή», «διαφθορά» και «µαύρα ταµεία» µε την πολιτική.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/epi-kosta-simiti-evdokimousan-ta-skandala