Δευτέρα, Ιουλίου 10

Η τέλεια …φοροκαταιγίδα

Αποκάλυψη τον Σεπτέμβριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Παραδείγματα με τις εισφορές που θα πληρώσουν

Η τέλεια …φοροκαταιγίδα
Και Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), και φόρος εισοδήματος με όλα τα... παρελκόμενα -τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης- αλλά και αναδρομικός υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του 2017. Για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της «τέλειας καταιγίδας».
.fpress.gr/
Εκτός από τα εκκαθαριστικά των φόρων που θα πρέπει να αποπληρώνουν στην ώρα τους –αν θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τυχόν ρυθμίσεις συσσωρευμένων οφειλών από το παρελθόν- θα πρέπει να ανταπεξέλθουν και στα καινούργια ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα είναι «φωτιά».
ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Μέτοχοι εταιρειών οι οποίοι προχώρησαν σε διανομή κερδών μέσα στο 2016 ή ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη στη φετινή φορολογική δήλωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη κάτι που φαίνεται στα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Ελεύθερος επαγγελματίας εμφάνισε κέρδη 15.000 ευρώ στη φορολογική δήλωση του 2016. Βάσει αυτού του ποσού, πλήρωνε από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα 336,88 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ μόνο για την κύρια σύνταξη αλλά και για τις ασφαλιστικές εισφορές υγειονομικής περίθαλψης. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπότε και θα γίνει η καινούργια εκκαθάριση των εισφορών βάσει των νέων δεδομένων που θα προκύψουν από τη φορολογική δήλωση του 2017, ο επαγγελματίας θα έχει πληρώσει συνολικά 2.695 ευρώ σε διάστημα 8 μηνών (Ιανουάριος-Αύγουστος). Στη φορολογική δήλωση του 2017, ο επαγγελματίας θα εμφανίσει κέρδη 30.000 ευρώ (σ.σ. ο διπλασιασμός των κερδών δεν είναι αδύνατον να αποτυπωθεί σε έναν επαγγελματία καθώς αρκεί μια καλή δουλειά μέσα στο προηγούμενο έτος ή μια κακιά στιγμή για να διαφοροποιήσει συνολικά την εικόνα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω). Με τα κέρδη των 30.000 ευρώ ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει εισφορές 8.085 ευρώ. Δεδομένου ότι μέχρι και τον Αύγουστο θα έχει καταβάλλει συνολικά 2.695 ευρώ, θα του απομένουν 5.390 ευρώ για να εξοφληθούν οι εισφορές της φετινής χρονιάς. Για αυτό το ποσό, ο ασφαλισμένος θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις δόσεις: Από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο (σ.σ. υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι δόσεις να είναι τρεις καθώς είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν την καινούργια εκκαθάριση μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου). Ακόμη και στην περίπτωση που δοθούν τέσσερις δόσεις, ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώνει το εξωφρενικό ποσό των 1.347,5 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή, ο μηνιαίος προϋπολογισμός του επαγγελματία, θα επιβαρυνθεί κατά 1.000 ευρώ τον μήνα για το τελευταίο 4μηνο του έτους και ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώνεται και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Στις 30.000 ευρώ κέρδος, ο φόρος που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό θα είναι 7300 ευρώ συν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος συν εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η παρακράτηση φόρου που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, το εκκαθαριστικό θα δείξει πάνω από 2.000 ευρώ.
2. Τι θα γίνει αν κάποιος εμφανίσει μείωση κερδών στη φορολογική δήλωση του 2016 συγκριτικά με τα κέρδη του 2015; Σε αυτή την περίπτωση, ο επαγγελματίας θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση για τέσσερις μήνες να πληρώνει αισθητά λιγότερα στον ΕΦΚΑ συγκριτικά με το ποσό καταλογισμού για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο. Ένας επαγγελματίας που εμφάνισε κέρδη 20.000 ευρώ στη φορολογική δήλωση του 2015, πλήρωνε μέχρι τώρα 449,17 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ. Με βάση τα κέρδη του 2015, το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί στον ΕΦΚΑ θα έφτανε στα 3.773 ευρώ εκ των οποίων τα 3.583 ευρώ θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Έτσι, για το υπόλοιπο της χρονιάς από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχουν απομείνει προς πληρωμή μόλις 179 ευρώ καθώς στα κέρδη του 2016, αναλογούν ασφαλιστικές εισφορές 3.773 ευρώ. Δηλαδή, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πληρώνει μόλις 45 ευρώ τον μήνα.
Εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα και μισθωτοί
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που θα εμφανίσουν διαφοροποίηση στα κέρδη τους, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, δεν είναι οι μοναδικοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με την αναδρομική έκπληξη του ΕΦΚΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες θα χρειαστεί μέσα στο φθινόπωρο να παραλάβουν ειδοποιητήρια τα οποία δεν θα περιμένουν. Μεγάλες κατηγορίες είναι οι εξής:
1. Φορολογούμενοι οι οποίοι εκτός από μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις και εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα. Οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογίζονται πλέον και επί αυτών των εισοδημάτων. Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα στείλει τα στοιχεία στον ΕΦΚΑ για να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών οι οποίες και θα αναζητηθούν από τους ενδιαφερόμενους αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου.
2. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες με διπλή ιδιότητα (και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες) τους οποίους το «σύστημα» δεν έχει εντοπίσει ακόμη ώστε να τους ζητήσει τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν από τις αρχές του χρόνου. Πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού και αυτών των επαγγελματιών. Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταλήξει σε μια μέθοδο για την καταβολή των ποσών που θα καταλογιστούν καθώς οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες.
Από την εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.fpress.gr