Κυριακή, Ιουλίου 30

Σε Ραφήνα και Λαύριο ο Προαστιακός – Ξεκινούν οι μελέτες

PROASTIAKOS-KIATO
Σε νέα εποχή μπαίνει και επίσημα ο Προαστιακός καθώς μετά την ηλεκτροδότηση του υπάρχοντος δικτύου μπαίνουν οι βάσεις για να συνδέσει τα τρια κεντρικά λιμάνια της Αττικής με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών προς τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την ΕΥΔΕ/ΚΕΣΠ ΠΕ&ΒΕ, ζητήθηκε στις 7 Ιουλίου η συγκρότηση εννεαμελούς επιτροπής που θα
αναλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ωρίμανσης των σιδηροδρομικών έργων επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς Λαύριο (Κορωπί-Λαύριο) και προς Ραφήνα (Αεροδρόμιο-Ραφήνα).
Όπως αναφέρει το ypodomes.com, πρόκειται για την πρώτη κίνηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να κρατήσει ζωντανά τα δύο έργα μετά την απόρριψη ένταξης τους στο ΕΣΠΑ (στο Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) καθώς δεν κάλυπταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας περί υλοποίησης ενεργειών τεχνικής βοήθειας. Η αίτηση είχε υποβληθεί όχι για το ίδιο το έργο, αλλά για τις μελέτες ωρίμανσης του προκειμένου σε επόμενη φάση να μπορέσει να οδεύσει προς υλοποίηση.
Από το Αεροδρόμιο η χάραξη για Ραφήνα
Το ενδιαφέρον νέο που προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Υποδομών είναι πως κλειδώνει οριστικά ότι η Ραφήνα θα συνδεθεί σιδηροδρομικά μέσω Αεροδρομίου και όχι μέσω της υποδομής που υπάρχει στο μέσον της Αττικής Οδού και που φτάνει μέχρι το ύψος του Πικερμίου. Άλλωστε η δημοτική αρχή είχε ζητήσει τη σύνδεση με το Αεροδρόμιο ως πιο οικονομική προκειμένου να φέρει το τρένο στην πόλη, η οποία τους θερινούς μήνες ασφυκτιά από την ταυτόχρονη άφιξη/αναχώρηση των πλοίων. Παράλληλα η κίνηση αυτή κρίθηκε ως πιο πρόσφορη καθώς συνδέεται απευθείας λιμάνι με αεροδρόμιο, κάνοντας πιο «επιλέξιμο» το έργο για χρηματοδότηση.
Το έργο είναι τεχνικά πιο εύκολο με λιγότερες απαλλοτριώσεις, χωρίς τις σήρραγες που προέβλεπε η επέκταση από Παλλήνη μέσω Πικερμίου ενώ θα ανακουφίσει τις περιοχές των Σπάτων και της Αρτέμιδας φτάνοντας μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας το όποιο φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 2 εκατομμύρια επιβάτες σε κίνηση. Εδώ μοναδικό «αγκάθι» παραμένει η υπογειοποίηση του μέσου στα τελευταία 3 χιλιόμετρα της διαδρομής κατά την είσοδό του στην πολη της Ραφήνας, όπου προβλέπονται δύο σταθμοί (ένας στην πόλη και ο τερματικός στο λιμάνι).  Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Rizopoulos Post δεν αποκλείεται το έργο να «σπάσει» σε δύο φάσεις αν δεν φτάσει η χρηματοδότηση καθώς το έργο αναμένεται να μπει μελετητικά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτός φυσικά αν βρεθούν άλλοι πόροι.
Ωστόσο τα  έργα έχουν δρόμο μπροστά τους για να ωριμάσουν καταρχάς μελετητικά, να έχουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και σε δεύτερο στάδιο να αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης είτε από κάποιο μελλοντικό πακέτο CEF είτε από την μεγάλη ανακατανομή του ΕΣΠΑ το 2019. Κατασκευαστικά τα έργα στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν βρουν χρηματοδότηση θα είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν το 2020.
rizopoulospost.com/