Κυριακή, Ιουλίου 30

Έχεις κάτι συλλεκτικό & θες να το δώσεις;

Χιλιάδες νομίσματα, γραμματόσημα, μετάλλια, παράσημα και άλλα αντικείμενα αξίας θα είναι διαθέσιμα προς πώληση. Συλλογές... ρευστοποιούνται και αλλάζουν χέρια, λόγω κρίσης

Το σεντούκι του παππού με παλιά ξεχασμένα νομίσματα, οι σκονισμένες κασετίνες και τα άλμπουμ με συλλογές νομισμάτων ή γραμματοσήμων μπορεί να κρύβουν μικρούς θησαυρούς.

Η αξία ενός μόνο νομίσματος μπορεί να αποτιμηθεί έως και τις 5.000 ευρώ, αν είναι από τα πιο
σπάνια και δυσεύρετα, όπως το...
 χρυσό 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε μόλις 8 κομμάτια.

Μια απλή έρευνα σε ξεχασμένες γωνιές του σπιτιού είναι δυνατό να αποκαλύψει εκπλήξεις, ενώ και γνωστές στημένες συλλογές μπορούν να «θυσιαστούν» για την εξασφάλιση ρευστού.

Η οικονομική κρίση υποχρεώνει ακόμη και μανιώδεις συλλέκτες να αποχωριστούν τις συλλογές νομισμάτων, γραμματοσήμων, τηλεκαρτών και άλλων αντικειμένων που απέκτησαν με μεράκι, κόπους και έρευνες ετών.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στον χώρο των συλλεκτών, με μεγάλες συλλογές να αλλάζουν χέρια λόγω ανάγκης.



Χιλιάδες νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, τηλεκάρτες, χρονοκάρτες, παλιές καρτποστάλ, ολυμπιακές ή άλλες καρφίτσες πέτου, στρατιωτικά παράσημα ή μετάλλια, ομόλογα, μετοχές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει συλλεκτική αξία θα φιλοξενηθούν στα σταντ της έκθεσης, διαθέσιμα προς πώληση.

Οι συλλέκτες που θα επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τυχόν κενά στις συλλογές τους, να ξεκινήσουν νέες ή/και να πουλήσουν κάποια συλλογή ή μεμονωμένα συλλεκτικά αντικείμενα. Παρόντες στην έκθεση θα είναι δεκάδες γνωστοί εμπορικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν και έγκυρες αποτιμήσεις αντικειμένων.

Με το δικό του σταντ θα δώσει το «παρών» και ένας γερμανικός οίκος εμπορίας συλλεκτικών ειδών, ο οποίος συγκεντρώνει και ρευστοποιεί σε ευρώ παλιά εθνικά χαρτονομίσματα από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως οι ελληνικές δραχμές που κυκλοφορούσαν πριν από το ευρώ δεν έχουν καμία συλλεκτική αξία και η ρευστοποίησή τους μπορεί να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου και στην Τράπεζα της Ελλάδος.


400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΛΙΡΟ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ

850 ευρώ για μία τηλεκάρτα

Στην Ελλάδα οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σήμερα στους 10.000-15.000.

Σχετικά προσιτά για τους συλλέκτες θεωρούνται τα νομίσματα του Οθωνα και του Βασ. Γεωργίου.

Ενα ασημένιο τάλιρο του Οθωνα (κοπής του 1833) σε εξαιρετική κατάσταση κοστίζει 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή Γεωργίου (του 1873) αποτιμάται στα 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό εικοσάρικο του Γεωργίου (του 1884) κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ. Παύλου (1954-1965). Η συλλογή αριθμεί συνολικά 44 νομίσματα, τα οποία σε ακυκλοφόρητη κατάσταση κοστίζουν γύρω στα 1.500-1.700 ευρώ.


Ευρωνομίσματα

Πολλοί συλλέκτες αναζητούν και ευρωνομίσματα με συλλεκτική αξία, όπως τα 2 ευρώ του Ολυμπιακού Δισκοβόλου, που κυκλοφόρησε το 2004, και η Αρπαγή της Ευρώπης, που κυκλοφόρησε σε αναμνηστική θήκη από την Τράπεζα της Ελλάδος με τιράζ μόνο 30.000 κομματιών. Σήμερα ένα τέτοιο νόμισμα πωλείται στη Γερμανία έναντι 60 ευρώ.

Οι συλλέκτες τηλεκαρτών πίνουν... νερό στο αντίκρισμα της πρώτης τηλεκάρτας που κυκλοφόρησε από τον ΟΤΕ το 1992 με το αστέρι της Βεργίνας, η οποία κοστίζει σήμερα 200 ευρώ.

Ακόμα πιο δυσεύρετες είναι οι τηλεκάρτες με την Πάτμο και τα Μετέωρα, που κυκλοφόρησαν σε μικρότερο τιράζ και η τιμή τους μπορεί να φτάσει στα 850 ευρώ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

 http://krasodad.blogspot.gr