Κυριακή, Ιουλίου 2

Ο Ιούλιος σηματοδοτεί την οριστική κατάρρευση του αφηγήματος Τσίπρα

Ο Ιούλιος σηματοδοτεί την οριστική κατάρρευση του αφηγήματος Τσίπρα
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα καταρρέει οριστικά. Η αποτυχία επίτευξης κάποιου ουσιαστικού στόχου στο Eurogroup είναι πια ορατή σε όλους ακόμα και στους πλέον δύσπιστους. Οι πολίτες πλέον αντιλήφθηκαν  ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους πάει για μετά το 2018 την ώρα που και η ποσοτική χαλάρωση χάθηκε οριστικά για την Ελλάδα.
Το είπε άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι γιατί η κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα που θα έχουν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά για αυτό υπεύθυνο να απαντήσει είναι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η ΝΔ, δρομολογώντας τα επόμενα βήματα της, ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στις αποτυχημένες στρατηγικές του επιλογές και απομονωμένος από την κοινωνία. Αναζητά άλλοθι για τη δική του ανεπάρκεια και τις δικές του ιδεοληψίες και συνενόχους στα εγκληματικά πολιτικά λάθη κυβέρνησης του και τις καθυστερήσεις που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.
Ισχυρή ένδειξη της πολιτικής κατάρρευσης του Αλέξη Τσίπρα και  της απόρριψης του συνόλου των πολιτικών του επιλογών από το λαό αποτελεί η πτωτική τάση που καταγράφει στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όπως την παρουσίασε το πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 15% – σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από 21 έως και 23 Ιουνίου – από 16,5%, όπου μετρήθηκε στην προηγούμενη δημοσκόπηση που έλαβε χώρα από 24 έως και 26 Μαΐου. Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε άνοδο 0,5% προσεγγίζοντας το 33% από 32,% πριν από περίπου ένα μήνα.
Η ίδια εικόνα με μικρές διαφορές και στο  εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View», που καταγράφει τις τάσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Το μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι ισχυρό, μια και στην πρόθεση ψήφου, στις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), το ποσοστό της ΝΔ είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και υπερδιπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται σε επίπεδα ιστορικού χαμηλού για κυβερνών κόμμα.
Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του voria.gr, στο ερώτημα «εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίσετε;», το 32,8% απαντά ΝΔ (έναντι 29,2% τον Νοέμβριο του 2016), έναντι μόλις 14,1% που δηλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ (από 15,4). Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 5,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 2,8% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1%, Το Ποτάμι με 1,5% . Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 29,1%.
Ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι πως  κομβικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις θα παίξει ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων. Αν η πλειοψηφία όσων δεν έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής,  πάνε προς την  πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ,
η διαφορά θα μειωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η ΝΔ μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται σήμερα στο μισό των ψήφων που έλαβε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ενώ η επιρροή της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό της στην ίδια εκλογική αναμέτρηση.
Με τέτοιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου είναι αναμενόμενο και το συντριπτικό ποσοστό αποδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου (σσ: η ερώτηση αφορά το κυβερνητικό έργο στην περιοχή των ερωτηθέντων) που φθάνει το 76,5% και είναι μάλιστα αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση(Νοέμβριος 2016), με τα ποσοστά ικανοποίησης να κινούνται σε μονοψήφιο ποσοστό (8,5%).
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει πάνω στον ίδιο δρόμο. Θα επενδύει στην αλήθεια και θα ακολουθεί πιστά το δρόμο του ρεαλισμού με την κατάθεση συγκεκριμένων κοστολογημένων προτάσεων. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υποσχέσεις.
«Ο κ. Μητσοτάακης μιλάει με σχέδιο, οργάνωση και ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα στους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες με σκοπό την ευρεία αποδοχή των προτάσεων και θέσεών του» αναφέρει συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ίδια πηγή υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη συναντήσει συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ομάδες εργαζομένων στη φύλαξη χώρων, τη διανομή φαγητού αλλά και ένστολους.
Η εκστρατεία «βάσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την ονομάζουν γαλάζια στελέχη, είχε ως τελευταίο σταθμό τη Θεσσαλία, όπου συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους αλλά και για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τις προτεραιότητες για τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Οπως μάλιστα σημειώνουν πηγές της ΝΔ οι στοχευμένες επισκέψεις δε θα σταματήσουν ούτε τον Ιούλιο, καθώς βρίσκονται στην τελική φάση προγραμματισμού και νέες περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.