Πέμπτη, Ιουλίου 13

Ξέφυγαν από τα γαμψά ματωμένα νύχια του Τέρατος έτσι έχουν καταντήσει την Ευρωπαική Ένωση

Την κύρια νομοθεσία Brexit δημοσιεύει σήμερα η Βρετανία

Την κύρια νομοθεσία Brexit δημοσιεύει σήμερα η Βρετανία
Η Βρετανία θα δημοσιεύσει σήμερα τη νομοθεσία με την οποία θα λύσει τους πολιτικούς και νομικούς δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο που αναμένεται να είναι έντονα διχαστικός και ο οποίος θα δοκιμάσει την ικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καθοδηγήσει τη χώρα.

Το Νομοσχέδιο Ανάκλησης ("Repeal Bill") είναι αποφασιστικής σημασίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ (Brexit) το 2019, παρέχοντας τον μηχανισμό με τον οποίο δεκαετίες νομοθετημάτων της ΕΕ θα μετατραπούν σε βρετανική νομοθεσία, και με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η έξοδος με την ανάκληση της νομοθεσίας του 1972 η οποία μετέτρεψε την Βρετανία σε μέλος της ΕΕ.

Η ψήφισή του από το κοινοβούλιο είναι πρωτίστης σημασίας για το μέλλον της Μέι ως πρωθυπουργού. Οι πρόωρες εκλογές που διενέργησε τον περασμένο μήνα της κόστισαν την αυτοδυναμία του κόμματος και επανέφεραν τον διάλογο για την απόφαση εξόδου της Βρετανίας.

Μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα της, οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές της υπερασπίζονται σθεναρά το σχέδιο της για "σκληρή έξοδο", υπέρ της απόλυτης ρήξης με την ΕΕ. Οι υπέρμαχοι της ΕΕ προσπαθούν να επιτύχουν παραχωρήσεις που θα απαλύνουν τους όρους αποχώρησης.

Η ανταρσία από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την νομοθεσία και να δοκιμάσει την ικανότητα της Μέι να διαπραγματευτεί κάποιον συμβιβασμό ή να βρεί υποστήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση που αποτύχει, μπορεί να βρεθεί σε πολύ επισφαλή θέση. Η νομοθεσία που αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που έχει περάσει από το κοινοβούλιο, και αποτελεί βασικό ορόσημο στη διαδικασία της απόσυρσής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η δημοσίευση του σχεδίου νόμου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια νομική διαδικασία, αλλά δεν αναμένεται επίσημη συζήτηση στη βουλή σήμερα.

Το νομοσχέδιο ωστόσο θα βρεθεί υπό το μικροσκόπιο από διάφορα μέρη, μεταξύ των βρετανικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, για να αποκαλυφθεί το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για την δύσκολη και χρονοβόρα τεχνική επεξεργασία της αντικατάστασης της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει δεσμευτεί στην έξοδο από την ΕΕ. Μετά όμως την σημαντική αύξηση υποστήριξης του κόμματός του, ο Κόρμπιν έχει χαράξει το δικό του, παράλληλο, σχέδιο για το Brexit, ελπίζοντας στην ανατροπή της κυβέρνησης Μέι.