Τετάρτη, Ιουλίου 12

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους

‘Αλλη μια επιστημονική έρευνα -με ελληνική συμμετοχή- αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τα εισπνεόμενα μικροσκοπικά σωματίδια και το όζον.
Η μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ, που έγινε σε ηλικιωμένους, δείχνει ότι η έκθεση ενός ανθρώπου επί αρκετά χρόνια σε συνθήκες ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη κι αν η ρύπανση συνήθως δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Φρανσέσκα Ντομίνικι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών.
Η μελέτη συμπέρανε ότι πολλές χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν μειώνονταν οι σωματιδιακοί ρύποι, ιδίως τα μικρότερα σωματίδια (Ρ2,5). Συγκεκριμένα μία μείωση κατά μόνο ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο στο επίπεδο των σωματιδίων Ρ2,5 στις ΗΠΑ, θα έσωζε περίπου 12.000 ζωές ετησίως.
Επίσης, αν το επίπεδο του όζοντος κοντά στην επιφάνεια της Γης μειωνόταν κατά μόνο ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο (ppb), περίπου 1.900 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο.
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω των αερολυμάτων είναι μεγαλύτερος για τους άντρες από ό, τι για τις γυναίκες, καθώς και για τα άτομα χαμηλότερου εισοδήματος.
Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος αποφοίτησε το 1980 από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1984.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ