Πέμπτη, Ιουλίου 13

Αναζητώντας την ανάπτυξη...στο φανταστικό κόσμο του Τσίπρα

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε....

Να αφήσει πίσω της την “μνημονιολογία”, αλλά και τις σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν οι υποθέσεις με τις συνομιλίες Καμμένου-Γιαννουσάκη και με το “παράλληλο σύστημα πληρωμών” Βαρουφάκη επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να στρέψει τα βλέμματα της κοινωνίας στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στα θετικά στοιχεία που βλέπουν, μέρα με τη μέρα, το φως της δημοσιότητας.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει σήμερα το “παρών” στο πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια -θα διεξαχθεί ένα σε κάθε περιφέρεια της χώρας- για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στην κεντρική εκδήλωση του Συνεδρίου στα Κοίλα Κοζάνης, ενώ βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με την συμμετοχή και την εμπλοκή κοινωνικών, τοπικών και οικονομικών φορέων, όπως επίσης και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι τρεις άξονες
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση επιχειρεί ήδη να αναδείξει τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν για την οικονομία και την κοινωνία, εξ ου και ήδη εδώ και ημέρες, το Μαξίμου κρατά ψηλά την νέα αποκλιμάκωση της ανεργίας στο -απαράδεκτα υψηλό, πάντως- 21,7%, την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, την δημιουργία 250.000 θέσεων εργασίας κατά τη διετία 2015-2017, το κυβερνητικό σχέδιο για δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας με χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πλεόνασμα που παρουσιάζεται στα έσοδα του ΕΦΚΑ, αλλά και στο ρεκόρ που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός μεσούσης της σεζόν.
Πέραν αυτών, πάντως, ο πρωθυπουργός, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την ίδρυση ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για την Δυτική Μακεδονία, θα αναλύσει και τους τρεις άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης: σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο αυτό, ο πρώτος άξονας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές με βιώσιμο τρόπο. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ίδια την διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης και στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης, με προσέλκυση επενδύσεων, με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και με εργαλεία ΕΣΠΑ για την υποβοήθηση των όποιων επενδυτικών προσπαθειών. Τρίτος άξονας, φυσικά, δεν είναι άλλος από τον ανασχεδιασμό του συστήματος κοινωνικών παροχών και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης όλων όσοι έχουν πληγεί από την κρίση.
Ζυμώσεις για έξοδο στις αγορές
Ενόσω ο πρωθυπουργός θα παρουσιάζει αναλυτικά τους ως άνω τρεις άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η... έξοδος στις αγορές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο για μία δοκιμαστική έξοδο με έκδοση ομολόγου βρίσκεται καθημερινά στις συζητήσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Οι γνώμες στην κυβέρνηση παραμένουν μοιρασμένες, καθώς υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να “βιαστεί” να βγει στις αγορές, ώστε να στείλει με πολιτική απόφαση ένα σήμα σε επίδοξους επενδυτές -αλλά και στην κοινωνία- ότι ανοίγει ο δρόμος προς την “κανονικότητα”, αλλά και ορισμένοι άλλοι που θεωρούν ότι η χώρα δεν χρειάζεται να βιάζεται, όσο τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν “αλμυρά”. Άλλωστε, η διχοστασία στην κυβέρνηση σχετικά με την έξοδο στις αγορές φάνηκε και από την χθεσινή “σιγήν ιχθύος” που κράτησε το Μέγαρο Μαξίμου για την παρέμβαση Στουρνάρα, ο οποίος είχε τονίσει πως “είναι λίγο νωρίς για να βγούμε στις αγορές”. Άλλωστε, όλες οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει την οριστική επιστροφή στις αγορές και, για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου επέλεξε χθες να μην δημοσιοποιήσει κάποιο σχόλιο για την “πολιτικολογία” του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την πτωτική πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, το σχέδιο για έκδοση ομολόγου που μπορεί να φτάνει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη Ιουλίου παραμένει στο τραπέζι, με πηγές του Μαξίμου παράλληλα να διαβεβαιώνουν ότι “εξετάζονται όλα τα σενάρια”.
πηγη news247.gr