Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΣΙΠΡΑ – ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ! Το σχόλιο – φωτιά του πρώην υπουργού για την έξοδο στις αγορές
Λάδι στη φωτιά της κόντρας που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά με αφορμή τις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης με ένα καυστικό σχόλιο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και γιατί δεν πρέπει να επικρατούν χαρές και πανηγύρια.

Ο κ. Βαρουφάκης σε μία νέα του ανάρτηση στο Twitter μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση ή να ζητήσει συγγνώμη από Σαμαρά και Στουρνάρα ή να σταματήσει τους πανηγυρισμούς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στο άρθρο του που συνοδεύει την ανάρτησή του γράφει αναλυτικά: «Ότι η έξοδος στις αγορές ενός πτωχευμένου κράτους αποτελεί όνειδος, αντί για λόγο να γιορτάζουν οι πολίτες του, είναι κάτι που ήδη εξήγησα το περασμένο Σάββατο στην ΕφΣυν. Σε εκείνο το άρθρο, με τίτλο “Στις Αγορές, Πτωχευμένοι 2.0” είχα μάλιστα αντιγράψει άρθρα του Απριλίου 2014 με τα οποία εξηγούσα γιατί το ομόλογο που εξέδωσε τότε ο κ. Στουρνάρας ήταν ένα πυροτέχνημα που στόχο είχε να πείσει του “ιθαγενείς” ότι βγαίνουν από την κρίση, την ώρα που το νέο ομόλογο, το νέο εκείνο δάνειο, τους βούλιαζε βαθύτερα στην πτώχευση. Εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2014, εξηγούσα κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Σύριζα ακριβώς αυτά, με αναλύσεις και επιχειρήματα τα οποία κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν στον δημόσιο διάλογο, και στην Βουλή, για να κατατροπώνουν την κυβέρνηση Σαμαρά για το ομόλογο που εξέδιδε το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Στουρνάρα. Οποία ειρωνεία! Σήμερα, το νέο πυροτέχνημα, η νέα έξοδος στις αγορές ενός ακόμα πιο χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους (απ΄ότι ήταν το 2014, λόγω του σωρευτικού αντίκτυπου της κρίσης ύφεσης-χρέους), βασίζεται στην μετακύλιση (στην τριετή επέκταση, για την ακρίβεια), εκείνου του ίδιου ομολόγου του κ. Στουρνάρα! Ο κοινός νους απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους κκ. Σαμαρά-Στουρνάρα είτε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η μετακύλιση του ομολόγου Στουρνάρα δεν βοηθά στην απόδραση της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία. Τρίτη επιλογή κ. Τσίπρα δεν έχετε!».

Σημειώνεται ότι θέμα συζήτησης ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα έγιναν οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Το ζήτημα έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, αποδίδοντας την τελική ευθύνη στον ίδιο τον κ. Τσίπρα στον απόηχο της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Guardian. Σε αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τα όσα τρομερά καταμαρτυρεί ο Βαρουφάκης στο βιβλίο «Adults in the room», αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων σφάλματα στην επιλογή προσώπων στην κυβέρνησή του.
Τον συλλογισμό του κ. Τσίπρα κατέρριψε αμέσως με παρέμβασή του, επίσης στον Guardian, λίγο αργότερα ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε λέγοντας «είτε ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της επίθεσης για τη “σύγκρουση” με την Τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και, άρα, ήμουν η λάθος επιλογή ως υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο συλλογισμός του κ. Τσίπρα δεν έχει λογική συνοχή. Αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι ήταν αδύνατον για εκείνον να διατηρήσει μια ριζοσπαστική κριτική για τους προκατόχους του ενώ ταυτόχρονα είχε υιοθετήσει το δόγμα ΤΙΝΑ «There Is No Alternative» (σσ: «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική Λύση»).
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι η δική του εισήγηση για τον τραπεζικό τομέα ήταν να μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ζημίες από την χρεωκοπία τους, τις όποιες ανακεφαλαιοποιήσεις κ.λπ. δεν θα βάρυναν αποκλειστικά και μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά το σύνολο των κρατών της ΕΕ. «Με συμβουλεύεις να προτείνω ότι οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει να δοθούν σε ξένους; Πώς θα πουλήσω αυτή την ιδέα στον ΣΥΡΙΖΑ» τον ρώτησε έκπληκτος ο Αλέξης Τσίπρας μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές του 2015. Ο μετέπειτα ΥΠΟΙΚ απάντησε στον Τσίπρα «Ναι, Αλέξη, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις». Όμως, όπως γράφει στη συνέχεια του κειμένου ο Βαρουφάκης «ο Αλέξης το έπιασε, αλλά δεν του άρεσε. Ιδιαίτερα αφού η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εκ φύσεώς της φλέρταρε με την ιδέα της κρατικοποίησης των τραπεζών».
Τον Νοέμβριο του 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυε το οικονομικό πρόγραμμα της επικείμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις τότε επερχόμενες εκλογές όπως εκείνος το αντιλαμβανόταν. Συζητούσε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και Γιάννη Δραγασάκη όπως οι τράπεζες. Τότε τους ρώτησε: «Είστε διατεθειμένοι να υιοθετήσετε τη δική μου πρόταση που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει την διοίκηση αλλά και την ιδιοκτησία αυτών των χρεοκοπημένων τραπεζών; Ήξερα ότι αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ένα αριστερό κόμμα, το οποίο έτεινε, αν μη τι άλλο, προς την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Ακολούθησε μια επικίνδυνη σιγή. Εκείνος που την έσπασε ήταν ο Αλέξης. Λέγοντας “μα, γιατί να μην κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες; Το κράτος κατέχει την πλειονότητα των μετοχών ούτως ή άλλως. Δεν μπορούμε να περάσουμε έναν νόμο που να μετατρέπει τις μετοχές που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ψήφο στα διοικητικά τους συμβούλια σε μετοχές που να μας δίνουν δικαίωμα ψήφου;’»
«Απάντησα στον Αλέξη» γράφει στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι «μόνο εάν ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε τις τράπεζες στην Ε.Ε. θα μπορούσαμε να απαλλάξουμε το ελληνικό κράτος από τις ζημίες που θα προέκυπταν από την πλαστή ανακεφαλαιοποίησή τους. Η κρατικοποίηση της των τραπεζών θα είχε νόημα μόνο σε περίπτωση του Grexit. “Είμαστε όμως αποφασισμένοι να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του Grexit ως στόχου της πολιτικής μας. Σωστά; – “Σωστά” απάντησε αμέσως ο Αλέξης».
Σχετικά με τη συμφωνία που τελικά έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αφού έκλεισε τις τράπεζες, μετέτρεψε το Όχι του ελληνικού λαού σε Ναι κ.λπ, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει: «Στο μέσον του Αυγούστου 2015 ο Αλέξης και Ευκλείδης έφεραν την τρίτη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που τη συνόδευε στη Βουλή. Με τη συνεδρίαση να ξεκινά στις 9 το βράδυ, παραλάβαμε περισσότερες από 1.000 σελίδες που ήταν γραμμένες σαν να τις είχαν μεταφράσει από τα τροϊκανικά Αγγλικά στα Ελληνικά χρησιμοποιώντας κάτι σαν το Google Translate. Κληθήκαμε να τις μελετήσουμε πριν από την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα, νωρίς το πρωί. Ξενύχτησα στη Βουλή -μια νύχτα που έμοιαζε περισσότερο με αγρυπνία παρά σαν διαλεκτική διαδικασία- και μελέτησα το Μνημόνιο. Ο απόλυτος τρόμος ήταν εμφανής από την πρώτη σελίδα, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να συμφωνήσει σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι δανειστές, χωρίς μια αμοιβαία δέσμευση από την Τρόικα ότι θα συμφωνούσε και εκείνη σε κάποιο αντάλλαγμα. Επρόκειτο για μια δήλωση ολοκληρωτικής υποταγής που κανένα δικαστήριο ποτέ δεν θα αναγνώριζε σαν δεσμευτική».
Δικαιώνοντας τον (τέως πια) υπουργό του για την ακρίβεια των προβλέψεών του, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε μεταξύ τους διάλογο μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015: «Κοίτα, Γιάνη, είσαι ο μόνος που έπεσε μέσα στις προβλέψεις του. Ορίστε όμως το πρόβλημά μας: Εάν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση είχε δώσει στους δανειστές όσα τους έδωσα εγώ, η Τρόικα θα είχε ήδη υπογράψει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να τους δώσει ο Σαμαράς, αλλά αυτοί εξακολουθούν να θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως εσύ είχες πει ότι θα έκαναν. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές: Αυτοί δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία σε εσένα ή σε εμένα. Ας μην κρυβόμαστε. Αυτοί θέλουν να μας ρίξουν. Ωστόσο, με το 61,3% εμένα δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτα. Εσένα όμως μπορούν να σε καταστρέψουν».