Τετάρτη, Ιουλίου 19

Να μείνω στην Ελλάδα να κάνω τι;

Εμείς και εμείς με αφελείς δεξιούς και αριστερούς οραματισμούς θα μείνουμε στην Ελλάδα. Οικονομικά μεγαλεία και οράματα μας τελείωσαν.
Δεν θα μας συμβούν στο μέλλον. Μας συνέβησαν ήδη. Στον τόπο μας έμειναν μόνο λόγια. Και τι λόγια. Φανφάρες. Καραγκιοζιλίκια. Θεατρινισμοί για φτηνά πολιτικά σχέδια. Για ακόμη πιο φτηνά επιχειρηματικά οράματα.


Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Ούτε οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν. Ούτε η εγχώρια αγορά που έχει μείνει "μια γειτονιά". Δεν φεύγουν απλά όσοι φεύγουν. Το βάζουν στα πόδια. Δεν συρρικνώνονται όσοι μειώνουν την παραγωγή τους και τις δράσεις. Βγαίνουν σιγά-σιγά από το παιχνίδι.

Οι εικόνες είναι όντως θολές. Ας τις κοιτάξουμε όμως με προσοχή. Ας λογαριάσουμε (σωστά όμως) τα πραγματικά νούμερα στο δυναμικό μας. Εκείνο το δυναμικό πάνω στο οποίο βασίζουμε έστω και τα κενά λόγια. Τις φανφάρες για την ανάπτυξη. Για το αύριο στην εθνική μας παραγωγή. Στις εξαγωγές. Και, πάνω απ΄ όλα, στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Αυτές που τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει από το καπέλο σαν τον λαγό... του μάγου για να εξαφανίσει, στη συνέχεια, το 27% της ανεργίας στο ίδιο καπέλο με τον λαγό... Αλλά στην Ελλάδα είσαι ό,τι θέλεις δηλώνεις...

Με ποιους θα φτιάξουμε την μεγάλη Ελλάδα; Με τους εστιάτορες, με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή με τους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι λαθρέμποροι, οι μόνοι που δεν μεταναστεύουν στην Ελλάδα, δεν επενδύουν ποτέ και το ξέρουμε. Αυτοί θα είναι στα επόμενα 2-3 χρόνια οι κορυφαίοι... παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Μην μας μπερδεύει η "μαγική εικόνα" της βιομηχανίας που δήθεν θα απορροφήσει την ανεργία.

Ας μείνουν λίγο ακόμη τα γνωστά τιμολόγια στο ρεύμα και στο αέριο και θα δούμε παλιοσίδερα εκεί που σήμερα νομίζουμε πως έχουμε χαλυβουργία.

Ας διατηρήσουμε ίδια τιμολόγια στην τσιμεντοβιομηχανία, στη μεταλλουργία, στην (υποτυπώδη) χημική βιομηχανία και κάποιες μονάδες οικοδομικών υλικών (που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη που θα μεταναστεύσουν) και δεν θα ψάχνουμε να βρούμε και άλλους (αριστερούς και δεξιούς) υπουργούς να αναστήσουν τα κουφάρια.

Πρόκειται για "φωτογράφιση" που τολμούμε εμείς γιατί δεν έχουν λόγο να την κάνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες ή οι Οργανώσεις τους.

Αλλά με αυτή την εικόνα κατά νου ποιος νέος 30-40 ετών, εκτός Ελλάδος, και ποιος από εκείνους που δεν πιστεύουν (όπως οι αριστεροί) ότι η καριέρα είναι χολέρα... θα κάτσει στην Ελλάδα να περιμένει την βιομηχανική αναγέννηση...

Ποιος αφελής δεν θα φύγει περιμένοντας τις επενδύσεις ή την δίκαια ανάπτυξη που τάζουν κόμματα, φανφαρόνοι και οι υπόλοιποι επαγγελματίες πολιτικοί της χώρας.
Τα ίδια και στον επιχειρηματικό χώρο ή τους επενδυτές που διαθέτουμε. Ποιοι θα την φτιάξουν αυτήν την Ελλάδα που περιγράφει ο λαϊκισμός μέσα σε μια, εμφανέστατη, ανυπαρξία πολιτικών ιδεών. Μέσα σε ανυπαρξία ικανοτήτων. Είτε αυτοί λέγονται πολιτικοί είτε κρατική Διοίκηση.

Ποιοι, από τους σοβαρούς επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και τα στελέχη θα αφήσουν την Ευρώπη και τη δική της νέα βιομηχανική επανάσταση, του στόχου 20% του ΑΕΠ από το σημερινό 15%, όσο και αν στο ξέφωτο βγαίνεις από τα δύσβατα μονοπάτια του ανταγωνισμού της ελεύθερης οικονομίας.

Και ας λένε οι φιλέλληνες… Μοσκοβισί, Γιουνκερ, Σούλτς και άλλοι "ευκαιριακοί λάτρεις του ελληνισμού" αυτά που λένε για την οικονομία και πάντα φροντίζουν να ενορχηστρώνουν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εμείς παραμένουμε στη δική μας μιζέρια. Και θα βράζουμε στο αριστερό, στο δεξιό και στο δήθεν φιλελεύθερο ζουμί μας γιατί κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί μας αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να μείνουμε στον τόπο μας και να τον ξαναχτίσουμε.

Αυτήν την στιγμή όμως η Ελλάδα, στην θλιβερή κατάντια που βρίσκεται οικονομικά, κοινωνικά και ιδίως πολιτικά δεν έχει δυναμικό. Και το καλό δυναμικό που απομένει μετακομίζει.

Θα λέγαμε μεταναστεύει αν κατεύθυνση ήταν μόνο τα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Σερβία, η Αλβανία και τα Σκόπια που ζουν από την ελληνική μετανάστευση.

Στο Λουξεμβούργο, όμως στη Μ. Βρετανία, στη Ρωσία, αλλά και στην Ιταλία και την Γαλλία δεν μεταναστεύεις. Μετακομίζεις. Είτε ως επιχειρηματίας. Είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων ικανό και αναγνωρισμένο. Μετακομίζεις... με σχέδιο και υπολογισμό. Με ανταπόκριση σε προσκλήσεις και επιχειρηματικές προκλήσεις (κίνητρα). Η κεντρική Ευρώπη (αλλά και η Κύπρος), που το έχουν πάρει χαμπάρι, προσκαλούν και τους τελευταίους.



Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr