Μήνυμα Μαφιόζου-Μοσκοβισί στην Αθήνα: Να εφαρμόσετε, να πουλήσετε, να σέβεστε τις εντολές μας!

«Η τελευταία αξιολόγηση θα κρίνει τα πάντα»
Μήνυμα Μοσκοβισί στην Αθήνα: Να εφαρμόσετε, να πουλήσετε, να σέβεστε

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος άνοιξε παράθυρο και για μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή της νέας μείωσης του αφορολογήτου, αντί του 2020 που έχει ήδη ψηφιστεί, από το 2019 κιόλας -όπως εξ' αρχής ζητούσε το ΔΝΤ- άφησε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
 
Εξηγώντας ο ίδιος τον σκοπό της επισκέψεως-«αστραπή» που έκανε στην Αθήνα (ανήμερα της εκδόσεως του νέου ομολόγου) είπε πως ήρθε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές για στείλει το μήνυμα πως «είναι λάθος αν χαλαρώσετε μετά την έκδοση του ομολόγου» και ότι «πρέπει να εφαρμόσετε τους νόμους που ψηφίσατε, να σέβεστε τις υποχρεώσεις σας για να σεβαστούν και οι πιστωτές τις δεσμεύσεις τους για το χρέος».

Εμμέσως πλην σαφώς όμως άνοιξε παράθυρο και για νέα μέτρα, από το 2018 κιόλας!

Όπως είπε:

-«Πρέπει η Αθήνα να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και  να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση που μόλις συμφωνήσαμε». Ωστόσο είναι γνωστό πλέον ότι το ΔΝΤ βλέπει απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ ή 2,34 δισ. ευρώ για το 2018 και όπως έχει δείξει και το πρόσφατο παρελθόν, δεν αρκούν οι αφορισμοί κατά του Ταμείου για να αποφευχθούν τα μέτρα που αυτό ζητάει.

-«Το ΔΝΤ είναι ένας σημαντικός εταίρος, θέλω το ΔΝΤ να παραμείνει ως το τέλος, δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε ή να αλλάζουμε τα δεδομένα» για να βγει από το πρόγραμμα, βάζοντας «πάγο» στα σενάρια που ήθελαν την Αθήνα να σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (και με κεφάλαια του ESM ενδεχομένως) για να βγει από το πρόγραμμα, πριν βάλει τα 1,6 δισ. ευρώ που του έχουν ζητηθεί ώστε να μην εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχει ζητήσει για το 2019 (κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις) και 2020 (μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ).

-Η μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα που ζητά το ΔΝΤ (από το 2019 αντί το 2020) «δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, ακόμα τουλάχιστον. Θα εξαρτηθεί και από τις προβλέψεις που θα γίνουν την άνοιξη του 2018, σε συνεργασία με ΕΚΤ και ΕΕ» τόνισε. Το «ακόμα τουλάχιστον» αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, καθώς ο Επίτροπος απέφυγε να επιμείνει στις προβλέψεις που η ίδια η Κομισιόν έχει κάνει, για να υποστηρίξει πως το μέτρο είναι αχρείαστο και δεν θα εφαρμοστεί.


Ο Επίτροπος προσγείωσε ανώμαλα όμως και όσους έσπευσαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές: «Βλέπουμε θετικά την έξοδο στις αγορές και το ότι συζητάμε για αυτήν ήδη, δείχνει πρόοδο. Αλλά πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και υπευθυνότητα» τόνισε.

«Είναι ένα πρώτο βήμα» είπε, αλλά συμπλήρωσε πως η τελευταία αξιολόγηση θα κρίνει τα πάντα. «Ήρθα για να προετοιμάσουμε όσα χρειάζεται» είπε και τόνισε ενόψει της νέας αξιολόγησης: «Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση διαφόρων επιχειρήσεων όπως του ηλεκτρισμού και σε ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας».

Και για να καταδείξει ότι, όπως έδειξε και η εμπειρία της τελευταίας τριετίας, μια έκδοση ομολόγου δεν φέρνει και το τέλος της λιτότητας, είπε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ήρθε η ώρα να κλείσουμε το μεγάλο κεφάλαιο της λιτότητας που γνώρισε η χώρα. Και τη γνώρισε γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές δομές δεν ήταν βιώσιμες. Δεν εφευρέθηκε ή επιβλήθηκε η λιτότητα από το εξωτερικό. Δεν θέλουμε συμπληρωματικές θυσίες, αρκεί η Ελλάδα να μεταφράσει τους νόμους που ψήφισε σε πράξεις» ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου πριν φύγει από την Αθήνα.
protothema.gr