Τετάρτη, Ιουλίου 26

Φεύγει διακοπές η Μέρκελ... ενόψει εκλογών


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, καθώς έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, φεύγει για τρεις εβδομάδες διακοπές με στιλ... ιγκόγκνιτο. Να θυμίσουμε πως απομένουν μόλις δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα της.

Οι διακοπές της Μέρκελ μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας -τις οποίες, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, θα περάσει ακούγοντας όπερα και παραθερίζοντας στις ιταλικές Άλπεις- αποτελούν δείγμα της αυτοπεποίθησης που νιώθει ότι θα κερδίσει μια τέταρτη θητεία στον θώκο της καγκελαρίου. Συνιστούν κυρίως μια έξυπνη στρατηγική να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να προκύψουν νέες ειδήσεις που θα μονοπωλούσαν την επικαιρότητα και θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στις δημοσκοπήσεις, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στόχος είναι να «ναρκώσει» το εκλογικό σώμα και να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι υπεράνω των πολιτικών διενέξεων κι επιλέγει να το κάνει ακριβώς τη χρονική στιγμή που οι περισσότεροι Γερμανοί θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας άδειάς τους των 6 εβδομάδων.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι οι Γερμανοί λατρεύουν τις διακοπές τους και θα το κατανοήσουν απόλυτα εάν η ηγέτιδά τους πάρει λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί, ακόμα κι αν το διάλειμμα αυτό γίνεται λίγο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, κάτι το ασύλληπτο σε πολλές άλλες χώρες.

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα από τη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές δείχνουν να εξασφαλίζουν ένα άνετο προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει της αναμέτρησης της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και διενέργησε το Electoral Research Group τα CDU/CSU συγκεντρώνουν το 40% των ψήφων και το SPD το 24%.

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στους ψηφοφόρους όσον αφορά τη Μέρκελ είναι ότι πάντοτε παραμένει ψύχραιμη» επισήμανε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa στο Βερολίνο..nooz.gr