Πέμπτη, Ιουλίου 27

Γελάνε και οι πέτρες: Τσίπρας - "Σε έναν χρόνο θα εγκαταλείψουμε τα μνημόνια και θα..."

Με συγκρατημένη αισιοδοξία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας...
για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας πως δεν πανηγυρίζει, αλλά είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα για την αρχή του τέλους από τα μνημόνια.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, υποστήριξε πως σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και “σε ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να
εγκαταλείψουμε τα μνημόνια”. Παράλληλα, ανέφερε πως έρχονται στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για την έξοδο στις αγορές: "Δεν χρειάζεται να ευλογήσω εγώ τα γένια μας, καθώς -ύστερα από πάρα πολλά χρόνια- έχουμε τόσο θετικά σχόλια για την Ελλάδα από τον διεθνή Τύπο. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, όμως οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ανοίγει χαραμάδα ελπίδας. Προφανώς δεν θα δουν άμεσα τις αλλαγές, όμως η επανάκαμψη σταδιακά θα μετατραπεί σε νέες θέσεις εργασίας".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.
“Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είχαν τον αλγόριθμο που έχουμε εμείς με την απόφαση της 15ης Ιουνίου και αφορά το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετείται.
Εμείς κάναμε μία μετρημένη δήλωση ότι η έκδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας και συνεχίζουμε... Χθες απεδείχθη ότι αυτή η εμπιστοσύνη ανακτάται...”. Και πρόσθεσε: “Σήμερα το ομόλογο μειώνει το επιτόκιο του στην αγορά αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάναμε ένα βήμα όμως δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή του τέλους. Όμως δεν πανηγυρίζουμε”.

Όσον αφορά στη "βαριά" φορολογία, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως "για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε". Και συνέχισε: "Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο", είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: "Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα".

Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης "δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες", είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.
Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. "Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι "δυνατοί" το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.

Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι. "Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή, για θέματα που αφορούσαν στο παρελθόν, το μεγάλο πάρτι, όπως αυτό στην υγεία, σταμάτησε".

Για τη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα "Guardian", είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως αντιμετώπισε δυσκολίες η κυβέρνηση, που δεν αντιμετώπισαν άλλες κυβερνήσεις. "Δεν περίμενα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η μάχη ενός ολοκλήρου λαού με τέτοια κυνικότητα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στους ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς για το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, "αυτό που θέλω να πω είναι ότι έδωσα αυτή τη μάχη με όλη μου τη δύναμη για να δικαιώσω την εντολή του λαού να διαπραγματευτώ. Η αντιπολίτευση μάς κατηγορεί για ψεύτες, εάν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτιάχναμε μέχρι το τέλος να δούμε ότι δεν υπάρχει αύριο".http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/