Πέμπτη, Ιουλίου 13

Τυνησία: Ο Αραβικός κόσμος γυρνά την πλάτη στους Ισλαμιστές

tynhsia islam
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Μετά το πέρας των τελευταίων εκλογών, τα αποτελέσματα έδειξαν πτώση του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα που ήταν κυρίαρχο τα τελευταία χρόνια μετά την ανατροπή του Μπεν Αλί. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το κοσμικό κόμμα Νίντα Τούνις που συνδέεται με το καθεστώς που είχε ανατρέψει η ‘Αραβική Άνοιξη’.

Το Νίντα Τουνές έλαβε 85 έδρες από τις 217 του κοινοβουλίου της Τυνησίας, αφήνοντας το Ενάχντα στη δεύτερη θέση με 69 έδρες. Το έταιρο το κοσμικό κόμμα UNL κατέκτησε 16 έδρες, το αριστερό Λαικό Κίνημα 15 και το φιλελεύθερο Αφεκ Τουνές 8.
Το Ενάχντα, το ισλαμιστικό κόμμα που κυριάρχησε στη χώρα στα χρόνια μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι αναγνώρισε την ήττα του, προτείνοντας παράλληλα συνεργασία στο Νίντα Τουνές. Το πρώτο κόμμα θα πρέπει στην παρούσα φάση να αναζητήσει συνεργασίες προκειμένου να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο το Νίντα Τουνές φαίνεται αρνητικό απέναντι στην ιδέα συνεργασίας με του ισλαμιστές συναδέλφους του και προσανατολίζεται στα υπόλοιπα κοσμικά κόμματα.
Όπως αναφέρει το in.gr η Τυνησία μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, βρίσκεται σε φάση οικονομικής κρίσης και με την πολιτική πόλωση να έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Ωστόσο είναι η μόνη χώρα της Αραβικής Άνοιξης που μετά την ανατροπή του προηγούμενο καθεστώτος οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις πέτυχαν τη δημιουργία κλίματος εθνικής συνεννόησης αποφεύγοντας βίαιες συγκρούσεις και εκτροχιασμό της πολιτικής κρίσης, όπως συνέβη σε Αίγυπτο, Λιβύη, Συρία.
Τα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν ένα ιδιαίτερο μήνυμα προς την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα με εσωτερικά ζητήματα της χώρας τα οποία έπαιξαν ρόλο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και την ενδυνάμωση των κοσμικών έναντι των ισλαμιστών, είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών στη Μέση Ανατολή σίγουρα κόστισαν στο πρώην κυβερνών κόμμα που αν και μετριοπαθές έχει ισλαμιστικό χαρακτήρα. Η σημερινή ανατροπή στην Τυνησία διαβάζεται ως κίνηση προς τη σταθερότητα και την προσπάθεια συντεταγμένης εξόδου της χώρας από την κρίση.rizopoulospost.com