Σε πρόσφατη μελέτη του Peterson Institute με τίτλο «Does Geece Need More Official Debt Relief? If So, How Much?”» που υπογράφουν οι οικονομολόγοι  Jeromin Zettelmeyer (PIIE), Eike Kreplin (German Federal Ministry for Economic Affairs and Energy) και Ugo Panizza (Graduate Institute, Geneva), επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% και  2% για μια περίοδο 40 ετών που επέβαλλε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου στην Ελλάδα, είναι ένας
«δημοσιονομικός ζουρλομανδύας», αφού καμιά χώρα στον κόσμο μετά τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο δεν πέτυχε παρόμοια  πλεονάσματα για σαράντα χρόνια.
Στην έκθεση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα :
1. Η Ελλάδα συμφώνησε σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
2. Κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω (kick the can down the road). Ο κ. Ζελτεμάγιερ κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι πιθανόν χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα δούμε το επόμενο έτος, θα κλωτσάει ξανά το τενεκεδάκι παρακάτω χωρίς να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.
3. Παράλληλα το Peterson Institute εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 πιθανώς να μπορεί να επιτευχθεί εάν ληφθούν υπόψη ιστορικά προηγούμενα, αλλά θα διατηρήσει στον πάτο του βαρελιού τις δημόσιες επενδύσεις, αρά και τις προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
4. Επιπρόσθετα η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Πιο απλά η απόφαση του Eurogroup δεν δίνει το περιθώριο η Ελλάδα να «σκοντάψει» έστω και μια χρονιά με όρους οικονομικών επιδόσεων.
5. Κλείνοντας, το Peterson εκτιμά ότι για να επιτύχει τον σκοπό το σχεδιαζόμενο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι μπορεί να πετύχει μια χώρα. Το δημοσιονομικό όμως μονοπάτι που προτείνει το Eurogroup απέχει πολύ από αυτή την οικονομική αρχή. Ως εκ τούτου το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει.
 http://odosdrachmis.gr