Παρασκευή, Ιουλίου 7

Ο κύριος Zara παραμένει ο πλουσιότερος των πλούσιων Ευρωπαίων

Ο κύριος Zara παραμένει ο πλουσιότερος των πλούσιων Ευρωπαίων



Στη δεύτερη ο Μπερνάρ Αρνό του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και στην τρίτη ο «οίκος» των ΙΚΕΑ

Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες, αφού η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 19%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, όταν είχε καταγραφεί υποχώρηση κατά -5,5%.

Ένας Ισπανός, ένας Γάλλος και ένας Σουηδός καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα των 100 Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων που δημοσιεύει το οικονομικό περιοδικό Bilan της Ελβετίας.
Για να μπει κανείς στον κατάλογο των 100 πλουσιότερων Ευρωπαίων θα πρέπει να διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 7,1 δισεκ. ελβετικών φράγκων.

Οι τρεις κορυφαίοι

Στην κορυφή της λίστας παραμένει πάντα ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα Γκαόνα, 81 ετών, ο ιδρυτής της εταιρείας Zara.

Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (73 δισεκ. ευρώ), έχει δηλαδή αυξηθεί κατά 11,5 δισεκ. μέσα σε έναν χρόνο. Ο όμιλος του Γκαόνα διαθέτει 7.200 καταστήματα σε όλον τον κόσμο.
Η μεγάλη έκπληξη της φετινής χρονιάς είναι η δεύτερη θέση του Γάλλου Μπερνάρ Αρνό, 68 ετών, ο οποίος πέρσι βρισκόταν στην 5η.

Η περιουσία του ιδιοκτήτη του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH αυξήθηκε κατά 70% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας τα 51 δισεκ. φράγκα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχυρή άνοδο των μετοχών των δύο βασικών εταιρειών του, των LVMH και Hermes.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Κάμπραντ των καταστημάτων Ikea, με περιουσία 43,3 δισεκ. φράγκων.

Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο 91χρονος πλέον Ίνγκβαρ Κάμπραντ κατοικούσε μέχρι πρόσφατα στην Ελβετία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη Σουηδία. Ο όμιλος διοικείται από τους τρεις γιους του, που έχουν ελβετικό διαβατήριο.
Ανά χώρα, η Γερμανία μετρά τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (27) και ακολουθούν η Ρωσία (16), η Γαλλία (14), η Ιταλία (10) και η Ελβετία (7).news.gr