Ο Μύθος των 8 ποτηριών νερού την ημέρα

  ·
o-mythos-ton-8-potirion-nerou-tin-imera

Ο Μύθος των 8 ποτηριών νερού την ημέρα

Το νερό είναι πηγή ζωής αλλά… μέτρον άριστον
Η ΒΙΟΖΩ ενεργοποιεί πιο δυναμικά το παρατηρητήριο τροφίμων και διατροφής. Μέχρι σήμερα κάναμε πολλές παρεμβάσεις για τη διατροφή με το ψωμί, το γάλα και άλλα. Όμως τον τελευταίο καιρό βγήκε στην επιφάνεια ο διατροφικός κώδικας (codex alimentarius), που προσπαθούν οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες να μας επιβάλουν.
Τι συμβαίνει με τον Codex Alimentarius;Βγήκε όμως μέσα από τις διαδικασίες της υγείας με τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης (βότανα), πεδίο που βόλευε τις παγκόσμιες εταιρίες. «Παίζαμε» στο γήπεδό τους.

Εποχιακά το Καλοκαίρι ξεκίνησε πάλι ο μύθος της κατανάλωσης 8 ποτηριών νερού υποχρεωτικά για καλή υγεία.

Ένας μύθος που συντηρείτε από τις παγκόσμιες εταιρίες αναψυκτικών, που οι ίδιες παράγουν και διακινούν το εμφιαλωμένο νερό. Χρόνια τώρα ακούμε ότι πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα αποφεύγουμε τις νεφρικές βλάβες, χάνουμε βάρος πιο εύκολα και αυξάνουμε τα επίπεδα συγκέντρωσης. 
«Η άποψή μας για το πόσο νερό πρέπει να πίνει κανείς έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την επιστημονική οδηγία για την πρόσληψη νερού της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων του 2010» δήλωσε ο David Graham, Πρόεδρος της πρωτοβουλίας υδάτωση για Υγεία της Danone στην Telegraph.
«Η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνει κανείς εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία. Η άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων είναι πως 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα είναι μια λογική ποσότητα για μια μέση γυναίκα ή έναν άνδρα».

Κι εμείς διερωτόμαστε:

  • το ίδιο χρειάζεσαι το Καλοκαίρι και το Χειμώνα;
  • Το ίδιο χρειάζεται ο υπάλληλος γραφείου και ο οικοδόμος ή ο αγρότης;
Oι παγκόσμιες εταιρίες αναψυκτικών, εκτός από τα δισεκατομμύρια διαφήμισης, που έχουν ρίξει στο να πείσουν τον καταναλωτή να πίνει, να πίνει και να μην σταματά, έχουν μαζί τους την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και τους γιατρούς, που ενημερώνονται από τους ιατρικούς επισκέπτες.

Όμως είναι έτσι τα πράγματα;

Ένας άνθρωπος ανάλογα με την εποχή, την εργασία που κάνει και την υγεία του χρειάζεται να παίρνει κάποια υγρά ημερησίως ώστε να αναπληρώνει το νερό που χάνει ο οργανισμός του.
Η φύση λοιπόν έχει προικίσει τον άνθρωπο με την αίσθηση της δίψας, που τον οδηγεί στην πρόσληψη τροφών και υγρών, που περιέχουν νερό. Πόσο μας ξεδιψάει ένα καρπούζι! Γιατί άραγε; Μα γιατί το καρπούζι περιέχει 98% νερό! Η ντομάτα περιέχει 96% νερό και η πατάτα 92% νερό. Για να μην αναφέρουμε τα ροφήματα που περιέχουν 99,9% νερό. 

Ο άνθρωπος όταν διψάσει πίνει μόνος του νερό.

Ο μύθος όμως επιμένει ότι είναι υποχρεωτικό να πίνεις καθαρό νερό τουλάχιστον 1,5 έως 2 λίτρα την μέρα! Δεν θεωρεί ότι στην συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το νερό, που περιέχεται στα τρόφιμα και στα υγρά.
Μα γιατί; Αφού το πεπτικό σύστημα διαχωρίζει το νερό από τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα υγρά. Μα αφού όταν πίνεις νερό αυτό ανακατεύεται με τα υπόλοιπα που έχεις στο πεπτικό σου σύστημα.
Δεν υπάρχει μα! Αυτή είναι η εντολή των παγκόσμιων εταιριών αναψυκτικών. Και η εντολή έχει στόχο. Την μεγέθυνση των στομαχιών με την χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού είτε άλλων υγρών (τα ανθρακούχα κάνουν την καλύτερη δουλειά), γιατί τα υγρά είναι ασυμπίεστα. Τα μεγάλα στομάχια θέλουν περισσότερα υγρά! Και βέβαια περισσότερη τροφή για να χορτάσουν.
Κι αυτό το λένε πιές νερό γιατί αδυνατίζει! Είναι χαρακτηριστική δε η φωτογραφία που προβάλουν με το μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού ψιλά να πίνεις και… να μην χορταίνεις!

Το νερό δε αυτό δεν προλαβαίνει να έρθει σε επαφή με το σάλιο, για να μεταβολισθεί κανονικά.
Δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη ιατρική έρευνα, που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των παγκόσμιων εταιριών αναψυκτικών για την υποχρεωτική ημερήσια πόση 8 ποτηριών νερού (2Lt).

Στην συνέχεια δείτε και την άποψη των γιατρών, που ενημερώνονται από τις αδέσμευτες ιατρικές έρευνες.

«Επικίνδυνος μύθος» τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα!

Τα οφέλη από την κατανάλωση άφθονου νερού έχουν διογκωθεί τόσο πολύ, ώστε όσοι ακολουθούν τις επίσημες συστάσεις και πίνουν 6-8 ποτήρια την ημέρα μπορεί να βλάπτουν τον εαυτό τους, υποστηρίζει μια βρετανίδα γιατρός.
Όπως γράφει στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), οι συστάσεις αυτές «όχι μόνο είναι ανοησίες, αλλά ανοησίες που έχουν καταρριφθεί πλήρως».
Το σχετικό άρθρο υπογράφει η δρ Μάργκρετ ΜακΚάρτνεϊ, γενική ιατρός στη Γλασκώβη και ιατρική αρθρογράφος σε μια εφημερίδα. Όπως υποστηρίζει, τα οφέλη του νερού έχουν διογκωθεί «από οργανισμούς με συγκεκριμένα συμφέροντα», όπως οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού.
Η δρ ΜακΚάρτνεϊ ισχυρίζεται ότι μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση νερού όταν δεν διψάει κανείς μπορεί να διαταράξει την πνευματική συγκέντρωση αντί να την διεγείρει, ενώ άλλες μελέτες υποδηλώνουν πως χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του εμφιαλωμένου νερού (και όχι μόνον) ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Ο μύθος του «καθαρού» εμφιαλωμένου νερού σε σχέση με αυτό της βρύσης 

Υποστηρίζει επίσης ότι η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου, επειδή ξυπνάει κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, ενώ επικαλείται και μελέτες, που υποδηλώνουν ότι το πολύ νερό μπορεί να βλάπτει τη νεφρική λειτουργία αντί να την προστατεύει.
Γράφει ακόμα πως το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό. Η υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μια μετανάλυση που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας», από υπονατριαιμία κινδυνεύουν κυρίως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που πίνουν πάρα πολύ νερό για να μην αφυδατωθούν όταν τρέχουν.
Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία 

Ένας άλλος γιατρός που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση στον ισχυρισμό ότι το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε.
Ο καθηγητής Στάνλεϊ Γκόλντφαρμπ, ειδικός σε θέματα μεταβολισμού από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια λέει ότι
«οι υπάρχουσες ενδείξεις είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία. Εάν τα παιδιά πίνουν περισσότερο νερό, αντί για τις θερμίδες των αναψυκτικών, ασφαλώς θα ωφεληθούν… αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση νερού μεταξύ των γευμάτων ελαττώνει την πείνα στη διάρκεια του φαγητού».
Αναψυκτικά: Τι θα συμβεί στην υγιεία σας αφότου τα σταματήσετε 

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Όσο θέλει ο καθένας! Αν είστε διψασμένοι, πιείτε λίγο νερό πολύ αργά. Εάν δεν είστε, μην κάνετε τον κόπο. Στο επόμενο ρόφημά σας είτε στο φαγητό σας θα προσλάβετε το νερό που χρειάζεστε. «Μέτρον άριστον», μας άφησαν κληρονομιά οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Γιωργάκης Κωστής
ΥΓ: Το αφιερώνω στον συνάδελφό μου ΚΠ, που έχασε τον πατέρα του από το πολύ νερό που του επέβαλαν να πιεί για να τον… σώσουν!
«Τροφή»: Έχω μερικές ενστάσεις ως προς το άρθρο.

– Η μία αφορά το: πίνουμε νερό όταν διψάσουμε

Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι όταν διψάμε ήδη έχει έλλειψη νερού ο οργανισμός. Έχει δηλαδή αρχίσει να αφυδατώνεται: Το νερό λειτουργεί θεραπευτικά – Επιπτώσεις της αφυδάτωσης

– Η επόμενη αφορά την ποσότητα 

Το καλλίτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντικαθιστούμε το νερό μας, κάθε φορά που έχουμε απώλεια.Έτσι φροντίζουμε να πίνουμε ένα ποτήρι νερό (ή και περισσότερο εάν το θέλουμε) ΚΆΘΕ φορά που πάμε τουαλέτα να ουρήσουμε, ώστε να αντικαθιστούμε αυτό που αποβάλλαμε. Με αυτόν τον τρόπο, πολύ δύσκολα, έως ποτέ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε αφυδάτωση ή περίσσεια νερού!!

– Και η τελευταία, αφορά την ποιότητα 

Καθώς το πρόβλημα είναι, ότι δυστυχώς το νερό που φτάνει στα ποτήρια μας, δεν είναι και ότι καλλίτερο έτσι αντί ως ο κύριος αποτοξινωτής μας να μας καθαρίζει τα διάφορα όργανα, αντίθετα προστίθεται στα χημικά που καταναλώνουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ και (τι ειρωνεία) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ το σώμα μας για να τα καθαρίσει: Νερό – Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα.  
Θέλουμε το νερό μας να είναι απαλλαγμένο από εξασθενές χρώμιο, χλώριοφθόριο, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά. Όλα αυτά μπορείτε να τα διασφαλίσετε με ένα απλό μεν αλλά αποτελεσματικότατο φίλτρο νερού, που έχει ιδιαίτερα σημαντικές εγκρίσεις και πιστοποιήσεις που ΔΕΝ διαθέτει κανένα άλλο φίλτρο, όπως:
pistopoihseis_filtrou
Έτσι η “τροφή” με τις κατάλληλες συνεργασίες έρχεται να δώσει ασφαλή και οικονομική λύση για καθαρό νερό χωρίς τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά, πολύ πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος από τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού του νερού. Προσφέρουμε στους φίλους μας, με ενδιαφέρον και ευαισθησία, ένα εξαιρετικά αξιόπιστο φίλτρο νερού απλό στην εγκατάσταση και με χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης.
Δίνοντας σήμερα λίγα χρήματα για το καλλίτερο φίλτρο της αγοράς, γλιτώνετε αύριο ένα σωρό χρήματα που θα χρειαζόσασταν για να αντιστρέψετε τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα το απαράδεχτο νερό της βρύσης μας, αλλά και των διαφόρων εμφιαλωμένων όπως βλέπουμε συχνά.
Το εξαιρετικά αξιόπιστο φίλτρο που σας προτείνω, σας βεβαιώνω, πως εξασφαλίζει ότι το νερό που θα φτάσει στο ποτήρι σας, είναι ότι πιο κοντινό στο νερό μίας πηγής. Έτσι, είναι το καλλίτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε εσάς αλλά και ολόκληρη την οικογένειά σας!! 
 life@proionta-tis-fisis.com

www.biozo.gr
 .proionta-tis-fisis.com/