Παρασκευή, Αυγούστου 11

Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ειδική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει ειδική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού - Media

Για «τυπικούς λόγους» και πιο συγκεκριμένα για ένα… λάθος μένουν ακάλυπτες ογκολογικές ασθενείς με καρκίνο του μαστού από μια εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση, με την ονομασία «Oncotype DX».

Ο λόγος η ανάκληση από το υπουργείο Υγείας μιας απόφασης αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης, χωρίς όμως εδώ και ένα μήνα να έχει εκδώσει τη σωστή απόφαση με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στην Oncotype DX εξαιτίας της μη αποζημίωσής της από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Το κόστος της εξέτασης ανέρχεται στις 3.800 ευρώ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ένα μήνα τώρα που έχει ανακύψει το θέμα με την απόφαση, ασθενείς στερούνται της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, καθώς η εξέταση αυτή «βλέπει» εάν η χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση θα δώσει αποτελέσματα για την ασθενή. Δεν αφορά σε όλες τις καρκινοπαθείς, παρά μόνο ένας μικρός αριθμός κρίνεται κατάλληλος να εξεταστεί με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
«Ταυτόχρονα αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δεν χρειάζονται απλά και μόνο γιατί δεν θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν!!», προσθέτει η ΕΛΛΟΚ σε ανακοίνωσή της.
Το υπουργείο Υγείας είχε ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση καθώς κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ότι νομικά έπασχε. Κυρίως στο ότι υπήρχαν ηλικιακά κριτήρια. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, αντί να ανακαλέσει την απόφαση και να την… αντικαταστήσει με τη σωστή, δηλαδή χωρίς ηλικιακά κριτήρια, την απέσυρε εντελώς.
Το θέμα έφερε η ΕΛΛΟΚ σε συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος. Επίσης, πρόθεση του ΕΟΠΥΥ είναι να καλυφθούν τα κενά της προηγούμενης απόφασης. Εκτός από την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων, να αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ μέχρι τώρα οι ασθενείς κατέβαλλαν 760 ευρώ συμμετοχή, καθώς και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος