Παρασκευή, Αυγούστου 4

Το κρέας καμήλας ετοιμάζεται να μπει στα πιάτα μας


Τα τελευταία χρόνια το κρέας καμήλας και τα προϊόντα αυτής φαίνεται πως αποτελούν νέα τάση, πρώτα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.
Παλιότερα, το γάλα καμήλας αποτελούσε αποκλειστικότητα των βεδουίνων,
μέχρι οι εταιρίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να το… μυριστούν και να καθιερώσουν τα προϊόντα από καμήλα ως ένα είδος πολυτέλειας. Το αποτέλεσμα; Μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα όπως το Selfridge's του Λονδίνου πλέον πουλάνε γάλα καμήλας και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είμαστε καθόλου μακριά από το να τρώμε παγωτό και τυρί από το γάλα της, χοτ ντογκ από το κρέας της, ενώ δεν είναι απίθανό να χρησιμοποιηθεί το δέρμα της και σε τσάντες.
Όπως αναφέρει ο Mustasher Al Badry, διευθυντής στην Camelicious στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων καμήλας, οι εξαγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει προς το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Μαλαισία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα νούμερα να είναι πολύ θετικά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η γραμμή παραγωγής έχει πάρει… φωτιά, ενώ πρόσφατα λανσαρίστηκε και το πρώτο τυρί από γάλα καμήλας, με το κοπάδι καμήλων να έχει φτάσει πλέον τις 4.200, από μερικές εκατοντάδες που ήταν το 2006.
Πέρα από το τυρί, η αδελφή εταιρία Al Nassma, η οποία μέχρι σήμερα έβγαζε σοκολάτα από γάλα καμήλας, πρόσφατα επεκτάθηκε και σε ένα νέο προϊόν, το παγωτό από το γάλα του μεγαλόσωμου αυτού θηλαστικού, ενώ η τάση συνεχίζεται κι ακόμη παραπέρα.
Το Cafe2Go στο Ντουμπάι ετοιμάζει… camelccinos και latte με γάλα καμήλας, ενώ και το κρέας της φιγουράρει σε μενού εστιατορίων, με τα φαχίτας καμήλας, τα χοτ ντογκ, τα μπέργκερ και το σαλάμι να σερβίρονται όπως κάθε άλλο κρέας.
Επόμενο βήμα; Ο ιδρυτής του Cafe2Go, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει franchise σε Πακιστάν, Λιβύη, Κένυα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, ετοιμάζεται να προμηθεύσει με τα προϊόντα του και τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να γίνουν ευρείας κατανάλωσης.

Το λίπος κάνει τη διαφορά
Η καμήλα, παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι και το πιο εύκολο προϊόν για να αξιοποιήσει κάποιος. Σαν κρέας είναι άπαχο και σκληρό, δηλαδή όχι και το πιο επιθυμητό για χοτ ντογκ και μπέργκερ, ενώ το γάλα της περιέχει το μισό λίπος από το αγελαδινό, κάτι που το καθιστά ιδανικό για όσους ακολουθούν ένα υγιεινό μοντέλο ζωής, αλλά δύσκολο για να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά, σοκολάτες κ.ο.κ., καθώς επηρεάζει τη γεύση η απουσία λίπους. Στην περίπτωση του κρέατος, μάλιστα, λόγω του ότι είναι άπαχο, χρησιμοποιείται λίπος από τις καμπούρες της, αναμειγνύεται με το κρέας της και το αποτέλεσμα φτάνει στο επιθυμητό.
Όπως είναι φυσικό, η χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος χαρίζει στα προϊόντα καμήλας μια πιο υγιεινή χροιά, ενώ σύμφωνα με τον Al Badry, το γάλα της έχει 5 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το αγελαδινό και είναι πιο εύκολο στην πέψη, δίνοντας μια καλή λύση σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Η ακμή στις εξαγωγές των προϊόντων καμήλας ήρθε την περασμένη χρονιά, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε να πραγματοποιήσει εισαγωγές στα προϊόντα αυτά και τα πράγματα δείχνουν να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Το κρέας της, παρ’ όλ’ αυτά ακόμη εκκρεμεί ως προς τις εισαγωγές, αλλά κάτι μας λέει ότι τα μπέρκερ και τα χοτ ντογκ καμήλας… δεν θα αργήσουν να έρθουν.
clickatlife.gr