Τετάρτη, Αυγούστου 23

ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΗΓΗ
Αμερικανοί ειδικοί έχουν ξεκινήσει την κατασκευή ενός κέντρου θαλάσσιων επιχειρήσεων στη ναυτική βάση Ochakiv στην Ουκρανία, ανέφερε το αμερικανικό ναυτικός στην ιστοσελίδα του.
«Η Κατασκευή του έχουν ανατεθεί στο Πολεμικό Ναυπηγείο Ναυτικών Κατασκευών (NMCB) των
ΗΠΑ, άτομα του οποίου βρίσκονται στην περιοχή Ochakiv από τον Απρίλιο για να συνάψουν συμβάσεις, να αποκτήσουν άδειες κατασκευής και να εκτελέσουν άλλες υλικοτεχνικές ανάγκες που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του έργου του ναυτιλιακού κέντρου επιχειρήσεων» .
Σύμφωνα με την έκθεση, η διευκόλυνση είναι ένα από τα τρία σχέδια που σχεδιάζονται επί του παρόντος για να εφαρμοστή στο Ochakiv. Θα χρησιμεύσει ως επιχειρησιακός κόμβος κατά τη διάρκεια των μελλοντικών στρατιωτικών ασκήσεων που θα φιλοξενεί η Ουκρανία. Άλλα έργα στην περιοχή περιλαμβάνουν “εγκαταστάσεις συντήρησης σκαφών αλλά και σημεία ελέγχου εισόδου με περιμετρική περίφραξη”.
Ο Ivan Konovalov, διευθυντής του think tank του Κέντρου Πολιτικού Περιβάλλοντος, πρότεινε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χτίσουν μια μεγάλη ναυτική εγκατάσταση στην Ουκρανία. Αντ ‘αυτού, ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι να δείξει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή.
“Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι θα προχωρήσουν σε αυτό, το Πεντάγωνο θα δημιουργήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις και στην ηπειρωτική Ουκρανία, αλλά ενώ δήλωσαν ότι εξυπηρετούν το συμφέρον της Ουκρανίας, στην πραγματικότητα είναι αποκλειστικά προς το συμφέρον των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Κοντόλοφ .
Ο κ. Igor Katasonov, πρώην διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ότι το κέντρο θαλάσσιων επιχειρήσεων στο Ochakiv μπορεί να αποτελέσει πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
“Οι Αμερικανοί είναι τέλεια εκπαιδευμένοι στρατιώτες και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν αυτό το μέρος. Ο Ochakiv είναι ένας πολύ καλός χώρος για την ανάπτυξης κάθε είδους στρατιωτικών δυνάμεων. Από στρατιωτική και στρατηγική άποψη, αυτή η διευκόλυνση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα φυλάκιο με στόχο την επιτήρηση των δυνάμεων της Ρωσίας Το χειρότερο σενάριο για τη Ρωσία θα είναι η ανάπτυξη των συστημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στο Ochakiv», δήλωσε ο Κάθασοντοφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο Σπούτνικ.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν σημαντικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην Ochakiv χωρίς τη γνώση της Ρωσίας.
“Φυσικά, οι Αμερικανοί μπορεί να θεωρούν αυτή την εγκατάσταση ως στρατηγική περιοχή, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, το κέντρο επιχειρήσεων είναι απίθανο να αποτελέσει απειλή για το ρωσικό στόλο.” Αν ακόμη αναπτυχθεί κάποιο προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων, δεν θα υπάρξουν κίνδυνοι ” επεσήμανε.
Μιλώντας με τον επίσης στο Σπούτνικ, ο πολιτικός αναλυτής Μανεκέν σημείωσε ότι τέτοιες δραστηριότητες από τις ΗΠΑ θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις εγχώριες και ξένες εντάσεις στην Ουκρανία.
«Δεν θέλω να υπερεκτιμώ τη σημασία μιας τέτοιας βοήθειας για την ίδια την Ουκρανία .. Υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία, και οι ενέργειές των ΗΠΑ εμβαθύνουν μόνο την κρίση, ενώ ταυτόχρονα η Ουάσινγκτον θέλει να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως εκπαιδευτικό πεδίο για τη στρατιωτική τεχνολογία και τα όπλα της, νομίζω ότι μια τέτοια κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας “, δήλωσε ο Μανεκέν.
Τον Ιανουάριο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στα ξένα στρατεύματα να παρίστανται στη χώρα το 2017 για να συμμετάσχουν σε πολυεθνικές ασκήσεις.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο περιγράφει την αποδοχή του αμερικανικού στρατού, των στρατιωτικών άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργασίας του ΝΑΤΟ για την ειρήνη, συνολικού αριθμού έως 3.000 ατόμων με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, μέχρι έξι αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι 365 ημέρες τον Ιανουάριο-Δεκέμβριο του 2017.
Τον Ιούλιο, η Ουκρανία φιλοξένησε τη διεθνή ναυτική άσκηση Sea Breeze του 2017, στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ και 16 άλλες χώρες.
Επιπλέον, νωρίτερα αυτό το μήνα, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το αμερικανικό υπουργείο άμυνας και διπλωματίας δημιούργησε σχέδιο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Τα όπλα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως “αμυντικά”, μπορούν να περιλαμβάνουν πυραύλους αντιαρματικούς, αντιαεροπορικούς και άλλα προηγμένα όπλα, σύμφωνα με το The Wall Street Journal.http://grothia.gr