Παρασκευή, Αυγούστου 25

Εκατοντάδες ψευτοπρόσφυγες καθημερινά «εισβάλουν» στην Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η τελευταία ξαφνική αύξηση της εισροής «ψευτοπροσφύγων» στην Ελλάδα, από τα Τουρκικά παράλια, ενώ καθώς αντιλαμβάνεται κανείς, μόνο τυχαία δεν είναι αυτή



Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η τελευταία ξαφνική αύξηση της εισροής «προσφύγων» στην Ελλάδα, από τα Τουρκικά
παράλια, ενώ καθώς αντιλαμβάνεται κανείς, μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η μεταστροφή των δεδομένων. Καθίσταται πασιφανές, πως οι Τουρκικές αρχές «άνοιξαν» εκ νέου τα σύνορα, ανανεώνοντας το «μοχλό» πίεσης τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τις Βρυξέλλες.

Μονάχα το προηγούμενο 24ωρο, ο αριθμός των μεταναστών έφθασε σχεδόν τούς 650 (!), αριθμός εντυπωσιακός, εάν σκεφθεί κανείς ότι οι μηνιαίες αφίξεις το προηγούμενο διάστημα δεν πλησίαζαν καν αυτό το νούμερο.
Από την περασμένη Παρασκευή οι μετανάστες καταφθάνουν στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και στον Έβρο κατά εκατοντάδες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Εάν συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός ελεύσεων, τότε τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα μετατραπούν σε «ωρολογιακές βόμβες».
Χθες το πρωί περισυνελέγησαν 198 μετανάστες από πέντε πλαστικές βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις περιοχές της Αγριελιάς, του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο.
Σκάφος της Frontex εντόπισε και διέσωσε μηχανοκίνητη λέμβο με 48 μετανάστες κοντά στη νησίδα Ρω και όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο.
Από την 1η Αυγούστου, μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λέσβο) πέρασαν περισσότεροι από 2.200 μετανάστες. Οι περισσότεροι, 815 στο σύνολο, κατεγράφησαν στη Σάμο.
Οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν, καθώς ήδη στους καταυλισμούς της Μόριας στη Λέσβο και σε εκείνους της Σάμου οι διαμένοντες είναι διπλάσιοι από όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι υπάρχουσες δομές.
Εκφράζονται φόβοι ότι, εάν η Τουρκική Ακτοφυλακή συνεχίσει να μην επεμβαίνει σε θέματα μετακινήσεως μεταναστών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, η κατάσταση θα θυμίσει το καλοκαίρι του 2015.