Κυριακή, Αυγούστου 27

ΣΤΗ ΔΗΣΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΟΓΟ...



Φελνίκος

Πριν από περίπου 20 ημέρες, στις 6 Αυγούστου, με αφορμή την υποψηφιότητα Καμίνη για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ άλλων, από αυτή εδώ τη στήλη, σημείωνα: ...πιθανότατα θα επιχειρήσουν και άλλοι να εκμεταλλευθούν τη δημοσιότητα που προσφέρει η υποψηφιότητα της αρχηγίας για να (επαν)εκλεγούν στις περιφέρειές τους. Ξέρω ήδη δυο τρεις που θα δηλώσουν υποψήφιοι αρχηγοί μόνο και μόνο για να βγουν βουλευτές..
.
Ήδη ο "θα πάω να βγώ στην Πάρο" Ιωάννης Ραγκούσης είναι από χθες ο δεύτερος που θα διεκδικήσει να αφαιρέσει τα σκήπτρα της αρχηγίας από τη Φώφη Γεννηματά. Στη σειρά περιμένουν, λέγεται, ο Μανιάτης, ο Θεοχαρόπουλος, ο Πόντας, ο Τούντας, ο Κωσταντινόπουλος, ο Ανδρουλάκης, ο Θεοδωράκης και δεν ξέρω ποιός άλλος. Προσοχή: λέγεται ότι θα είναι υποψήφιοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι προαναφερθέντες θα είναι υποψήφιοι. Μην τους αδικήσουμε τους ανθρώπους. Από το λέγεται μέχρι θα είναι υπάρχει μεγάλη απόσταση. Για παράδειγμα ο Σταύρος Θεοδωράκης παρά τα όσα γράφονται δεν είναι σίγουρο ότι θα θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΣΥ, για λόγους που δεν είναι του παρόντος σημειώματος.
Σε κάθε πάντως περίπτωση τα ως άνω στελέχη μια χαρά παλληκάρια είναι, όπως εξίσου καλοί είναι και οι Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης. Και η Καϊλή καλή είναι. Και η Διαμαντοπούλου, που έρχεται πρώτη σε προτιμήσεις στο γκάλοπ του matrix24, αν αποφασίσει να επιστρέψει στην Κεντροαριστερά, μια χαρά είναι. Το ίδιο κι ο Βενιζέλος. Αν νοστάλγησε την αρχηγική καρέκλα, δεν θα ήταν καλός ο Βενιζέλος; Μια χαρά θα ήταν. Κι ο Σαχινίδης από τους Παπανδρεϊκούς, αν αποφάσιζε το ΚΙΔΗΣΟ να έχει υποψήφιο, μια χαρά είναι -ενδεχομένως και πολύ καλύτερος από τους περισσότερους που θέλουν να γίνουν Φώφες στη θέση της Φώφης.
Την περίπτωση Σαχινίδη και το "αν αποφάσιζε το ΚΙΔΗΣΟ να έχει υποψήφιο" δεν τα ανέφερα τυχαία. Όχι επειδή υπάρχει τέτοια περίπτωση, αν και στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Εν πάση περιπτώσει δεν το ανέφερα γι' αυτό, αλλά επειδή υπάρχει ένα θέμα. Μεγάλο. Και το οποίο δεν ξέρω πως θα το ξεπεράσουν οι Συμπαραταξίτες. Κι αυτό είναι τα κόμματα και κινήσεις που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ. Η συμφωνία των πέντε είναι ότι ο κάθε φορέας διατηρεί την οργανωτική του αυτονομία.
Κι αν αφήσουμε στην άκρη την ΕΔΕΜ και τις Κινήσεις Πολιτών, ακόμη και τη ΔΗΜΑΡ, που δεν είναι ευμεγέθεις φορείς, τι θα κάνει η Φώφη αν δεν εκλεγεί αρχηγός; Θα διαλύσει το ΠΑΣΟΚ; Το ίδιο και ο Παπανδρέου; Θα διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ; Ας υποθέσουμε ότι θέτει υποψηφιότητα ο Θεοδωράκης και κερδίζει. Τι θα γίνει; ΠΑΣΟΚ τέλος; Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να έχουμε διάσπαση, και μάλιστα σοβαρή, στη Χαριλάου Τρικούπη. Τυχαία νομίζετε έριξε, προ ημερών, τη "βόμβα" του για τον Ανδρέα και τον αντιδεξιό-αντιμητσοτακικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης; Πάνω από το πτώμα του (όχι μόνον του Λαλιώτη, αλλά και πολλών άλλων) θα περάσουν όσοι επιχειρήσουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ. Και το έχουν διαμηνύσει αυτό στη Φώφη. Όπως και η Φώφη, μόνον τυχαία δεν κάνει, με τόση επισημότητα και έμφαση, τη φετεινή γιορτή του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη στο Ζάππειο. Αν κερδίσει θα δει πως θα μετεξελίξει τη ΔΗΣΥ. Αν χάσει είναι δύσκολο να συναινέσει στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Το πολύ πολύ να τη διαδεχθεί κάποιος άλλος στην ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ας αφήσουμε τον Θεοδωράκη. Ας πάρουμε την περίπτωση που βάζει υποψηφιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης και κερδίζει. Ή κερδίζει ο Γιώργος Καμίνης. Αναφέρομαι σε δύο πρόσωπα που δεν ηγούνται κομμάτων. Ειδικά ο Καμίνης, ο οποίος δεν είναι καν κομματικό στέλεχος όπως ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης. Τι παραλαμβάνει, αν εκλεγεί ένας εκ των δύο; Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τα υπόλοιπα σχήματα; Γίνεται αρχηγός σ' ένα ομοσπονδιακό κόμμα; Τίθεται επικεφαλής ενός πολυκομματικού φορέα; Μπορεί, εφόσον εκλεγεί, να απαιτήσει τη διάλυση των κομμάτων; Θα έχει αυτή τη δυνατότητα; Είναι στις αρμοδιότητες του η προκήρυξη ιδρυτικού συνεδρίου; Κι αν τα άλλα κόμματα αρνηθούν, τι θα γίνει; Θα παριστάνει τον αρχηγό σ' ένα κατασκεύασμα στο οποίο τον αποφασιστικό και τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι επιμέρους αρχηγοί; Και δεν είναι μόνον αυτό. Ο νέος ηγέτης της ΔΗΣΥ κληρονομεί και τις νομικές, οικονομικές και όποιες άλλες αβαρίες έχουν τα κόμματα (και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ με τα δάνεια των δεκάδων εκατομμυρίων) που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ;
Έχουν συζητηθεί αυτά; Υπάρχει συμφωνία; Τι λέει επ' αυτών ο Αλιβιζάτος και ομάδα του; Το πρόβλημα δεν είναι να εγγυηθούν το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά να απαντήσουν -αν βεβαίως μπορούν ή έχουν τέτοια εξουσιοδότηση για να το πράξουν- τι ακριβώς σημαίνει εκλογή αρχηγού σ' ένα ομοσπονδιακό μορφωμα. Εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις πριν την ψηφοφορία έχω τη γνώμη πως στη ΔΗΣΥ βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Και μάλλον, αυτοί που έχουν και τη δύναμη, το κάνουν συνειδητά. Και από την πλευρά τους ενδεχομένως να πράττουν ορθά. Όμως αν δεν κάνω λάθος η όλη συζήτηση και κινητικότητα γίνεται για να αναδιοργανώσουν την κεντροαριστερά. Αν είναι απλώς να επαναλάβουν, σε συνθήκες αντιπολίτευσης, το ...ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν χρειαζόταν τόση φασαρία.
Όμως ακόμη και τα ανωτέρω είναι μια μόνο παράμετρος από το σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να λύσει η κεντροαριστερά, η προοδευτική παράταξη, η σοσιαλδημοκρατία, το μεταρρυθμιστικό - φιλελεύθερο κέντρο ή όπως αλλοιώς αποκαλούν τον ενδιάμεσο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χώρο. Το πιο βασικό είναι ότι αυτός ο χώρος για να ανθίσει χρειάζεται, από τους υποψήφιους για την ηγεσία του, άλλη πρόταση, ελκυστική, με νέες εθνικές προτεραιότητες, παραγωγική ανασυγκρότηση ανάκτηση κυριαρχίας, πολιτική αναδιοργάνωση, πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και όχι γενικότητες. Χρειάζεται πολιτική και όχι επικοινωνία. Σχέδιο διακυβέρνησης και πρόγραμμα εξουσίας. Δεν νομίζω ότι η Φώφη και οι δελφίνοι της στη ΔΗΣΥ ασχολούνται με αυτά τα μπανάλ και τετριμμένα πράγματα. Τους αρκεί να βγαίνουν στην τηλεόραση και τα ραδιόφωνα και να γράφουν γι' αυτούς οι εφημερίδες και τα σάϊτ. Ο λόγος; Θέλω να ελπίζω ότι δεν είναι αυτός που ανέφερα στην εισαγωγή του κειμένου; Θέλω να ελπίζω. Δεν βάζω όμως και το χέρι μου στο Ευαγγέλιο...

 http://www.matrix24.gr