Κυριακή, Αυγούστου 6

Η Κομισιόν έβαλε τους ευρωπαίους πολίτες να αναλώνονται στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου και πλέον υπογραφών και όταν οι σχετικές «πρωτοβουλίες» τους υποβάλλονταν τις …. «έγραφε»

Ε.Ε.: Μούφα η πρωτοβουλία πολιτών

Ε.Ε.: Μούφα η πρωτοβουλία πολιτών
Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Ένας ακόμη «μύθος», αυτός που έλεγε πως η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών από ευρωπαίους πολίτες, μπορεί να πιέσει την Ε.Ε. ν’ αλλάξει την νομοθεσία της, κατέρρευσε με πάταγο, όπως κοσμίως αναφέρει σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο λόγος για την πολυδιαφημισθείσα, από το 2011, «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», που καθιερώθηκε με τον Κοινοτικό Κανονισμό 211/2011, που προέβλεπε:

«Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες που είναι υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λάβουν την πρωτοβουλία να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να υποβάλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία οι εν λόγω πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των Συνθηκών».

Η Κομισιόν, όπως υπογραμμίζεται στην Εκθεση, αντιμετώπισε ως «προαιρετική δυνατότητα» το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών, να παρεμβαίνουν στα κοινοτικά τεκταινόμενα και να ζητούν θεσμικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Απόδειξη ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν επέμενε και διατήρησε το μονοπώλιο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αποτελεί και το γεγονός ότι, από τις 60 περίπου «Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών» που, με ένα και πλέον εκατομμύριο υπογραφές, υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καμία τους δεν είχε κάποιο νομοθετικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση ίσως την Πρωτοβουλία για το «Δικαίωμα στο νερό», που ενσωματώθηκε εν μέρει στην νομοθεσία της ΕΕ.



Η Κομισιόν, ακόμη και με τον Κανονισμό 211/2011, παρέμεινε κριτής και ένορκος, για τον προσδιορισμό του παραδεκτού ή όχι μιας «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών», απορρίπτοντας συνήθως όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που δεν ήταν αρεστές.

Μ’ άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που φιλοδοξεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα, η Κομισιόν έβαλε τους ευρωπαίους πολίτες να αναλώνονται στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου και πλέον υπογραφών και όταν οι σχετικές «πρωτοβουλίες» τους υποβάλλονταν τις …. «έγραφε».

​Η Κομισιόν έβαλε τους ευρωπαίους πολίτες να αναλώνονται στη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου και πλέον υπογραφών και όταν οι σχετικές «πρωτοβουλίες» τους υποβάλλονταν τις …. «έγραφε»Δεν είναι τυχαίο ότι το «μονοπώλιο» των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν, που αγνόησε συστηματικά τα όσα πρότειναν ή απαίτησαν «Πρωτοβουλίες Πολιτών», επιχείρησε να «σπάσει», με δύο αποφάσεις του το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που ανέτρεψε τις αποφάσεις της ν’ απορρίψει ως μη παραδεκτές, τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών για το «MinoritySafePack» και «StopTTIP!».

Κατά πως αναφέρεται στην έκθεση, η Κομισιόν προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτή την «μούφα» πρωτοβουλία που «παρεχώρησε» στους ευρωπαίους πολίτες, με την έναρξη μίας νέας δημόσιας διαβούλευσης, χωρίς, όμως, να έχει θέσει αυτήν επισήμως στο πρόγραμμα των εργασιών της.

Ηδη, όπως υπογραμμίζεται, το μέσον της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» θεωρείται από την κοινωνία των πολιτών ως αδέξιο, δύσχρηστο και μη αποτελεσματικό.

Όπως δε συμπεραίνεται, «τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι εύγλωττα και αισθητή είναι η επακόλουθη απογοήτευση στην κοινωνία των πολιτών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η φαινομενική απροθυμία της Επιτροπής να υλοποιήσει τις ΕΠΠ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ως συνέπεια να αποστασιοποιηθούν οι πολίτες ακόμα περισσότερο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και να ενισχυθούν οι απόψεις των ευρωσκεπτικιστών για την αδιαφάνεια της Επιτροπής.»

Στην έκθεση του το Ευρωκοινοβούλιο, κάνει και την «αυτοκριτική» του, ομολογώντας ότι «το υπάρχον σύστημα της διεξαγωγής ακροάσεων από τις ενδιαφερόμενες επιτροπές δεν λειτούργησε και τόσο καλά».

«Υπήρξαν παράπονα από την κοινωνία των πολιτών ότι αυτές οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν σε μάλλον αρνητικό κλίμα», καταλήγει η έκθεση.