Τρίτη, Αυγούστου 15

Γ. Καλλιάνος: «Η κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ -αναμένονται ισχυροί άνεμοι»

Γ. Καλλιάνος στο zougla.gr: «Η κυβέρνηση πιάστηκε αδιάβαστη παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ -αναμένονται ισχυροί άνεμοι»Καλλιάνος στο zougla.gr
Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Τις προγνώσεις για τον καιρό, έδωσε στο zougla.gr ο έγκριτος μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Οι προγνώσεις του, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως αναλύει ο μετεωρολόγος, οι «δυσμενείς και δύσκολες» καιρικές συνθήκες με τα πολύ μεγάλα μποφόρ στο Αιγαίο, που αναμένεται να φτάσουν και 8 όπως επίσης και οι πολύ δυνατοί βοριάδες κατά τόπους οι οποίοι θα κυμανθούν
μεταξύ 9 και 10 μποφόρ, καθιστούν κάθε άλλο παρά ευοίωνες και ικανές τις συνθήκες για κατασβέσεις των πύρινων μετώπων που πλήττουν κυρίως την Αττική αλλά και πολλές περιοχές της χώρας».

Μιλώντας στο zougla.gr, ο Καλλιάνος, ανέφερε:

«Η αρνητική εξέλιξη αναφορικά με την πρόγνωση του καιρού, έχει να κάνει πως τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο, θα διατηρηθούν αυτοί οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη και όχι μόνον εκεί. Θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και στις χερσαίες περιοχές της χώρας, οι εντάσεις των οποίων θα φτάσουν ακόμα και τα 6 με 7 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο».

Συνεχίζοντας, τις προγνώσεις του, μίλησε για 8 μποφόρ στα Δωδεκάνησα, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «γεμάτο 8αρι». Εκτίμησε πως θα υπάρξουν βοριάδες της τάξεως των 9 με 10 μποφόρ. Για την περιοχή του Ιουνίου, όπως τα Επτάνησα και τις περιοχές της Δυτικής Ηπειρωτικής χώρας, ο έγκριτος μετεωρολόγος, επεσήμανε: «Θα πνέουν άνεμοι έντασης 5 με 6 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο».
Ο κ. Καλλιάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο zougla.gr, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Αναλυτικά τις προγνώσεις του μετεωρολόγου, μπορείτε να τις ακούστε στο παρακάτω σχετικό ηχητικό που ακολουθεί.

Ταυτόχρονα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, για το αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ΕΜΥ με την Κυβέρνηση, δηλαδή την επίσημη πολιτεία, κι αν έλαβαν οι κυβερνώντες σοβαρά υπόψη τους, τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ώστε να είχαν αποφευχθεί τα τόσα δυσάρεστα γεγονότα που βιώνει η χώρα, ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: «Η ΕΜΥ είχε βγάλει έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εδώ και πάρα πολλές ημέρες. Έχει ενημερώσει τον κόσμο. Είναι ο αρμόδιος φορέας για να ενημερώνει όχι μόνον τους Έλληνες πολίτες αλλά και την ίδια την κυβέρνηση».

Ο κ. Καλλιάνος, διευκρίνισε πως και ο ίδιος είχει βγάλει σχετικές ανακοινώσεις και δελτία τύπου επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Και υπογράμμισε: «Νομίζω πως η κυβέρνηση πιάστηκε εντελώς αδιάβαστη σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο. Τώρα, το δυσάρεστο της κατάστασης είναι πως αντί να παραιτηθούν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ούτε «καν» δεν έδρασαν αλλά κάθισαν με τα μάτια κλειστά… Αντί, αυτοί οι άνθρωποι, να ζητήσουν «συγνώμη» που κάηκαν περιουσίες, καταστράφηκαν καλλιέργειες… Είδαμε αυτή την χαοτική, την έκρυθμη κατάσταση στο νομό Αττικής… (Εκείνοι λοιπόν) κάθονται και ρίχνουν (ευθύνες) στους πολίτες που γράφουν στο διαδίκτυο. Και, δικαίως οι πολίτες τα γράφουν, γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε «τίποτα». Τα ρίχνουν στην Αντιπολίτευση, τα ρίχνουν στα κανάλια… Μιλάμε για πράγματα τα οποία είναι τελείως ανώριμα».

«Αυτή η δύσκολη ώρα δεν χωράει να μπούμε σε μία διαδικασία έντονου διαλόγου. Πρέπει να τελειώσουν οι πυρκαγιές, πρέπει να σώσουμε τα σπίτια, πρέπει να σώσουμε τα δάση μας κι από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», επεσήμανε ο κ. Καλλιάνος.

Τέλος, δήλωσε: «Το μόνον σίγουρο είναι πως δε φταίει η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία. (Σας θυμίζω) πως ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει από το Μάιο να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες, για το πώς θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τα δάση μας. Όμως, κανένας από την κυβέρνηση δεν άκουσε τον κ. Μητσοτάκη –πιθανότατα να θεώρησαν οι κυβερνώντες, πως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να «λαϊκίζει».

«Και αποδείχθηκε» τόνισε ο κ. Καλλιάνος «για μία ακόμα φορά, πως είχε δίκιο η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία είχε σκεφθεί, ότι από εκείνη τη χρονική περίοδο έπρεπε να ληφθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Και «να» δυστυχώς καίγεται η μισή Αττική».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καλλιάνου στο zougla.gr.