Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 την Τρίτη ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, χθες.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε, «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτηση του Γκουάμ».
Η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης αργά χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η δήλωση, που αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκούντα την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.
Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ, προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Ο κόσμος έλαβε ξεκάθαρα το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε χθες σε ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, που πέρασε πάνω από τα εδάφη της Ιαπωνίας.
«Το καθεστώς έχει δείξει την αδιαφορία του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς. Ενέργειες που αποσταθεροποιούν και απειλούν, το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας τόσο στην περιοχή όσο και μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αναφέρει στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος.
Άμεση ήταν η απάντηση της Νότιας Κορέας στην τελευταία πρόκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς ο στρατός της χώρας πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά και προσομοίωσε την εξουδετέρωση της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, μερικές μόλις ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα -στις 6 π.μ. τοπική ώρα-, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι τέσσερα F-15K έριξαν οκτώ βόμβες ΜΚ 84 στο πεδίο βολής Ταεμπαέκ Πίλσουνγκ στη νοτιοανατολική επαρχία της Γκάνγκγουον, περίπου πέντε ώρες από τη Σεούλ.http://tvxs.gr