Κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής στον Ειρηνικό

Κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής στον Ειρηνικό
Tις έντονες επιφυλάξεις τους φαίνεται ότι εκφράζουν κύκλοι στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την εξαιρετικά έντονη και σπάνια για τα διπλωματικά δεδομένα της Αμερικής επιθετική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ που μιλώντας από το Ν. Τζέρσεϊ όπου περνά
τις διακοπές του μίλησε για αμερικανική απάντηση φωτιάς και οργής κατά της Β. Κορέας.

Στρατιωτικοί ειδικοί σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο διερωτώνται εάν ο Κιμ Γιονκ Ουν προβεί άμεσα σε ένα προληπτικό χτύπημα στον Ειρηνικό προκειμένου να παρασύρει την Ουάσινγκτον και τον κόσμο σε πολεμική περιδίνησηΟ βρετανικός Guardian που εκφράζει συνήθως το ενεργό φιλοαμερικανικό κοινό της Μ. Βρετανίας διερωτάται εάν η δήλωση αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ την ίδια την αμερικανική διπλωματία εάν και εφόσον ο Κιμ Γιονγκ Ουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απειλή αυτή διά στόματος Ντόναλντ Τραμπ θέτει σε άμεσο κίνδυνο το καθεστώς του.

Υπ' αυτή την έννοια στρατιωτικοί ειδικοί σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο διερωτώνται εάν ο Κιμ Γιονκ Ουν προβεί άμεσα σε ένα προληπτικό χτύπημα στον Ειρηνικό προκειμένου να παρασύρει την Ουάσινγκτον και τον κόσμο σε πολεμική περιδίνηση.

Άλλωστε η Πιονγιανγκ αμέσως μετά τη δήλωση Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ένα ακόμη βήμα προς την πολεμική κλιμάκωση αναφέροντας ότι εξετάζει να επιφέρει πλήγμα κατά της νήσου Γκουάμ που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Νήσος Γκουάμ αποτελεί αμερικανικό έδαφος με 160.000 κατοίκους αλλά και με χιλιάδες Αμερικανούς στρατιωτικούς που εργάζονται και υπηρετούν στην εκεί τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα στρατιωτικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον αρχίζουν να πείθονται πως οι Βορειοκορεάτες έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς το πυρηνικό τους πρόγραμμα με αποτέλεσμα όπως αποκαλύπτει και η Ουάσινγκτον Ποστ να είναι ενδεχομένως σε θέση να κατασκευάσουν μινιμοποιημένη πυρηνική κεφαλή που μπορεί να τοποθετηθεί στον τύπο του βαλλιστικού πυραύλου που προ ημερών εκτόξευσε η Β. Κορέα.

Σύμφωνα με ρους ίδιους κύκλους είναι πολύ πιθανόν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας να αριθμεί ήδη 60 πυρηνικές κεφαλές.

Η ένταση στην περιοχή ξεκίνησε πριν από ένα έτος, όταν η Β. Κορέα διεξήγαγε δύο πυρηνικές δοκιμές, ενώ τον προηγούμενο μήνα προέβη σε δοκιμαστική εκτόξευση δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απάντησε με την επιβολή κυρώσεων, έτσι ώστε να αποκλείσει τη Β. Κορέα στην πρόσβαση σε περίπου 1 δις δολάρια σε σκληρό νόμισμα.

Ο ειδικός ασφαλείας στο Γκουάμ, George Charfauros, ανέφερε ότι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι το υπ. Άμυνας των ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά την κατάσταση και παραμένουν σε κατάσταση ετοιμότητας».

Ωστόσο εκπρόσωπος του νομοθετικού σώματος του Γκουάμ, ο Benjamin J Cruz, ανέφερε ότι οι πολίτες στο νησί «προσεύχονται ότι οι ΗΠΑ και το σύστημα άμυνας που έχουμε εδώ να είναι αρκετό για να μας προστατεύσει». Ο ίδιος ανέφερε στο Associated Press ότι η απειλή «μας έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό».