Πέμπτη, Αυγούστου 24

Γιατί έγινε η θρυλική σφαγή τη νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου

Η ΣΦΑΓΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Έχει μείνει στην Ιστορία. Στους αιώνες των αιώνων. Η νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου. Η μεγάλη θρησκευτική σφαγή. Καθολικοί κατέσφαξαν προτεστάντες. Χριστιανοί ενάντια χριστιανών. Γάλλοι ενάντια Γάλλων. Για μια φορά ακόμα το δίποδο, το τέλειο ον, κατέδειξε ότι ο τεχνοκρατικός πολιτισμός και ο πνευματικός διαφωτισμός δεν τον ξεκόβει με τίποτα από την προϊστορική του
καταγωγή. Κανονικο θηρίο της ζούγκλας θα ορμήξει να φάει ζωντανό τον άλλονα για την κονόμα. Για την εξουσία.
Ποιος Χριστός και ποιο διαφορετικό θρησκευτικό, πιο σωστά εκκλησιαστικό, δόγμα! Το κίνητρο μακελειού, το 1572, σα σήμερα 24 Αυγούστου, απλά έγινε στο όνομα της πίστης. Οι ρωμαιοκαθολικοί έβαψαν το Παρίσι κι άλλες πόλεις της Γαλλίας με το αίμα των Ουγενότων, των Γάλλων διαμαρτυρόμενων.
Άλλο παραμύθι. Ότι ευθύνεται ο πιτσιρικάς βασιλειάς, ο Κάρολος Θ’. Αυτός και η καριόλα η μάνα του, η Αικατερίνη των Μεδικών, το πραγματικό κουμάντο της χώρας, έδωσαν την εντολή να ξεσκίσουν τους Ουγενότους ανήμερα του αγίου Βαρθολομαίου. Έτσι είναι, αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο Τσάρλς. Με τίποτα δεν κρατιόντουσαν οι καθολικοί.
Κι όταν τους ξεπάτωσαν του Ουγενότους, μιλάμε ότι την πλήρωσαν αριστοκράτες, κτηματίες, λεφτάδες, ο βασιληάς διέταξε “Φτάνει, μέχρι εδώ…”. Τον έγραψαν τον Κάρολο και συνέχισαν οι δικοί του την αιματοχυσία.
Αυτός είναι ο άνθρωπος. Βρέθηκε στη γη για να σκοτώνει. Κι άσε τους μαλάκες να μιλάνε για θρησκευτικό χουλιγκανισμό, πατριωτικό, ιδεολογικό, ποδοσφαιρικό. Δεν ξέρει απ’ αυτά ούτε το θηρίο της ζούγκλας.

apodytiriakias.gr